Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Στα πλαίσια του προγράμματος «Μακριά από την πατρίδα και το φόβο», στο οποίο έλαβε μέρος το σχολείο μας, ως σχολείο υποδοχής μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία, έχει διαμορφωθεί από την αρχή της χρονιάς Σχέδιο Δράσης, το οποίο υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Υπεύθυνες του προγράμματος ορίστηκαν οι κυρίες Τούλα Νεοκλέους Β.Δ. και Τρύφωνος Χριστίνα, Φιλόλογος του σχολείου μας.

Με αφετηρία την 9η Οκτωβρίου 2017 και εμπνευστές του προγράμματος το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, αλλά και τη χρηματοδότηση και του ΙΔΕΠ, το σχολείο μας υλοποίησε τους στόχους που θέσαμε. Οι στόχοι που τέθηκαν σχετίζονται με τη διδασκαλία και την κοινωνική ένταξη αυτών των μαθητών στη σχολική μονάδα. Η σχολική χρονιά άρχισε με μια όμορφη εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, με πρωταγωνιστές τα παιδιά που παρακολουθούν το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας.

Μια σημαντική δράση στα πλαίσια αυτού του Σχεδίου Δράσης, ήταν η συνάντηση καθηγητών και γονέων αλλογλώσσων μαθητών το απόγευμα της 17ης Ιανουαρίου 2018. Υπήρξε ένα πολύ φιλικό κλίμα και συζητήθηκαν θέματα όπως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους και, αν αντιμετωπίζουν τέτοια λόγω ρατσισμού ή μη ένταξης στη σχολική κοινότητα. Επίσης, έγινε ενημέρωση για τους νέους σχολικούς κανονισμούς. Πρέπει να ειπωθεί εδώ, ότι, με πρωτοβουλία του σχολείου μας, μεταφράστηκε ένα σύντομο εξασέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο του ΥΠΠ στις 5 πιο αναγκαίες για τους μαθητές μας γλώσσες (Αραβικά, Ρωσικά, Ρουμανικά, Βουλγαρικά, Αγγλικά), ώστε να μπορούν να διαβάσουν στη γλώσσα τους και να ενημερωθούν για τις γενικές αλλαγές στο Γυμνάσιο. Αυτή η ενέργεια χαροποίησε τόσο εμάς ως εκπαιδευτικούς, όσο και τους γονείς αλλά και τους ίδιους τους μαθητές μας, γιατί ένιωσαν ότι το σχολείο είναι πραγματικά δίπλα τους. Επίσης, ενημερώθηκαν από τον ΣΕΑ του σχολείου μας για τις υπηρεσίες που προσφέρει ως ειδικότητα και την προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα τυχόν προκύψουν. Τέλος, μίλησε η καθηγήτρια Ελληνικών των μαθητών μας, για το διετές πρόγραμμα εκμάθησης της γλώσσας και την αναγκαιότητα του.Η θεατρική παράσταση του σχολείου μας με τίτλο «Το αγόρι με τη βαλίτσα», εντάχθηκε στην γενικότερη προσπάθεια του σχολείου, αφού το έργο αναφέρεται στους μετανάστες και τις δυσκολίες που βιώνουν.

Τέλος, εκδήλωση που έγινε για την ημέρα της Ευρώπης στην παρουσία της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κας Κουρσουμπά στις 9 Μαΐου 2018, τα παιδιά γιόρτασαν με ποικίλους τρόπους προβάλλοντας μηνύματα αποδοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας αλλά και την πολυπολιτισμικότητα του σχολείου και την αρμονική συνύπαρξη όλων των παιδιών στο σχολείο τους. Μια μέρα αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά μας, με ζωντανό πρόγραμμα, τραγούδια και ζωντανές μαρτυρίες από παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία. Προσφέρθηκαν δωρεάν σε όλους τους μαθητές διάφορα εδέσματα, ευγενώς επιχορηγημένα από το κέντρο Ασύλου και Μετανάστευσης με το οποίο συνεργαζόμαστε από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Φτάνοντας στο τέλος της σχολικής χρονιάς, πρέπει να ειπωθεί, ότι τα αποτελέσματα της δουλειάς που έχει υλοποιηθεί στα πλαίσια του προγράμματος έχουν συμβάλει στην εμψύχωση των μαθητών μας, στην κοινωνική τους ενσωμάτωση στο σχολικό περιβάλλον, γεγονός που βοηθά σημαντικά και στην πιο ομαλή ένταξη τους στην κυπριακή κοινωνία.

Η φωτογραφία από τη βραδιά συνάντησης με τους γονείς.
Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top