Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού (ΕΠΔΠ) πραγματοποίησε, στις 20/05/2020, τηλεδιάσκεψη με παιδιά της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων (ΟΕΣ). Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης Λειτουργοί του Γραφείου της ΕΠΔΠ.
Η ΕΠΔΠ καλωσορίζοντας τα μέλη της ΟΕΣ στην τηλεδιάσκεψη ανέφερε ότι θα ήθελε να ακούσει τις απόψεις των παιδιών για θέματα σχετικά με την εκπαίδευση, αλλά και τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους για τις μέρες που έμειναν στο σπίτι.
Τα μέλη της ΟΕΣ, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν είναι πρωτόγνωρες στη ζωή τους, έθεσαν τα εξής θέματα:
i) κατά την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, σε κάποια παιδιά δεν δόθηκε έγκαιρη πρόσβαση στο διαδίκτυο ή/και ηλεκτρονική συσκευή με αποτέλεσμα να έχουν χάσει αρκετά μαθήματα.
ii) ανησυχίες για θέματα προστασίας ιδιωτικότητας και αξιοπρέπειας των παιδιών λόγω εφαρμογής του συστήματος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
iii) προβληματισμοί για τον τρόπο που θα λαμβάνουν το μάθημα τα παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και θα παραμείνουν στο σπίτι κατά την επαναλειτουργία των σχολείων, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος των απουσιών των συγκεκριμένων παιδιών.
iv) Απουσία καθαρής εικόνας ως προς το πώς θα προσμετρούνται οι απουσίες των παιδιών που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και θα επιλέξουν να παραμείνουν στο σπίτι.
v) Ενόψει του ότι επικρατούν κατά διαστήματα ψηλές θερμοκρασίες ποια μέτρα έλαβε ή θα λάβει το Υπουργείο, π.χ αν θα επιτρέπετε η χρήση ανεμιστήρα στην αίθουσα διδασκαλίας ή εάν θα επιτρέπεται η χρήση κοντού παντελονιού από τους μαθητές.
vi) ανησυχίες μήπως νοσήσουν από κορωνοϊό στο σχολείο και τον μεταφέρουν στην οικογένειά τους, ειδικά αν μέλος της ανήκει σε ευπαθή ομάδα.
vii) ανησυχίες και ερωτηματικά για τρόπο υποβολής παραπόνου από τα παιδιά, σε περιπτώσεις όπου δεν εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα που αναπτύχθηκαν στις σχολικές μονάδες.
Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης η ΕΠΔΠ σημείωσε ότι για όλους μας είναι πρωτόγνωρες οι καταστάσεις που ζούμε, αντιμετωπίζοντας έναν αόρατο εχθρό και είναι φυσικό να νιώθουμε ότι απειλούμαστε και νιώθουμε θυμωμένοι η καταπιεσμένοι. Τόνισε ότι όλοι θα πρέπει συνεχίσουμε να ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες της Κυβέρνησης και των ειδικών επιστημόνων σχετικά με τη λήψη μέτρων για πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού και είναι καλό να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο μελλοντικής νέας έξαρσης της πανδημίας.

Εν όψει της επαναλειτουργίας των Δημοτικών σχολείων και των Γυμνασίων επεσήμανε την αξία της επιστροφής των παιδιών στο σχολείο η οποία πέραν της εκπαίδευσης, θα τους δώσει ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, συναναστροφής με συμμαθητές τους και τους δασκάλους/καθηγητές τους τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει λεπτομερής ειδική έρευνα για τα παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και για τα παιδιά με αναπηρίες.

Για το ζήτημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και τη διαφύλαξη και προστασία της ιδιωτικότητας και αξιοπρέπειας των παιδιών επεσήμανε ότι είχε και έχει τακτική επικοινωνία, τόσο γραπτή όσο και τηλεφωνική, με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία την ενημερώνει για οποιαδήποτε καινούρια ευρήματα ελέγχων που διεξάγει, αλλά και για όλες τις οδηγίες που δίνει προς το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), το οποίο και αναμένεται ότι θα συμμορφωθεί το συντομότερο δυνατό. Για τον σκοπό όπως έχει πληροφορηθεί το ΥΠΠΑΝ προωθεί ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ακολούθως, έκανε αναφορές για όλες τις ενέργειές της και τις παρεμβάσεις που έγιναν αναφορικά με τα πολλαπλά ζητήματα που ανέκυψαν κυρίως στην εκπαίδευση σε συνάρτηση με τα μέτρα που έχουν ληφθεί εκ μέρους αρμοδίων/συναρμοδίων Υπουργείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, για τις οποίες μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει απαντήσεις από τις αρμόδιες Αρχές. Επιπρόσθετα, κάλεσε τα μέλη της ΟΕΣ να συμμετέχουν ακόμα περισσότερο, ενθαρρύνοντας και άλλα παιδιά, σε δράσεις της ΕΠΔΠ οι οποίες αναρτώνται στην ιστοσελίδα της www.childcom.org.cy. Μάλιστα, τους επεσήμανε ότι μέσω της ιστοσελίδας μπορούν να βρουν τα στοιχεία επικοινωνίας με το Γραφείο της, στο οποίο μπορούν να υποβάλουν παράπονο για όποιο θέμα τα αφορά.

Καταληκτικά, η ΕΠΔΠ, αφού διαβεβαίωσε τα παιδιά ότι οι εισηγήσεις τους έχουν καταγραφεί και θα ληφθούν υπόψη, τόνισε ακόμα μια φορά την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σε θέματα δικαιωμάτων του παιδιού και την ανάγκη εμπλοκής της κοινότητας για προάσπιση τους.
Λευκωσία, 26 Μαΐου 2020


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top