Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής να θέσω υπό την αιγίδα μου το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Κύπρου και να χαιρετίσω τη σημερινή εναρκτήρια Εκδήλωση.

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα 20 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Μιας διεθνούς συνθήκης με ευρύτατη αποδοχή πάνω στην οποία θεμελιώνεται μια σύγχρονη θεώρηση για το παιδί. Μια θεώρηση, σύμφωνα με την οποία το παιδί, ως διακριτή προσωπικότητα με εγγενή αξιοπρέπεια και αναπτυσσόμενη αυτονομία, είναι φορέας δικαιωμάτων.

Η Σύμβαση κατοχυρώνει στο παιδί αναφαίρετα και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα στη βάση των οποίων μπορεί να έχει ενεργό συμμετοχή στην κοινωνική ζωή των ομάδων στις οποίες ανήκει: την οικογένεια, το σχολείο, την κοινότητα και την ευρύτερη κοινωνία.

Αναμφισβήτητα, η διοργάνωση ενός φεστιβάλ αφιερωμένου στον παιδικό κινηματογράφο, όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Κύπρου, υπηρετεί, με τον καλύτερο τρόπο, το πνεύμα και το γράμμα της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Σημειώνω, ενδεικτικά, ότι η Σύμβαση, αναγνωρίζει στο παιδί, ανάμεσα σε άλλα, το δικαίωμα να απολαμβάνει ελεύθερο χρόνο, να εμπλέκεται σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες κατάλληλες για την ηλικία του και να συμμετέχει ελεύθερα στην πολιτιστική ζωή και τις τέχνες. Παράλληλα, η Σύμβαση, δεσμεύει τα Κράτη μέλη, από τη μια να ενθαρρύνουν τα ΜΜΕ να μεταδίδουν υλικό προσαρμοσμένο στο κοινωνικό και πολιτιστικό όφελος των παιδιών και, από την άλλη, να προωθούν τη διεθνή συνεργασία για την παραγωγή, την ανταλλαγή και τη διάδοση τέτοιου υλικού.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Κύπρου είναι μια ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση και, συνάμα, μια εναλλακτική εκπαιδευτική πρόταση. Υιοθετώντας μια παιδοκεντρική προοπτική, επιχειρεί, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο, να εισαγάγει τα παιδιά στην προοπτική της κριτικής παρακολούθησης παραγωγών για παιδιά από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, παρέχοντας στα παιδιά τη μοναδική δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδραστικά εργαστήρια, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία, πραγματικά, πρωτοπορεί, καθώς εισάγει την έννοια της κινηματογραφικής παιδείας στην Κύπρο. Πρόκειται για δραστηριότητες οι οποίες τροφοδοτούν τη δημιουργικότητα των παιδιών, ενισχύουν την κριτική τους θεώρηση και συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, σύμφωνα με τις επιταγές της Σύμβασης.

Θεωρώ, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι διοργανωτές του Φεστιβάλ αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον οικουμενικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα της τέχνης, επιλέγοντας να απευθυνθούν σε όλα τα παιδιά στην Κύπρο, ένθεν και ένθεν της πράσινης γραμμής.

Ειδικότερα, μέσα από την οργάνωση δικοινοτικών δραστηριοτήτων, στη διάρκεια των οποίων παιδιά από την τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή κοινότητα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν, να επικοινωνήσουν, να εμπλακούν σε κοινές δραστηριότητες και να συνεργαστούν, το Φεστιβάλ συμβάλλει, με το δικό του τρόπο, στην προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός ειρηνικού μέλλοντος στον τόπο μας σε μια επανενωμένη πατρίδα.

Κλείνοντας, συγχαίρω θερμά την οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ για τη φετινή διοργάνωση, εύχομαι να κάθε επιτυχία στις δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί και, φυσικά, αίθουσες γεμάτες με παιδιά!Κατεβάστε το αρχείο Word Χαιρετισμός Επιτρόπου για το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top