Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που δέχθηκα την πρόσκληση της κας Γαβριέλλας Φιλίππου να θέσω υπό την αιγίδα μου και να χαιρετήσω τη σημερινή εκδήλωση που στόχο έχει την οικονομική ενίσχυση του Παιδικού Αναρρωτηρίου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.

Αναμφισβήτητα η πρωταρχική ευθύνη για την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού ανήκει στη συντεταγμένη Πολιτεία. Ωστόσο, η ουσιαστική εμπέδωσή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περνά μέσα από τη διάχυσή τους στην ευρύτερη κοινωνία, μέσα από την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση κάθε ενεργού πολίτη και τη δημιουργία αυτού που ονομάζουμε κουλτούρα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η δύναμη της Κοινωνίας των Πολιτών και ο βαθμός εμπλοκής της σε θέματα προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά και των δικαιωμάτων του παιδιού πιο ειδικά αντανακλά, σε μεγάλο βαθμό, την ποιότητα και το βάθος αυτής της κουλτούρας.

Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, ο κατ’ εξοχήν ανθρωπιστικός οργανισμός στην Κύπρο, όντας μέρος του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού, υπήρξε διαχρονικά ένας από τους στυλοβάτες της Κοινωνίας των Πολιτών στην Κύπρο, μοναδικό φόρουμ εθελοντικής και ανιδιοτελούς προσφοράς και άξονας δράσεων με στόχο πάντα την ανόρθωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και, ως εκ τούτου, ένας κατεξοχήν προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Ειδικότερα ξεχωριστή, σε ότι αφορά στην προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού, υπήρξε η προσφορά του Παιδικού Αναρρωτηρίου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.

Το Παιδικό Αναρρωτήριο ιδρύθηκε 1957 και λειτούργησε στη Κερύνεια, με προσωπικό και παιδιά προερχόμενα από όλες τις κοινότητες της Κύπρου. Προσφυγοποιήθηκε με την Τουρκική εισβολή, τον Ιούλιο του 1974, και, με ξένη βοήθεια, επαναλειτούργησε το 1980 στα Πολεμίδια σε νέο κτίριο, με όλες τις ανέσεις, για την περίθαλψη των παιδιών.

Στο Παιδικό Αναρρωτήριο, μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο, περιθάλπονται περίπου 75 παιδιά με σοβαρές αναπηρίες, όπως είναι η εγκεφαλική παράλυση, η μυϊκή δυστροφία, διάφορα σύνδρομα και άλλα σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα. Εκτός από ιατρική και νοσηλευτική αγωγή, στα παιδιά προσφέρεται φυσιοθεραπεία, υδροθεραπεία, λογοθεραπεία, εργασιοθεραπεία καθώς και ειδικά βοηθήματα για να μπορούν να κινούνται πιο άνετα.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στο Αναρρωτήριο λειτουργεί Ειδικό Σχολείο για παιδιά σχολικής ηλικίας, στο οποίο προσφέρεται εξειδικευμένη ειδική εκπαίδευση, θεραπευτική αγωγή, ψυχολογική στήριξη κ.α.. Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στην κατάλληλη ψυχαγωγία των παιδιών, στη δημιουργία οικογενειακής ατμόσφαιρας και γενικά στην προσφορά μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας στο Αναρρωτήριο είναι συγκινητικά και, ενίοτε, θεαματικά. Η προσπάθεια των ίδιων των παιδιών να ξεπεράσουν την αναπηρία τους είναι αξιοθαύμαστη.

Τα έξοδα λειτουργίας του Αναρρωτηρίου είναι ψηλά. Εκτός από τη χορηγία της Κυβέρνησης, που ανέρχεται στο 30% περίπου, οι δαπάνες καλύπτονται από τις εκδηλώσεις και εράνους που διοργανώνουν ολόχρονα οι Κλάδοι και το Τμήμα Νέων σε όλες τις επαρχίες και από εθελοντικές εισφορές. Το κοινό έρχεται αρωγό με τη συμπαράστασή του, γεγονός που εκτιμάται ιδιαίτερα.

Η κα Γαβριέλλα Φιλίππου, της οποίας η σχέση με το Παιδικό Αναρρωτήριο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού ανάγεται στη δεκαετία του 1980, όταν πληροφορήθηκε τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα στη συνέχιση της λειτουργίας του Αναρρωτηρίου, οι οποίες έχουν καταστήσει υπαρκτό τον κίνδυνο να αναγκαστούμε να τερματίσουμε τη λειτουργία του μέχρι το τέλος του χρόνου, ταρακουνήθηκε. Γνωρίζοντας το εξαίρετο έργο που προσφέρεται εκεί προς όφελος των παιδιών που το έχουν ανάγκη, ανέλαβε πρωτοβουλία για τη διοργάνωση τη σημερινής εκδήλωσης. Η ενέργεια αυτή είναι πράγματι συγκινητική και άκρως αξιέπαινη και γι΄ αυτό συγχαίρω πραγματικά τη φίλη του Ερυθρού Σταυρού Γαβριέλλα Φιλίππου, όχι μόνο γιατί είχε την έμπνευση άλλα και γιατί ανάλαβε όλη την εργασία της διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης. Πρωτοβουλίες όπως αυτή καταδεικνύουν το μεγαλείο της ψυχής του ανθρώπου. Την ευχαριστώ ιδιαίτερα και τη συγχαίρω τόσο ως Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού αλλά και ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, καθώς η προσπάθεια της συμβάλλει στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών που περιθάλπονται στο Παιδικό Αναρρωτήριο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top