English
Λογότυπο Επιτροπής Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

 

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση    

Μηνύματα/Ομιλίες της Επιτρόπου English
Πίσω
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Χαιρετισμός Επιτρόπου, στο μαθητικό συνέδριο με θέμα «Κάτω από τον ίδιο ουρανό», Περιφερειακό Γυμνάσιο Κοκκινοτριμιθιάς , 6/4/2017

06/04/2017

Αγαπημένα μου παιδιά,

Φίλες και φίλοι εκπαιδευτικοί,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκλησή της διεύθυνσης του σχολείου να απευθύνω χαιρετισμό στο σημερινό μαθητικό συνέδριο του Περιφερειακού Γυμνασίου Κοκκινοτριμιθιάς με θέμα «Κάτω από τον ίδιο ουρανό». Δυστυχώς, ένα μικρό ατύχημα που συνέβη, δεν μου επιτρέπει να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας.

Φίλες και φίλοι,

Αγαπημένα μου παιδιά,

O τίτλος του σημερινού συνεδρίου, παραπέμπει, σε ένα από τα κοινά που ενώνουν το σύνολο της ανθρωπότητας. Πέραν και ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διαφορά στη γλώσσα, το φύλο, το χρώμα του δέρματος, την εθνική ή την κοινωνική καταγωγή, τη θρησκεία ή τα πιστεύω, μοιραζόμαστε όλοι και όλες τον ίδιο ουρανό, τη μέρα μας φωτίζει ο ίδιος ήλιος και τη νύχτα μας συντροφεύει το φως του ίδιου φεγγαριού και των ίδιων αστεριών.

Σύμφωνα με την UNESCO η πολιτισμική πολυμορφία συνιστά εξέχον χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ύπαρξης και παράλληλα κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Στην Οικουμενική Διακήρυξη της UNESCO για την Πολιτισμική Πολυμορφία υπογραμμίζεται: «Στις κοινωνίες μας οι οποίες καθίστανται ολοένα και πιο πλουραλιστικές, είναι ουσιαστικό να διασφαλίσουμε την αρμονική αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ανθρώπους και ομάδες με πολλαπλές, ποικίλες και δυναμικές πολιτισμικές ταυτότητες καθώς και την επιθυμία τους να ζήσουν μαζί. Οι πολιτικές για τη συμπερίληψη και τη συμμετοχή όλων των πολιτών εγγυούνται την κοινωνική συνοχή, τη ζωτικότητα της κοινωνίας και την ειρήνη» (Άρθρο 3) .

Αγαπημένα μου παιδιά,

Φίλες και φίλοι,

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε ένα τόπο ο οποίος για αιώνες παραμένει σημείο συνάντησης και αλληλεπίδρασης διαφορετικών πολιτισμών και πατρίδα ανθρώπων με διαφορετική γλώσσα ή/ και θρησκεία ή/ και κουλτούρα. Τις τελευταίες δεκαετίες, ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης, αλλά και της ένταξης της χώρας μας στην Ε.Ε. η σύνθεση του πληθυσμού της Κύπρου έχει αλλάξει. Παράλληλα, η Κύπρος, προσέφερε και συνεχίζει να το κάνει, ασφαλές καταφύγιο, σε ανθρώπους κατατρεγμένους από τα δεινά του πολέμου και των συγκρούσεων.

Η νέα – διευρυμένη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν – πολυπολιτισμική πραγματικότητα, αποτυπώνεται στη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού. Ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών που φοιτούν στα δημόσια ελληνοκυπριακά σχολεία δεν έχουν μητρική γλώσσα την ελληνική, ούτε και μεγαλώνουν σε ένα ελληνο-ορθόδοξο οικογενειακό περιβάλλον.

Ο πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των παιδιών και η οικοδόμηση, στο πλαίσιο του σχολείου, μιας κουλτούρας σεβασμού των δικαιωμάτων του παιδιού, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ανταποκριθεί το κάθε εκπαιδευτικό σύστημα στην πιο πάνω πρόκληση. Μέσα από μια πολύπλευρη εκπαίδευση, θεμελιωμένη στο σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού, η οποία θα παρέχει γνώσεις αλλά και θα διαμορφώνει στάσεις και συμπεριφορές είναι δυνατό να εντάξουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους στην κυπριακή κοινωνία κατά τρόπο που να είναι επωφελής τόσο για τους ίδιους όσο και για την κοινωνία ολόκληρη. Η εκπαίδευση είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για να κτίσουμε γέφυρες ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο και, ταυτόχρονα, να γκρεμίσουμε τους τοίχους της απομόνωσης, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας που κτίζουν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα.

Το σημερινό συνέδριο του σχολείου σας, είναι η καλύτερη ένδειξη ότι η σχολική κοινότητα του Περιφερειακού Γυμνασίου Κοκκινοτριμιθιάς αντιλαμβάνεται πλήρως αυτή τη διάσταση της εκπαίδευσης και επιχειρεί να την αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Σας συγχαίρω για τούτο, και εύχομαι, να έχετε ένα δημιουργικό και παραγωγικό συνέδριο.Χαιρετισμός ΕΠΔΠ μαθητικό συνέδριο Γυμνάσιο Κοκκινοτριμιθιας 6.4.2017.odt (Μέγεθος Αρχείου: 183 KB)


Αποστολή της σελίδας Αρχή
Οικογένεια

Δικαιώματα


© 2008 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία, Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας