Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, με αφορμή τη δημόσια συζήτηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα αναφορικά με τον τρόπο εισαγωγής μαθητών στα Δημόσια Πανεπιστήμια, αισθάνεται την ευθύνη, ενόψει της εκ του Νόμου αρμοδιότητάς της για εκπροσώπηση των παιδιών και των συμφερόντων τους, να υπογραμμίσει την υποχρέωση όλων των εμπλεκόμενων μερών να επανεξετάσουν τις θέσεις τους επί του θέματος, στη βάση της αρχής του συμφέροντος του παιδιού ως πρωταρχικής σημασίας όπως καθορίζεται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η συζήτηση ενός τέτοιου θέματος, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μερικές μόνο εβδομάδες ή ακόμη και μέρες πριν την έναρξη των Παγκύπριων Εξετάσεων, είναι όχι μόνο άκαιρη αλλά και άστοχη και σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα οποιασδήποτε ομάδας παιδιών.

Η πίεση του χρόνου, απότοκο της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας στην οποία είναι τοποθετημένη η συζήτηση, όχι μόνο λειτουργεί ανασταλτικά στην εξέλιξη ενός ορθολογικού και νηφάλιου διαλόγου, μακριά από ακρότητες και υπερβολές αλλά και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε ένας σημαντικός αριθμός παιδιών, να κακοποιείται ψυχολογικά, τελώντας, ουσιαστικά, υπό ομηρία, κάτω από την απειλή μη διεξαγωγής των εξετάσεων.

Επισημαίνεται επίσης ότι, για ακόμη μια φορά, η συζήτηση ενός σημαντικού ζητήματος που αφορά άμεσα τα ίδια τα παιδιά εξελίσσεται σε μια οξεία, πλην όμως άγονη και αδιέξοδη, αντιπαράθεση μεταξύ ενηλίκων με τη συμμετοχή των παιδιών να παραμένει μηδαμινή.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού υπογραμμίζει ότι αυτό που χρειάζονται περισσότερο οι τελειόφοιτοι, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι ηρεμία και σιγουριά ώστε να μπορέσουν να συγκεντρωθούν απόλυτα στη μελέτη τους. Απευθύνει για τούτο έκκληση προς όλους τους εμπλεκομένους να ενεργήσουν ψύχραιμα, με γνώμονα το συμφέρον των ίδιων των παιδιών, διασφαλίζοντας άμεσα την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.
Κατεβάστε το αρχείο Word ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ-FINAL.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top