Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΕΣ ΚΑΙ ΟΒΕΣ

9 ΜΑΙΟΥ 2013

ΘΕΜΑ: ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Το εργαστήριο λόγω και των γεγονότων που αφορούσαν την οικονομία και λάμβαναν χώρα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είχε τους εξής στόχους:
1. Να εκφραστούν οι φόβοι και οι ανησυχίες των παιδιών σε σχέση με την οικονομική κρίση.
2. Να ακουστούν οι απόψεις των παιδιών σε σχέση με το πώς τους επηρέασε η κρίση, το ρόλο των ΜΜΕ και τι χρειάζονται από τους ενήλικες στο παρόν στάδιο ώστε να αντεπεξέλθουν συναισθηματικά.
3. Να δοθούν στα παιδιά κάποιες τεχνικές διαχείρισης άγχους (επίλυση προβλήματος/εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων και μετατροπή αρνητικών σκέψεων σε θετικές)
4. Να αναπτυχθεί η κατανόηση για τις αδικίες που προκύπτουν από την άνιση κατανομή του πλούτου και της δύναμης
5. Να αναπτυχθεί η κριτική σκέψη για τις αιτίες και τις συνέπειες της φτώχιας
6. Να προαχθεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η δικαιοσύνη
7. Να δημιουργηθεί ένα μικρό φιλμάκι με θετικά μηνύματα των παιδιών προς άλλα παιδιά

Κατά τη συζήτηση με την Επίτροπο τα μέλη της ΟΕΣ ανέφεραν ότι ένιωσαν πολύ έντονα τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων τα οποία είχαν άμεση επίπτωση στη ψυχολογία τους. Ανέφεραν επίσης, ότι κυριαρχεί το αίσθημα της δυσπιστίας, της απογοήτευσης και της ανασφάλειας και αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι καθημερινά κατακλύζονται από όγκο ειδήσεων και μηνυμάτων τα οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν χωρίς την κατάλληλη ενημέρωση και στήριξη.

Τα μέλη της ΟΕΣ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που παρουσιάζεται το θέμα από τα ΜΜΕ ενώ η κοινωνία, η οικογένεια και το σχολείο θα πρέπει να δώσουν τα σωστά μηνύματα προς τα παιδιά και όχι να προκαλούν αχρείαστες υπερβολές που οδηγούν σε πανικό. Τα μέλη της ΟΕΣ κατέληξαν με εισηγήσεις για αλλαγή του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς, με προτάσεις για την ανάληψη ευθύνης από την πολιτεία καθώς και με εναλλακτικές, άμεσα εφαρμόσιμες, λύσεις με χαμηλότερο οικονομικό κόστος.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν σε εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας με χαμηλότερο ή καθόλου κόστος και εισηγήθηκαν ότι το Κράτος θα πρέπει να παρέχει ευκαιρίες για συμμετοχή των παιδιών σε ομίλους και οργανώσεις με στόχο αφενός, την κοινωνικοποίησή τους και αφετέρου, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Επισήμαναν επίσης την ανάγκη για καλλιέργεια καταναλωτικής συνείδησης ώστε να ιεραρχούν και να διακρίνουν τις ανάγκες τους με βάση τα οικονομικά περιθώρια της οικογένειάς τους. Τέλος, υπογράμμισαν την ευθύνη που θα πρέπει να αναλάβουν τα ίδια τα παιδιά απέναντι στα παιδιά που έχουν άμεση ανάγκη για στήριξη.Κατεβάστε το αρχείο Word Σημείωμα μετά τη συνάντηση για την οικονομική κρίση.docx


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top