Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Εκδήλωση Εορτασμού της 22ης επετείου υιοθέτησης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Χαιρετισμός Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Ελένειο Δημοτικό Σχολείο
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011, ώρα 9:00 π.μ.

Αγαπητά μου Παιδιά,

· Επέλεξα το Σχολείο σας για να γιορτάσουμε την 22ης επετείου υιοθέτησης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού γιατί ο τίτλος της φετινής εκστρατείας «Διεκδικώ και Απολαμβάνω τα Δικαιώματά μου στην Πολυχρωμία» συνάδει πλήρως με σας, τα 66 παιδιά τα οποία αποτελείτε έμπρακτη απόδειξη της “πολυχρωμίας”.

· Τι είναι Πολυχρωμία στο σύγχρονο σχολείο: Ένα Πολυπολιτισμικό σχολείο, όπως ακριβώς το δικό σας, το οποίο μέσα από την πολιτισμική πολυμορφία προωθεί και παροτρύνει τον διαπολιτισμικό διάλογο, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία. Πολυχρωμία είναι σαν μια όμορφη ζωγραφιά όπου όλα ‘’χρώματα’’ συνυπάρχουν αλλά και ταυτόχρονα το κάθε ένα αναδεικνύεται ως μοναδικό και σημαντικό στην ολοκλήρωση της σύνθεσης. Το κάθε παιδί ανάμεσα σας έχει ας πούμε ένα ‘‘χρώμα’’ ξεχωριστό το οποίο προέρχεται αν αναμείξουμε τη χώρα καταγωγής σας, το φύλο σας, τη γλώσσα σας, τη θρησκεία σας και πολλά άλλα. Αυτό το ‘‘χρώμα’’ είναι ουσιαστικά η ταυτότητά σας η οποία σας κάνει ξεχωριστούς και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους χωρίς διακρίσεις. Το άρθρο 2 της Σύμβασης προστατεύει εσάς, τα παιδιά, από οποιαδήποτε διάκριση. Το Κράτος είναι υποχρεωμένο να σέβεται τα δικαιώματά σας ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής σας, από το φύλο, τη γλώσσα, το χρώμα και τη θρησκεία σας.

      (Άρθρο 2: Τα Συμβαλλόμενα Κράτη υποχρεούνται να σέβονται τα δικαιώματα, που αναφέρονται στην παρούσα Σύμβαση και να τα εγγυώνται σε κάθε παιδί που υπάγεται στη δικαιοδοσία τους, χωρίς καμία διάκριση φυλής, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών η άλλων πεποιθήσεων του παιδιού ή των γονέων του ή των νόμιμων εκπροσώπων του ή της εθνικής, εθνικιστικής ή κοινωνικής καταγωγής τους, της περιουσιακής τους κατάστασης, της ανικανότητάς τους, της γέννησής τους ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης.)

· Τι σημαίνει Διεκδικώ και Απολαμβάνω τα Δικαιώματά μου: και τα 66 παιδιά δεν είστε μόνο αριθμοί στον κατάλογο του σχολείου σας αλλά αυτόνομες προσωπικότητες με δικαιώματα κατοχυρωμένα από το Κράτος. Το άρθρο 12 της Σύμβασης αναγνωρίζει την αυτόνομη προσωπικότητα σας και διασφαλίζει το δικαίωμα σας για ελεύθερη έκφρασή σας σε θέματα που σας αφορούν. Έχετε δικαίωμα να λέτε τη γνώμη σας ελεύθερα για οτιδήποτε σας αφορά και εμείς οι ενήλικοι είμαστε υποχρεωμένοι να τη λαμβάνουμε υπόψη.
      (Άρθρο 12: Τα Συμβαλλόμενα Κράτη οφείλουν να διασφαλίζουν στο παιδί που είναι ικανό να σχηματίσει τις δικές του απόψεις, το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης των απόψεών του σχετικά με οποιοδήποτε θέμα που το αφορά, δίνοντας στις απόψεις του παιδιού το απαιτούμενο βάρος σύμφωνα με την ηλικία του και το βαθμό ωριμότητάς του.)

· Τα δικά σας δικαιώματα είναι η δική μας υποχρέωση ως πολιτεία – ΟΗΕ 1989 Υιοθέτηση Σύμβασης - κύρωση από Δημοκρατία 1991

· Για την προάσπιση και προαγωγή των Δικαιωμάτων σας έχει δημιουργηθεί ο Θεσμός της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού (Φεβρουάριος 2008).

· Τα δικαιώματά σας είναι αναφαίρετα δηλαδή κανένας δεν μπορεί να σας τα πάρει. Τα δικά σας δικαιώματα αποτελούν το δικό μας μέλλον. Το σχολείο αφού πρώτα σας δώσει σεβασμό μετά μπορεί να απαιτήσει σεβασμό.

· Ο 1ος στόχος της φετινής σχολικής χρονιάς είναι ένα σχολείο – εργαστήριο ανάπτυξης κριτικής σκέψης, δημιουργικότητας και συνεργασίας. Το νέο σχολείο όπως εισάγεται φέτος από τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα είναι ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο που θα σέβεται απόλυτα την αξιοπρέπεια των μαθητών και των μαθητριών. Ένα σχολείο που θα προωθεί την ανάπτυξη στάσεων και συμπεριφορών που διακρίνουν το δημοκρατικό πολίτη και αυτό θα το πετύχετε όχι μόνο μέσα από τα μαθήματά σας αλλά και μέσα από άλλες δραστηριότητες όπως η σημερινή εκδήλωση.

· Τίτλος εκδήλωσης «Τα παιδιά πάντα πρωτοσέλιδο» Θέλω να ξέρετε ότι για μένα είστε πάντα πρωτοσέλιδο.

· Έχετε κάνει μια πολύ καλή αρχή και σας συγχαίρω ολόψυχα και σας υπόσχομαι ότι ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων σας θα είμαι συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος στην επίτευξη των στόχων σας.
Κατεβάστε το αρχείο Word ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ-.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top