Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Από το 2016, ομάδα μητέρων απευθύνθηκε στην Επίτροπο με επιστολή της, με παραλήπτη επίσης τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με το θέμα της παρουσίας γονιών/κηδεμόνων κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων σε παιδιά. Το παράπονο αφορούσε την καταγγελία των εν λόγω μητέρων προς το Υπουργείο, αναφορικά με την πρακτική που εφαρμόζεται στα δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου και συγκεκριμένα, στο Μακάρειο Νοσοκομείο, για απομάκρυνση των γονιών/κηδεμόνων από το δωμάτιο κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε ιατρικής πράξης (εξέτασης/αιμοληψίας/χορήγησης ορού ή φαρμάκων) στα παιδιά τους. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής, είναι τα παιδιά να βιώνουν έντονα συναισθήματα φόβου και εγκατάλειψης και κατά συνέπεια, μια απλή ιατρική εξέταση να αποβαίνει μια τραυματική εμπειρία για αυτά.

Το εν λόγω θέμα συζήτηθηκε επίσης και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών σε αριθμό συνεδριών, στις οποίες προσκλήθηκαν και οι εν λόγω παραπονούμενες. Η Επίτροπος αυτεπάγγελτα ανέλαβε να παρακολουθεί τη διαδικασία ετοιμασίας, από το Υπουργείο Υγείας, του Πρωτόκολλου για ρύθμιση του θέματος της παρουσίας γονιών σε ιατρικές εξετάσεις παιδιών και προχώρησε στη μελέτη του σχετικού προτεινόμενου κειμένου του Πρωτοκόλλου που ετοιμάστηκε και της απεστάλη από το Υπουργείο Υγείας.

Το τελικό κείμενο του Πρωτοκόλλου, όπως οριστικοποιήθηκε και στάληκε από το Υπουργείο Υγείας για ενημέρωση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μπορείτε να το βρείτε εδώ,

Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Παρουσία Γονέων Πρωτόκολλο 29.10.2019.pdfΠίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top