Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Η 20η Νοεμβρίου είναι ημέρα κατά την οποία παγκόσμια τιμάται η νομική κατοχύρωση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Το 1959 υιοθετήθηκε η Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, της οποίας το πνεύμα συνοψίζεται στη φράση «Η ανθρωπότητα οφείλει στο παιδί το καλύτερο που έχει να δώσει». Η Διακήρυξη αποτέλεσε μια παγκόσμια δέσμευση και ηθικό πλαίσιο για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού.

Τριάντα χρόνια αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου 1989, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε πανηγυρικά και ομόφωνα τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία αποτελεί τον πρώτο παγκόσμιο νομικά δεσμευτικό κώδικα για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν και τα συμβαλλόμενα κράτη δεσμεύονται να τους διασφαλίσουν. Η Κυπριακή Δημοκρατία κύρωσε τη Σύμβαση το 1990, δεσμευόμενη έτσι να την ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία και να λαμβάνει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για έμπρακτη υλοποίηση των προνοιών της.

Η Σύμβαση καλύπτει το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών, ατομικών, πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και μορφωτικών, και αναγνωρίζει τα παιδιά ως ίσους πολίτες στις σημερινές δημοκρατικές κοινωνίες. Θέτει τα θεμέλια για την ανέλιξη και την πλήρη συμμετοχή των παιδιών σε όλες τις διαδικασίες και τους θεσμούς της κοινωνίας στην οποία ζουν. Δημιουργεί υποχρέωση σε κάθε συμβαλλόμενο κράτος για προστασία των παιδιών από κάθε μορφής κακοποίηση, καταπίεση και εκμετάλλευση, για παροχή των αναγκαίων αγαθών, υπηρεσιών και διευκολύνσεων σε κάθε παιδί, όλα απαραίτητα για την επιβίωση και για την ολοκληρωμένη σωματική και πνευματική ανάπτυξη τους.

Εν τούτοις, εκατομμύρια παιδιά σήμερα σε όλο τον κόσμο ζουν την εξαθλίωση, τυγχάνουν εκμετάλλευσης και στερούνται βασικά τους δικαιώματα. Παιδιά σκοτώνονται, βασανίζονται, κακοποιούνται, εκπορνεύονται, απάγονται και εξαναγκάζονται σε πολύ μικρή ηλικία να εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο πεθαίνουν από ασθένειες, μένουν ορφανά, τραυματίζονται, σκοτώνονται, εκτοπίζονται μετά από πολέμους και ένοπλες συρράξεις. Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί και συνιστούν ντροπή για την παγκόσμια κοινωνία, η οποία δεν έχει καταφέρει να προστατεύσει αποτελεσματικά τις ευάλωτες ομάδες παιδιών.

Στην Κύπρο, η φετινή χρονιά είναι ένα ιστορικό ορόσημο στον τομέα της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του Παιδιού. Έχει πλέον θεσμοθετηθεί με νόμο που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Ιούνιο, ο Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Ο θεσμός έχει τεράστια σημασία γιατί είναι κατοχυρωμένος από νομοθεσία και επιφορτισμένος με πολλές αρμοδιότητες για την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού στη χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή είναι πράγματι πολύ σημαντική για όλα τα παιδιά που διαβιούν στον τόπο μας και θεωρώ μεγάλο προνόμιο το γεγονός ότι έχω την τιμή να είμαι η πρώτη Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην Κύπρο.

Με την ευκαιρία θέλω να εκφράσω τη δέσμευση μου ότι θα είμαι δίπλα σε όλα τα παιδιά της Κύπρου χωρίς διάκριση, διασφαλίζοντας την εκπροσώπηση των συμφερόντων τους σε όλα τα επίπεδα. Προτεραιότητα μου είναι η προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού με άξονα τις βασικές αρχές της Προστασίας τους, της Παροχής σε αυτά όλων των απαραίτητων αγαθών και υπηρεσιών και της Συμμετοχής τους στις αποφάσεις που τα αφορούν. Θα είναι υποχρέωση και μέριμνα μου να συμβάλω ώστε οι φορείς οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις που αφορούν τα παιδιά να ενεργούν με στόχο το υπέρτατο συμφέρον των παιδιών. Τα παιδιά της Κύπρου μπορούν πλέον να έχουν φωνή και άποψη για όλα όσα τα αφορούν και τα επηρεάζουν και να την προωθούν εκεί όπου από μόνα τους δεν μπορούν να ακουστούν.

Λευκωσία, 20 Νοεμβρίου 2007.Κατεβάστε το αρχείο Word Μήνυμα Επιτρόπου 20.11.2007.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top