Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, στην Εκδήλωση απονομής διπλωμάτων του ΚΕΝΘΕΑ στα πλαίσια του Προγράμματος «Έφηβοι στην Πρόληψη»
Κήποι Προεδρικού Μεγάρου
Τετάρτη 20/6/2012, ώρα 19:30

Είναι με πολύ μεγάλη χαρά που χαιρετίζω και φέτος την Εκδήλωση Απονομής Διπλωμάτων στα πλαίσια του προγράμματος του ΚΕΝΘΕΑ «Έφηβοι στην Πρόληψη».

Επιτρέψτε μου πρώτα να ευχαριστήσω τη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας, κα Έλση Χριστόφια, που, για μια ακόμη φορά, φιλοξενεί την Εκδήλωση αυτή στους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Η ευαισθησία και το πραγματικό ενδιαφέρον που η κα Χριστόφια επιδεικνύει διαχρονικά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σύγχρονης αυτής μάστιγας της εξάρτισης των νέων μας, είναι γνωστή, γι’ αυτό της οφείλεται έπαινος.

Θα ήθελα, όμως, σήμερα να απευθυνθώ πρώτιστα και κύρια σε εσάς, τα παιδιά, που έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία την εκπαίδευση σας στα προληπτικά προγράμματα του ΚΕΝΘΕΑ. Δείχνετε έτσι σε όλους εμάς, πως εσείς, τα παιδιά, και γνώμη έχετε και θέληση και ρόλο καταλυτικό μπορείτε να διαδραματίσετε στην κοινωνία. Βρισκόμαστε εδώ απόψε για να σας τιμήσουμε, αλλά, και να σας ενισχύσουμε για τον πάρα πέρα ρόλο σας. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που έχετε αποκτήσει μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες, όχι μόνο για εσάς αλλά και για άλλους συνομήλικους σας.

Εκδηλώσεις όπως η αποψινή, πρέπει να αποτελούν πηγή έμπνευσης και αφετηρία για νέες ανάλογες δράσεις, με στόχο πάντα τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν στα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από κάθε μορφής εξάρτηση. Τούτο είναι υποχρέωση όλων μας και, πρωτίστως, της συντεταγμένης πολιτείας. Η υποχρέωση αυτή απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, υποχρεώνει τα Κράτη να παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων νομοθετικών, διοικητικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών μέτρων, για να προστατεύσουν τα παιδιά από την παράνομη χρήση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, και για να εμποδίσουν τη χρησιμοποίηση των παιδιών στην παραγωγή και την παράνομη διακίνηση αυτών των ουσιών.

Όπως, όμως, έχω επανειλημμένα τονίσει, σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο στο τομέα της καταπολέμησης κάθε είδους εξαρτίσεων, και, ιδιαίτερα, των ναρκωτικών, οφείλει να διαδραματίσει και η κοινωνία των πολιτών. Στο χώρο αυτό, το ΚΕΝΘΕΑ διαδραματίζει, τα τελευταία χρόνια, καθοριστικό ρόλο. Με τις δράσεις του δίνει ευκαιρίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης στα παιδιά, αλλά πάνω από όλα, δίνει μαθήματα ζωής, συμπληρώνοντας και ενισχύοντας έτσι το έργο της πολιτείας στην εκστρατεία κατά των εξαρτήσεων.

Είναι για το λόγο αυτό που, ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, έχω αναπτύξει στενή και πολύπλευρη συνεργασία με το ΚΕΝΘΕΑ και στηρίζω με σθένος τις δράσεις του. Και θα συνεχίσω να είμαι δίπλα σε κάθε προσπάθεια του, η οποία προωθεί το δικαίωμα σας στη ζωή και την υγιή ανάπτυξη. Έχουμε ήδη μια πολύ καλή συνεργασία σε σχέση με το πρόγραμμα «Οικογενειακό Συμβούλιο». Είναι μια συνεργασία, η οποία επικεντρώνεται, ιδιαίτερα, στον τομέα της πρόληψης, μέσα από την προώθηση προγραμμάτων που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση, αφενός, των ίδιων των παιδιών και, αφετέρου, της οικογένειας, ώστε να μπορεί να στηρίξει το παιδί. Με το πρόγραμμα του ΚΕΝΘΕΑ «Έφηβοι στην Πρόληψη», στα πλαίσια του οποίου εντάσσετε και η αποψινή Εκδήλωση, τα παιδιά αποκτούν πολύτιμες εμπειρίες που τους βοηθούν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες αντιστάσεις σε κάθε μορφής εξάρτηση και, παράλληλα, να ενισχύσουν την προσπάθεια άλλων παιδιών προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τούτο, κάθε παιδί που έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την εκπαίδευση του στο πρόγραμμα και θα παραλάβει το δίπλωμα του απόψε αξίζει κάθε επαίνου. Έπαινος οφείλεται και στα σχολεία τα οποία θα βραβευτούν με τιμητική πλακέτα, λόγω της συμμετοχής τους στον εμπλουτισμό της ενημέρωσης των παιδιών μέσα από τη διοργάνωση, σε συνεργασία με το ΚΕΝΘΕΑ, ημερίδων και συνεδρίων με θέμα την πρόληψη. Εύχομαι και ελπίζω ότι, όλο και μεγαλύτερος αριθμός παιδιών θα εμπλακεί σε τέτοιας φύσεως προγράμματα τα οποία πρέπει να γίνουν απαραίτητα εφόδια ζωής για κάθε παιδί. Εύχομαι στα παιδιά που τιμούμε απόψε κάθε επιτυχία στην παραπέρα δράση τους. Θέλω να τους τονίσω πως, είναι σημαντικό να θυμούνται ότι, έστω και ένα παιδί να σωθεί από τη μάστιγα των ναρκωτικών, σημαίνει ότι, ο χρόνος και η προσπάθεια που κατέβαλαν, πραγματικά άξιζαν το κόπο.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο ΚΕΝΘΕΑ. Ιδιαίτερα, να μου επιτραπεί, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κο Ησαΐα για το ζήλο, τον ενθουσιασμό και την πραγματική εμπλοκή του σε όλα τα προγράμματα από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του ΚΕΝΘΕΑ και να τον ευχαριστήσω, ιδιαίτερα, για την προσωπική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, με κοινό στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια οφείλονται και στον διαχρονικά επιστημονικό διευθυντή του ΚΕΝΘΕΑ, Δρ. Κυριάκο Βερεσιέ, για όλη του την προσφορά στα προγράμματα του ΚΕΝΘΕΑ και, γενικά, στο θέμα της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της μάστιγας των εξαρτήσεων. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι, η μεταξύ μας συνεργασία θα συνεχιστεί, θα ενισχυθεί και θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, με στόχο πάντα την προστασία και διασφάλιση τους συμφέροντος όλων των παιδιών που ζουν στην Κύπρο.Κατεβάστε το αρχείο Word XAIRETISMOS EPITROPOY.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top