Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά στο 33ο Φεστιβάλ Παιδιού
Λεμεσού, Κυριακή 2/6/2013

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στο 33ο Φεστιβάλ Παιδιού, την ωραία αυτή Γιορτή, η οποία χάρη στην πολύχρονη προσπάθεια, το μεράκι και την αφοσίωση των μελών των επαρχιακών ΕΠΕΠ, έχει καθιερωθεί ως ένα ξεχωριστό πανηγύρι χαράς για μικρούς και μεγάλους με το οποίο τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού. Δυστυχώς, λόγω άλλων θεσμικών υποχρεώσεων θα έπρεπε να βρίσκομαι εκτός Κύπρου και ως εκ τούτου δεν μπορώ να συμμετέχω προσωπικά στην όμορφη αυτή εκδήλωση στη Λεμεσό.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να συγχαρώ όλα τα μέλη της ΕΠΕΠ Λεμεσού και, ιδιαίτερα, την Πρόεδρο κα Νινέττα Καζαντζή, για τη σημερινή εκδήλωση. Θέλω ακόμη να τους ευχαριστήσω για το γεγονός ότι στο πρόσωπό τους συναντώ ένα σταθερό σύμμαχο και συμπαραστάτη στις προσπάθειές μου για την οικοδόμηση και την εμπέδωση στα πλαίσια της κυπριακής κοινωνίας, κουλτούρας σεβασμού των δικαιωμάτων των παιδιών.

Το ετήσιο Φεστιβάλ Παιδιού, στα πλαίσια του οποίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, παρέχει ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού. Η επιτυχής δε διοργάνωσή του για 33 συναπτά έτη και η στήριξη που απολαμβάνει από τον κόσμο, αποτυπώνουν το βαθιά παιδοκεντρικό προσανατολισμό της κοινωνίας μας επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας στην εγγενή αξιοπρέπεια του παιδιού και την προσήλωσή μας στην προάσπιση και προαγωγή των αναφαίρετων δικαιωμάτων του.

Αγαπημένα μου παιδιά,

Γιορτάζουμε φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας για τον τόπο μας, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, δυστυχώς, γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς στην καθημερινότητα χιλιάδων συμπατριωτών μας, στους οποίους περιλαμβάνονται οικογένειες και φυσικά παιδιά.

Μού είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι κι εσείς τα παιδιά, έχετε πλήρη επίγνωση και αντίληψη της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης την οποία διέρχεται σήμερα η χώρα μας. Γνωρίζω ότι πολλές οικογένειες και, κατ’ επέκταση, πολλά παιδιά, φίλοι και φίλες σας, βρίσκονται αντιμέτωπα με δυσκολίες και προβλήματα. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι κι εσείς, ως ενεργά μέλη της κοινωνίας μας, βιώνετε και επεξεργάζεστε με το δικό σας μοναδικό τρόπο, τα όσα πρωτόγνωρα για τον τόπο μας συμβαίνουν γύρω σας. Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, εσείς τα παιδιά δε φέρετε καμία ευθύνη για όλα αυτά.

Σας ζητώ όμως να φανείτε δυνατοί, να στηρίξετε αυτές και αυτούς που το έχουν ανάγκη και να αναζητήσετε βοήθεια, αν τη χρειάζεστε. Ταυτόχρονα, σας καλώ να συμβάλετε στην κοινή προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους και όλες. Χρειαζόμαστε το δυναμισμό, τη ζωντάνια και τη φαντασία σας, έχουμε ανάγκη τη δημιουργικότητα και την αισιοδοξία σας. Για τούτο η θέση σας, δεν είναι απλά δίπλα μας, αλλά μαζί μας.

Φίλες και φίλοι,

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού, υπογραμμίζω ξανά ότι, στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η υποχρέωσή για διασφάλιση και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα δικαιώματα των παιδιών, οφείλουμε σήμερα, όσο ποτέ προηγουμένως, να εντατικοποιήσουμε την προσπάθειά μας για τη δημιουργία του προστατευτικού πλαισίου και την παροχή των υπηρεσιών που θα επιτρέψουν την υγιή και ολόπλευρη ανάπτυξη κάθε παιδιού ως ενεργού και δραστήριου μέλους της κοινωνίας μας. Σε περίοδο κρίσης, η στήριξη και η ενδυνάμωση των παιδιών είναι η σοφότερη η επένδυση που μπορεί να γίνει για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος.

Δημιουργώντας σήμερα τις ευκαιρίες που θα επιτρέψουν μια πιο ενεργή συμμετοχή των παιδιών στην κοινωνία, που θα παρέχουν, σε κάθε παιδί, τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσει με τις επιστήμες, τον πολιτισμό και τις τέχνες και να εμπλακεί σε διανοητικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες, παρέχουμε στη νέα γενιά τα πλέον αξιόπιστα και αποτελεσματικά εργαλεία για να κατανοήσουν και να επεξεργαστούν την πραγματικότητά τους και να οργανώσουν και να σχεδιάσουν ένα ευοίωνο και ελπιδοφόρο αύριο.

Με αυτά τα λόγια εύχομαι σε όλες και όλους, και ιδιαίτερα στα παιδιά, να περάσουν μια ιδιαίτερα ευχάριστη ημέρα.Κατεβάστε το αρχείο Word ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΟΥ ΛΕΜΕΣΟΣ - final.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top