Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Ανακοίνωση Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018

Ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού εκφράζω τη βαθύτατη μου θλίψη, για το θάνατο της Έλενας Φραντζή.

Ένας συνάνθρωπος μας, μόλις 29 χρόνων πέθανε, μόνος και αβοήθητος. Μια νέα κοπέλα, με βαρύτατα ψυχικά τραύματα, από μια ταραγμένη παιδική ηλικία στη διάρκεια της οποίας γνώρισε την κακοποίηση, σε κάθε της έκφραση.

Η προσωπική ιστορία της Έλενας Φραντζή και το τραγικό της τέλος αποτυπώνουν, εν πολλοίς, τη διαχρονική αποτυχία της Κυπριακής Πολιτείας να λειτουργήσει ως αρωγός και προασπιστής των δικαιωμάτων του παιδιού. Η αδυναμία του Κράτους να προστατέψει ένα παιδί στην πλέον ευάλωτη περίοδο της ζωής του, και ενώ ήταν υπό τη φροντίδα του, δεν εκθέτει μόνο το Κράτος αλλά αποτελεί στίγμα για την αξιοπρέπεια ολόκληρης της κοινωνίας και καθενός και καθεμιάς από μας ξεχωριστά.

Είναι φανερό ότι εντός της Κυπριακής κοινωνίας, υπάρχει σημαντικό απόθεμα ανθρωπιάς και ευαισθησίας σε σχέση με θέματα που αφορούν στα παιδιά καθώς και ιδιαίτερα έντονες αντιστάσεις απέναντι στη σεξουαλική ή κάθε άλλη μορφή κακοποίησης του παιδιού. Αυτά είναι ευπρόσδεκτα, όμως δεν αρκούν.

Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι κανένα παιδί που ζει στην Κύπρο δε θα αφεθεί να μεγαλώσει σε παρόμοιες συνθήκες με αυτές στις οποίες μεγάλωσε η Έλενα Φραντζή, είναι η ενίσχυση του παιδοκεντρικού χαρακτήρα της κοινωνίας και των θεσμών, η ενδυνάμωση των παιδιών και η οικοδόμηση και διάχυση κουλτούρας σεβασμού των δικαιωμάτων του παιδιού. Η Κυπριακή Πολιτεία έχει ευθύνη και υποχρέωση να εγκαθιδρύσει και να υποστηρίξει, το θεσμικό πλαίσιο, τις δομές, τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες που να διασφαλίζουν όλα τα πιο πάνω.

Ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού ενεργώντας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου, έχω κατά καιρούς επισημάνει, με Εκθέσεις μου, χρόνια προβλήματα και αστοχίες σε ότι αφορά στη λειτουργία, τις διαδικασίες και τις πρακτικές των αρμόδιων Υπηρεσιών του Κράτους, για θέματα προστασίας και ευημερίας του παιδιού και δη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Δε στέκομαι σήμερα σε αυτές. Αντίθετα, με αυτές ως αφετηρία, καλώ σήμερα την Πολιτεία, Εκτελεστική και Νομοθετική Εξουσία, να εργαστούν για τον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση των ΥΚΕ. Εάν και εφόσον θέλουμε να δούμε παιδοκεντρικές και ολοκληρωμένες κοινωνικές πολιτικές που να καλύπτουν και να υποστηρίζουν τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και δη τα παιδιά, θα πρέπει να ενισχύσουμε, αμέσως, τον προϋπολογισμό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, να προσφέρουμε ευκαιρίες επαγγελματικής και επιστημονικής ανάπτυξης στο υπάρχον προσωπικό αλλά και να το εμπλουτίσουμε με νέους επαγγελματίες διαθέτοντας τους, παράλληλα, σύγχρονα και αποτελεσματικά εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να επιτελέσουν το έργο και την αποστολή τους.

Καλώ, παράλληλα, την κοινωνία, να λειτουργήσει δημιουργικά, μετατρέποντας την οργή και την αγανάκτησή της σε μοχλό πίεσης προς την Πολιτεία προκειμένου να προχωρήσει, το συντομότερο δυνατόν, στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των Υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη για την προαγωγή της ευημερίας και της προστασίας των παιδιών στη χώρα μας. Το οφείλουμε ως χρέος απέναντι στο κάθε παιδί που ζει και μεγαλώνει στην Κύπρο.Κατεβάστε το αρχείο Word ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.docx


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top