Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού,
Λήδας Κουρσουμπά,
στο Συνέδριο “Αξιοποίηση και προώθηση των δεξιοτήτων των Χαρισματικών Παιδιών»
Αμφιθέατρο UNESCO, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,
8 Ιουνίου 2012, 18:00

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να απευθύνω χαιρετισμό στο, πραγματικά, ενδιαφέρον συνέδριο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Χαρισματικών Παιδιών Κύπρου με θέμα «Αξιοποίηση και προώθηση των δεξιοτήτων των Χαρισματικών Παιδιών».

Φίλες και φίλοι,

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η διεθνής πράξη με την οποία έχουν κατοχυρωθεί, σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, τα δικαιώματα του παιδιού, θεμελιώνεται στη βασική αρχή ότι κάθε παιδί, από τη στιγμή της γέννησής του είναι μια διακριτή προσωπικότητα, με εγγενή αξιοπρέπεια, με πλήρες φάσμα δικαιωμάτων και αναπτυσσόμενη αυτονομία.

Η Σύμβαση, προσεγγίζοντας κάθε παιδί ως μια μοναδική και ανεπανάληπτη ανθρώπινη ύπαρξη, δεσμεύει τα Συμβαλλόμενα Κράτη να διασφαλίζουν ότι, κάθε παιδί θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό το όλο φάσμα των δικών του δυνατοτήτων των ταλέντων και των ικανοτήτων του.

Έτσι, η Σύμβαση κατοχυρώνει, πέρα από το δικαίωμα πρόσβασης των παιδιών στην εκπαίδευση, και το δικαίωμά τους σε μια ποιοτική εκπαίδευση η οποία, να αποσκοπεί – ανάμεσα σε άλλα – στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε παιδιού και την ανάπτυξη των χαρισμάτων του και των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων του στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση [άρθρο 29 (1)]. Σύμφωνα με την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση, δεν είναι μόνο θέμα πρόσβασης. Η Επιτροπή, αντίθετα, τονίζει ότι, η εκπαίδευση στην οποία κάθε παιδί έχει δικαίωμα θα πρέπει να είναι σχεδιασμένη κατά τρόπο που να του παρέχει δεξιότητες ζωής, να ενισχύει την ικανότητα του να απολαμβάνει το πλήρες εύρος των ανθρώπινων δικαιωμάτων και να προωθεί μια κουλτούρα εμποτισμένη με τις αξίες των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Στόχος της εκπαίδευσης, σύμφωνα πάντα με την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, είναι η ενδυνάμωση του παιδιού μέσα από την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του, της ικανότητάς του για μάθηση και άλλων ικανοτήτων, της ανθρώπινής του αξιοπρέπειας, της αυτοεκτίμησής του και της αυτοπεποίθησής του.

Φίλες και φίλοι,

Η ανάπτυξη και η λειτουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος θεμελιωμένου στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, ως εκ τούτου, ανοιχτού σε κάθε μορφής διαφορετικότητα και ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες, τις ικανότητες και τα ταλέντα κάθε παιδιού ξεχωριστά μέσα από εξατομικευμένες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, είναι μια τεράστια και διαρκής πρόκληση για κάθε σύγχρονη κοινωνία.

Στα πλαίσια ενός τέτοιου εκπαιδευτικού συστήματος κάθε παιδί, περιλαμβανομένων και των παιδιών με εξαιρετικές επιδόσεις/ δυνατότητες, των χαρισματικών δηλαδή παιδιών, θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα ταλέντα και τις ικανότητές του. Επιτρέψετε μου, όμως, εδώ να δηλώσω ότι στη δική μου αντίληψη, προσωπική και θεσμική, κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και με το δικό του τρόπο χαρισματικό.

Πέραν όμως από τη στήριξη του εκπαιδευτικού συστήματος, τα παιδιά που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη ομάδα, χρειάζονται και δικαιούνται μια ιδιαίτερη στήριξη και προσοχή, τόσο από πλευράς των γονιών όσο και των εκπαιδευτικών, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας. Είναι σημαντικό να έχουμε συνέχεια στο μυαλό ότι, πέραν από το εξαιρετικό ταλέντο και τις κατά πολύ ψηλότερες του μέσου όρου επιδόσεις σε διάφορους τομείς, τα συγκεκριμένα παιδιά παραμένουν παιδιά και έχουν κάθε δικαίωμα να απολαύσουν την παιδικότητά τους, όπως όλα τα άλλα παιδιά.

Είμαι βέβαιη ότι, ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Χαρισματικών Παιδιών επιδεικνύει ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για τα παιδιά αυτά και το συμφέρον τους, δίνοντας έμφαση στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους, στην πλήρη και ομαλή κοινωνικοποίησή τους και προσεγγίζοντας τα με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματά τους.

Με τις σκέψεις αυτές, θα θελα να συγχαρώ το Σύνδεσμο για την πλούσια του δράση και ιδιαίτερα για τη διοργάνωση του σημερινού Συνεδρίου και, παράλληλα, να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του.Κατεβάστε το αρχείο Word XAIRETISMOS EPITROPOU.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top