Σίγουρα δεν θα μπορούσα να αρνηθώ τη πρόταση να θέσω το «Διαβατήριο για τα Δικαιώματά σου» υπό την αιγίδα του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και μάλιστα όταν η δράση αυτή είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας που πήραν τα ίδια τα παιδιά, ως Πρεσβευτές των Δικαιωμάτων του Παιδιού του “Hope For Children” CRC Policy Center. Παιδιά εκπαιδευμένα και ευαισθητοποιημένα, που εφαρμόζοντας έμπρακτα το δικαίωμά τους στη συμμετοχή, ενισχύουν με αυτή την εξαιρετική δουλειά την προσπάθεια για γνωριμία των παιδιών με τα δικαιώματά τους προκειμένου να τα υπερασπίζονται και να τα διεκδικούν. Η προσωπική επαφή που είχα μαζί τους και ο παραγωγικός διάλογος μεταξύ μας, θεωρώ ότι απέδωσε θετικά στη διαμόρφωση της τελικής μορφής και του περιεχομένου του βιβλιαρίου.

Με αυτή τους την πρωτοβουλία, τα παιδιά αποδεικνύουν ότι είναι ουσιαστικά μέλη της κοινωνίας τα οποία είναι καιρός να τα αποδεχθούμε ως πρωταγωνιστές στα θέματα που τα αφορούν ως πολίτες του σήμερα ενεργούς και συμμέτοχους σε όλα τα δρώμενα της κοινωνίας μας.

Ακριβώς αυτό κατοχυρώνει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού υποχρεώνοντάς μας να προσεγγίσουμε την παιδικότητα, μακριά από παραδοσιακές αντιλήψεις, που ήθελαν το παιδί μόνο ως παθητικό και σιωπηρό αποδέκτη της φροντίδας και της προστασίας των ενηλίκων. Αυτή τη νέα αντίληψη της παιδικότητας, που θέλει το παιδί ενεργό μέλος της κοινωνίας, με αναπτυσσόμενες δεξιότητες, που του επιτρέπουν να διαμορφώνει και να εκφράζει απόψεις για τα θέματα που το αφορούν, έχει νομική υποχρέωση να υιοθετήσει και το κυπριακό σχολείο, σε κάθε έκφραση της λειτουργίας του.

Εκφράζω την ικανοποίησή μου προς το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας μέσω του οποίου το «Διαβατήριο για τα Δικαιώματά σου» θα δοθεί σε όλα τα παιδιά της Κύπρου ηλικίας 6 έως 15 ετών. Ευελπιστώ ότι θα αξιοποιηθεί κατάλληλα από τους εκπαιδευτικούς, ως ένα εργαλείο που θα συμβάλει στην εκπλήρωση της υποχρέωσης του σχολείου να λειτουργεί, με τη συνεργασία όλων των φορέων που έχουν σχέση με την εκπαίδευση και κυρίως των ιδίων των παιδιών, με τρόπο παιδοκεντρικό και συνάμα, με τρόπο που να προάγει τα δικαιώματα του παιδιού, απαντώντας στις απαιτήσεις του σήμερα.

Σας αφήνω με τα λόγια του σπουδαίου Νέλσον Μαντέλα που χαρακτηριστικά είχε πει: «Δεν μπορεί να υπάρξει πιο έντονη αποκάλυψη της ψυχής μιας κοινωνίας, από τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τα παιδιά της» και εσείς τα παιδιά είστε ο καθρέφτης μας, εσείς και οι κριτές μας.
Κατεβάστε το αρχείο Word Χαιρετισμός Επιτρόπου διαβατήριο δικαιωμάτων - 13-9-2022.docxΠίσω στην προηγούμενη σελίδα