Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Πρόγραμμα Ευρωπαϊκού Δικτύου Ομάδων Εφήβων Συμβούλων
(European Network of Young Advisors-ENYA) για το 2015,
με τίτλο «Let´s talk young: Τα παιδιά μιλούν για τη βία»,
στο οποίο συμμετέχει και το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Στη βάση της αντίληψης που η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού εγκαθιδρύει όσον αφορά το παιδί, το πρόγραμμα «Let´s talk young: Τα παιδιά μιλούν για τη βία» του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ομάδων Εφήβων Συμβούλων (European Network of Young Advisors-ENYA), έχει ως στόχο να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά που συμμετέχουν, να ακουστούν οι απόψεις τους προς τα έξω, μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), σε ένα θέμα που τους αφορούν άμεσα, όπως είναι αυτό της βίας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν – με δεκαμελείς ομάδες παιδιών ηλικίας 10 – 18 χρόνων που συγκροτήθηκαν για το σκοπό αυτό- τα Γραφεία 11 Ευρωπαίων Επιτρόπων για το Παιδί, μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπριας Επιτρόπου(συμμετέχουν επίσης τα Γραφεία των Επιτρόπων του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Εσθονίας, του Αζερπαϊζάν, της Γεωργίας, της Ελλάδας, της Εσθονίας, της Κροατίας και της Σουηδίας. Όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος στην Κύπρο, τα παιδιά, συμμετείχαν σε 2 ολοήμερα βιωματικά εργαστήρια, στις 6/4/2015 και στις 16/4/2015.


    Κατά τη διάρκεια του πρώτου εργαστηρίου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ιστορίες παιδιών που υπήρξαν θύματα βίας, με ειδικούς από Υπηρεσίες του κράτους που εμπλέκονται στο χειρισμό περιστατικών βίας (Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας/Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας) και από Μη-Κυβερνητικούς Οργανισμούς (Future World Center, Σύνδεσμος για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια).


    Κατά τη διάρκεια του δεύτερου εργαστηρίου, τα παιδιά συναντήθηκαν με δημοσιογράφους, συζήτησαν μαζί τους το θέμα της διασφάλισης του δικαιώματος της συμμετοχής των παιδιών μέσα από τα ΜΜΕ και γιατί είναι σημαντικό να προβάλλονται οι απόψεις των παιδιών σε θέματα που τα αφορούν άμεσα. Στη συνέχεια επεξεργάστηκαν τρόπους παρουσίασης των μυνημάτων των παιδιών στο θέμα της βίας που θέλουν να στείλουν προς την κοινωνία μέσα από τα ΜΜΕ. Στο εργαστήριο συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Ευτυχία Ανδρέου από την τηλεόραση του Σίγμα (υλικό από τις εκπομπές που θα συμμετέχουν τα παιδιά θα αναρτηθεί παράλληλα στην ιστοσελίδα μας), Μάριος Δημητρίου από την εφημερίδα «Σημερινή» (τα άρθρα του εν λόγω δημοσιογράφου με αναφορές στο πρόγραμμα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ) και η Χριστίνα Κυριακίδου από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» (το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου μπορείτε να δείτε ΕΔΩ).


Τα παιδιά επίσης, στα πλαίσια του προγράμματος, ετοίμασαν ένα σύντομο βίντεο για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το θέμα της βίας και τις επιπτώσεις της στη ζωή ενός παιδιού.


Βίντεο Συμμετοχής ΟΕΣ στο πρόγραμμα "Let's talk young: Τα παιδιά μιλούν για τη βία"Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top