Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Η επετειακή εκδήλωση που διοργανώνει η Επίτροπος κάθε χρόνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, είχε φέτος ιδιαίτερη σημασία: Το 2019 συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Στη φετινή διοργάνωση, που έγινε στις 20 Νοεμβρίου 2019, στο Πολιτιστικό και Ερευνητικό ίδρυμα ARTos, στους Αγίους Ομολογητές, εκλεκτοί καλεσμένοι ήταν τα ίδια τα παιδιά. Η Επίτροπος στην ομιλία της αναφέρθηκε στη σημασία της υιοθέτησης της Σύμβασης σε παγκόσμιο επίπεδο και στη συνέχεια επεσήμανε τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, για προώθηση μιας πιο παιδοκεντρικής πολιτικής. Κλείνοντας, η Επίτροπος σημείωσε ότι, η φωνή των ίδιων των παιδιών, έχει τη δική της ιδιαίτερη και αυτοδύναμη αξία γι’ αυτό χρειάζεται οι ενήλικες να την ακούνε και να τη λαμβάνουν υπόψη, στις αποφάσεις που τα αφορούν άμεσα.

Στη συνέχεια, η Άννα Μαρία Πούλου, πρώην μέλος της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου, μίλησε για την εμπειρία της ως παιδί που συμμετείχε στην εν λόγω Ομάδα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με βιωματικά εργαστήρια για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τους Λειτουργούς του Γραφείου της Επιτρόπου, στα οποία συμμετείχαν παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Κασσιανού.
Mήνυμα Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού,

Δέσπως Μιχαηλίδου, για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού,

20 Νοεμβρίου 2019

Η Παγκόσμια μέρα για τα δικαιώματα του παιδιού γιορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου, ημέρα που τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Κάθε χρόνο διοργανώνονται διεθνείς καμπάνιες για να μας υπενθυμίσουν το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών στην Παιδεία, στην Ειρήνη, την ισοτιμία, την ελευθερία του λόγου και έκφρασης, το δικαίωμα να ακουστεί η φωνή τους σε όλο τον κόσμο, για να τους δοθούν οι ευκαιρίες που δικαιούνται, για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να λειτουργήσουν ισότιμα ως ξεχωριστές προσωπικότητες.

Χάρη στη Σύμβαση, η θέση του παιδιού στην κοινωνία, στις δημοκρατικές τουλάχιστον χώρες, έχει αλλάξει και βελτιωθεί σημαντικά, ωστόσο ακόμη και εκεί, αρκετά παιδιά εξακολουθούν να βιώνουν καθημερινά παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, στερούμενα τα αναγκαία μέσα για μια αξιοπρεπή και ποιοτική ζωή, ζώντας σε συνθήκες κακοποίησης, παραμέλησης, αδιαφορίας, διάκρισης και αποκλεισμού.

Παγκοσμίως, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ένα στα δώδεκα παιδιά ζουν σε χώρες όπου οι προοπτικές τους είναι σήμερα χειρότερες από αυτές των γονιών τους. 180.000.000 παιδιά σε 37 χώρες βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας, βρίσκονται εκτός σχολικής εκπαίδευσης ή χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων ή βίαιων αναταραχών.

Τα παιδιά ανησυχούν βαθύτατα για παγκόσμια ζητήματα που τα επηρεάζουν, συμπεριλαμβανομένης της βίας, της τρομοκρατίας, των συγκρούσεων, της κλιματικής αλλαγής, της άδικης μεταχείρισης των προσφύγων και μεταναστών και της φτώχειας. Το Κράτος το οποίο ενδιαφέρεται για την ευημερία των παιδιών, οφείλει να ακούσει τη φωνή των παιδιών και να στραφεί να διορθώσει τις όποιες παραλήψεις, πλημμέλειες και παθογένειες που επικρατούν. Η Σύμβαση, που αποτελεί παγκοσμίως το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, από μόνη της δεν αρκεί. Θα πρέπει να περάσουμε στην πράξη. Η Σύμβαση υπάρχει για να εφαρμόζεται, το πνεύμα της Σύμβασης πρέπει να προάγεται, οι κατευθυντήριες γραμμές της πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη χάραξη της Εθνικής Πολιτικής. Μόνο όταν αλλάξουν στάσεις και συμπεριφορές σε κοινωνικό και ατομικό επίπεδο θα υπάρξει και πραγματική αλλαγή. Πρέπει να συνεχίσουμε με υπομονή και επιμονή και να εργαστούμε για την οικοδόμηση μιας κουλτούρας σεβασμού των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Γι’ αυτό θα πρέπει να θέσουμε ως κοινό στόχο πως κάθε παιδί που ζει στην Κύπρο θα πρέπει να απολαμβάνει ουσιαστικά τα δικαιώματά του, χωρίς καμιά διάκριση και χωρίς αποκλεισμούς.

Ας θεωρήσουμε τα παιδιά ως πολίτες του σήμερα και ας διαμορφώσουμε μαζί τους το μέλλον με βάση τις δικές τους προσδοκίες, ανησυχίες και όνειρα. Να δώσουμε στα παιδιά τον χώρο και τη δυνατότητα να ακουστούν, να οραματιστούν, να τολμήσουν, να δημιουργήσουν και να διακινήσουν νέες ιδέες και απόψεις.

Εμείς θα πρέπει να τους σταθούμε συμπαραστάτες και σύμμαχοι στην κάθε προσπάθειά τους για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και σε κάθε απόφαση που τα επηρεάζει και τα αφορά.Κατεβάστε το αρχείο Word Ομιλία ΕΠΔΠ για Επετειακή Εκδήλωση 20.11.2019.doc

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top