Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Έγινε χθες στη Στοκχόλμη η επίσημη έναρξη της Διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα ««Οικοδομώντας μια Ευρώπη για παιδιά και με παιδιά – Προς μια στρατηγική για τα έτη 2009-2011».

Η Διάσκεψη διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στα πλαίσια της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κατά την επίσημη έναρξη, απηύθυναν χαιρετισμό η Βασίλισσα της Σουηδίας Σύλβια, η Υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας Ms Beatrice Ask, καθώς και η Βοηθός Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ms Maud de Boer-Buquicchio. Αναγνώστηκε επίσης μήνυμα της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τις εργασίες του Συνεδρίου μίλησε, μεταξύ άλλων, και ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Thomas Hammarberg, οι Υπουργοί διαφόρων κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και Επίτροποι Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η Κυπρία Επίτροπος, Λήδα Κουρσουμπά, μίλησε κατά τη συζήτηση της ενότητας με θέμα «Εξάλειψη συγκεκριμένων μορφών βίας ενάντια στα παιδιά στην Ευρώπη – τα δικαιώματα των παιδιών σε ιδρύματα παιδικής προστασίας». Στην παρέμβαση της η κα Κουρσουμπά αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε προβλήματα που προέκυψαν σε σχέση με συγκεκριμένο ίδρυμα στην Κύπρο, όπου παιδιά διαμένουν μαζί με ενήλικες και σε ισχυρισμούς για κακοποίηση παιδιών καθώς και αμφισβητούμενες τρόπους χειρισμού των παιδιών. Η Κυπρία Επίτροπος ανέλυσε τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα το Γραφείο της, στις εισηγήσεις για επίλυση των προβλημάτων αυτών που είχε προβεί και στα μέτρα που λαμβάνονται ως αποτέλεσμα των εισηγήσεων αυτών. Η κα Κουρσουμπά αναφέρθηκε στον εποικοδομητικό διάλογο που ο θεσμός έχει με την αρμόδια Υπουργό.

Κατά την παρέμβαση της η κα Κουρσουμπά τόνισε πως το θέμα της καταπολέμησης της βίας ενάντια στα παιδιά ήταν από τα πρώτα θέματα που την απασχόλησαν από την ανάληψη των καθηκόντων της. Ιδιαίτερα, η διασφάλιση του δικαιώματος συμμετοχής των παιδιών σε ιδρύματα παιδικής προστασίας είναι μια από τις προτεραιότητες που έχει τεθεί στο «Σχέδιο Δράσης για το έτος 2008» του Γραφείου της και προς τούτο έχει ήδη ανατεθεί μελέτη με στόχο να διαφανεί το επίπεδο συμμόρφωσης και τυχόν ελλείψεις στην εφαρμογή του Άρθρου 12 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού καθόσον αφορά παιδιά σε ιδρύματα παιδικής προστασίας. Ειδικά για το θέμα της βίας, η μελέτη αναμένεται να καταδείξει κατά πόσο στα εν λόγω ιδρύματα υπάρχει συμμόρφωση προς την απαίτηση της Σύμβασης για ένα ανεξάρτητο σύστημα φιλικό προς τα παιδιά, το οποίο να μπορούν να υποβάλουν παράπονα και επίσης να διασφαλίσει κατά πόσο οποιαδήποτε τυχόν αρχικά μέτρα υιοθετούνται και εφαρμόζονται σύμφωνα με τις πρόνοιες της Σύμβασης που διασφαλίζουν από οποιαδήποτε μορφής βίας.
Η Επίτροπος τόνισε ότι η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2009 και με βάση τα συμπεράσματα της θα προβεί σε εισηγήσεις στις αρμόδιες αρχές για την εξάλειψη όλων των μορφών βίας ενάντια στα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα παιδικής προστασίας.

Αντίγραφο της Παρέμβασης της Κύπριας Επιτρόπου επισυνάπτεται.
9 Σεπτεμβρίου 2008.Κατεβάστε το αρχείο Word Intervention at the Council of Europe Conference -Stocholm - FINAL.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top