Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας #stories4all για τη προαγωγή του σεβασμού στη διαφορετικότητά στα σχολεία, που παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον των ίδιων των μαθητών σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Κώστας Χαμπιαούρης, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Σόφη Μιχαηλίδου, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Δέσπω Μιχαηλίδου και ο δημοφιλής παρουσιαστής Τάσος Τρύφωνος εκ μέρους των πρεσβευτών της εκστρατείας.

Η εκστρατεία #stories4all αποτελεί μια πρωτοβουλία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το γραφείο της Επίτροπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού και θα διαρκέσει από τις 25 Νοεμβρίου 2019 μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Σόφη Μιχαηλίδου δήλωσε πως η εκστρατεία #stories4all εντάσσεται στο πλαίσιο του κοινωνικού του ρόλου του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση μαθητών και γονέων για την ανάγκη σεβασμού της διαφορετικότητας. «Μέσα από το σεβασμό στο διαφορετικό, μέσα από την ειλικρινή επαφή και την αλληλοκατανόηση γινόμαστε όλοι λίγο πλουσιότεροι», επεσήμανε η κα Μιχαηλίδου.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Κώστας Χαμπιαούρης δήλωσε πως η εκστρατεία προωθεί τη βασική ανθρώπινη διεκδίκηση για σεβασμό στη διαφορετικότητα και αξιοπρέπεια ανεξαρτήτως ιδιαιτεροτήτων. «Το Υπουργείο αναγνωρίζοντας τις πολλαπλές μορφές διαφορετικότητας που κυριαρχούν σε κάθε σχολείο, έχει στόχο να διασφαλίσει, για όλους και όλες εσάς, ένα περιβάλλον ασφάλειας, ανεκτικότητας, σεβασμού της διαφορετικότητας και ισότητας» σημείωσε απευθυνόμενος προς τους μαθητές.

Το δικαίωμα όλων των παιδιών ανεξαιρέτως και χωρίς καμία διάκριση στην εκπαίδευση διασφαλίζεται από τους νέους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, που τέθηκαν σε πλήρη εφαρμογή από τη σχολική χρονιά 2017-2018 τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι «αντίστοιχοι κανονισμοί θα λειτουργήσουν και για τη Δημοτική Εκπαίδευση».

Αναφερόμενος στις δράσεις του Υπουργείου σημείωσε:

· τον «Κώδικα Συμπεριφοράς Κατά του Ρατσισμού και Οδηγός Διαχείρισης και Καταγραφής Ρατσιστικών Περιστατικών» που στοχεύει στην πρόληψη, αναγνώριση, διαχείριση και αντιμετώπιση ρατσιστικών περιστατικών στα σχολεία,

· τη δημιουργία δικτύου υποστήριξης των σχολείων από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το οποίο λειτουργεί με συχνές επιμορφωτικές συναντήσεις και διεξαγωγή σεμιναρίων σχετικών με τη διαφορετικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ρατσισμό,

· την εξαγγελία πολιτικής, αλλά και στην υλοποίηση δράσεων για την Ένταξη των Μαθητών και Μαθητριών με Μεταναστευτική Βιογραφία στο Κυπριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα,

· την υποστήριξη του προγράμματος IMAGINE, που σκοπό έχει την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών σε σχέση με τις δυσκολίες και τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν σε θέματα ξενοφοβίας, στερεοτύπων και ρατσιστικών συμπεριφορών και

· τη συμμέτοχή του Υπουργείου στο Δίκτυο Πρόληψης και Καταπολέμησης του Ομοφοβικού και Τρανσφοβικού Εκφοβισμού, το οποίο έχει συσταθεί ως πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού προγράμματος ΗΟΜΒΑΤ.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Δέσπω Μιχαηλίδου ανέδειξε τη σημασία που έχει για το κάθε παιδί να αναπτύξει το σεβασμό απέναντι στα δικαιώματα του συνανθρώπου του, την ταυτότητα του, τη γλώσσα του και τις πολιτισμικές του αξίες. «Τα παιδιά πρέπει να προετοιμάζονται για μια υπεύθυνη ζωή, σε μια ελεύθερη κοινωνία μέσα σε πνεύμα κατανόησης, ειρήνης, ανοχής, ισότητας των φύλων και φιλίας ανάμεσα σε όλους τους λαούς και τις εθνικές και θρησκευτικές ομάδες» σημείωσε.

Η κα Μιχαηλίδου έκανε ιδιαίτερη μνεία στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου η οποία αποτελείται από 30 παιδιά και συγκροτήθηκε για πρώτη φορά το 2010 με βασικό στόχο τη διαβούλευση με τα ίδια τα παιδιά για θέματα που τα αφορούν, ώστε οι δικές του απόψεις να λαμβάνονται υπόψη κατά τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Η κα Επίτροπος ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή βιωματικών εργαστηρίων σε σχολεία της Κύπρου στο πλαίσιο της εκστρατείας.

Την εκστρατεία στηρίζει ενεργά η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυμναστικής και ιδιαίτερα οι αθλητές της Εθνικής Ομάδας Ενόργανης Γυμναστικής που ως πρεσβευτές αυτής της εκστρατείας θα συμβάλουν ώστε να μεταφερθεί σε όλους το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top