Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, δημιουργήθηκε πριν 24 χρόνια με αρχικό στόχο την οργάνωση ενός αρχείου εθελοντών δοτών μυελού των οστών, για να βοηθήσει στη μάχη κατά της λευχαιμίας και άλλων αιματολογικών κακοηθειών. Πέτυχε σήμερα να οργανώσει ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία εθελοντών δοτών, μυελού των οστών ανά τον κόσμο, το μεγαλύτερο αρχείο σε αναλογία πληθυσμού παγκοσμίως. Παρά το αξιοθαύμαστο επίτευγμα του το Ίδρυμα θέτει το πήχη ακόμα πιο ψηλά στοχεύοντας στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου διαγνωστικού και ερευνητικού κέντρου διαγνωστικής παιδοογκολογίας, το «Κέντρο Παιδικού Καρκίνου». Ένα εμπνευσμένο έργο μεγάλης αξίας που όπως όλα δείχνουν θα δώσει νέα ώθηση της παιδοογκολογίας, θα βοηθήσει στην προώθηση σύγχρονων στοχευμένων θεραπευτικών επιλογών ελαχιστοποιώντας τις παράπλευρες αρνητικές επιπτώσεις των συμβατικών θεραπευτικών επιλογών, στα παιδιά. Με την νέα εργαστηριακή υποδομή και τεχνολογία που αναπτύσσεται στο Ίδρυμα, τα παιδιά με καρκίνο αλλά και άλλες ευάλωτες ομάδες ασθενών με άλλες παθήσεις θα έχουν στη διάθεση τους την ευκαιρία για πιο αποτελεσματικές και διεξοδικές εργαστηριακές διερευνήσεις της ασθένειας τους δίνοντας τους ελπίδα για μια πιο στοχευόμενη και κατάλληλη για την περίπτωση τους θεραπεία.

Απόψε τιμούμε το κουράγιο και τη δύναμη κάθε παιδιού, κάθε ηλικίας που βρίσκεται αντιμέτωπο μπροστά σε μια σκληρή και δύσκολη πραγματικότητα, που υποβάλλεται σε μακροχρόνιες και επίπονες θεραπείες. Θεραπείες που περιορίζουν, τους ορίζοντες του, που το φέρνουν αντιμέτωπο με τη σκληρή πραγματικότητα και του στερούν την απόλαυση της παιδικότητάς του. Τιμούμε, επίσης, τις οικογένειες αυτών των παιδιών, που αναλαμβάνουν με αυταπάρνηση, αφοσίωση και αγάπη, πέραν από τη φροντίδα και την ανατροφή τους, το δύσκολο έργο της ψυχολογικής στήριξης και ενδυνάμωσής τους. Αναγνωρίζουμε και τιμούμε, παράλληλα, τους/τις λειτουργούς υγείας – ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό – καθώς και τους εθελοντές και τις εθελόντριες, που ακούραστα προσπαθούν να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στην όλη πορεία της θεραπείας και αποκατάσταση των παιδιών με καρκίνο.

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να απολαμβάνει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας και να τυγχάνει των διευκολύνσεων ιατρικής περίθαλψης και αποκατάστασης της υγείας του. Η πολιτεία έχει την υποχρέωση και δυνάμει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού να μεριμνά για την υποστήριξή παιδιών και γονιών σε ψυχολογικό και οικονομικό/ βιοποριστικό επίπεδο. Χρειάζεται για το σκοπό αυτό ένα παιδοκεντρικό σύστημα υγείας, που να αγκαλιάζει και υποστηρίζει κάθε παιδί, κατά τρόπο ολιστικό και να μην το αντιμετωπίζει απλά και μόνο ως ασθενή. Πέραν από την αντιμετώπισή των παιδιών με καρκίνο σύμφωνα με τα πλέον αποτελεσματικά πρωτόκολλα θεραπείας, τα παιδιά και η οικογένειά δικαιούνται να λαμβάνουν την ανάλογη υποστήριξη, οικονομική, και ψυχοκοινωνική, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά για ένα νέο ξεκίνημα ανανεώνοντας και ενδυναμώνοντας το ενδιαφέρον και τη θέλησή τους για ζωή. Αυτό άλλωστε νοηματοδοτεί την έννοια της ολιστικής μεταχείρισης παιδιών – ασθενών.

Το γεγονός όμως ότι το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα ήρθε πριν 24 χρόνια να καλύψει τις αδυναμίες της πολιτείας να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις δυνάμει της Σύμβασης για την παροχή κατάλληλης ιατρικής φροντίδας για κάθε παιδί με καρκίνο δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Η απαίτηση παραμένει και επιβάλλει την ανάληψη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της.

Ας απολαύουμε όλοι τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες και την όλη εκδήλωση κάτω από τα αστέρια και ας ελπίσουμε ότι η επιστημονική κοινότητα και οι νέες ανά το παγκόσμιο έρευνες θα δώσουν ελπιδοφόρα μηνύματα για να νικηθεί ο παιδικός καρκίνος.Κατεβάστε το αρχείο Word Χαιρετισμος στο Concert Under the Stars με την Tatiana Stupak 22.06.22.docΠίσω στην προηγούμενη σελίδα