Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού,
Λήδας Κουρσουμπά, στην Tελετή Έναρξης του Προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Κύπρο « Ενίσχυση της εθνικής πολιτικής για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών»
στα πλαίσια της Εκστρατείας «Ένα στα Πέντε»

14/10/2013, 19:00


«Με την κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα κράτη οφείλουν να υιοθετήσουν νόμους, πολιτικές και προγράμματα, ώστε να διασφαλίσουν ότι, το κάθε παιδί μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον αγάπης και κατανόησης, απαλλαγμένο από φόβο και από στερήσεις, προστατευμένο από διακρίσεις, βία και εκμετάλλευση, ενώ του παρέχονται όλες οι ευκαιρίες να αναπτυχθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.»

Με τη δήλωση αυτή, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα βίας ενάντια στα παιδιά, Μαρία Σάντος Παΐς, συνοψίζει την αξία της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, του σημαντικότερου νομικού εργαλείου που διαθέτουμε σήμερα, σε διεθνές επίπεδο, για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

Μια από τις επαχθέστερες μορφές παραβίασης των δικαιωμάτων του παιδιού, και ιδιαίτερα καταστροφική για τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία ενός παιδιού, η σεξουαλική βία, εμφανίζεται σε ποσοστά που τρομάζουν. Σήμερα, ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη, πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Το 70 με 85 % αυτών των παιδιών, κακοποιείται από κάποιο, γνωστό σε αυτά, πρόσωπο.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, εντοπίζοντας το μέγεθος του προβλήματος, ανέλαβε την ευθύνη να ενισχύσει την προσπάθεια καταπολέμησής του, υιοθετώντας τη Σύμβαση για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Σεξουαλική Κακοποίηση, γνωστή ως «Σύμβαση Λανζαρότε». Η Σύμβαση Λανζαρότε συνιστά σημαντικό βήμα στην πρόληψη της σεξουαλικής βίας, στην προστασία των παιδιών και στην καταπολέμηση της ατιμωρησίας των θυτών.

Στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε» κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών, η οποία εγκαινιάστηκε στη Ρώμη στις 29 Νοεμβρίου 2010, και ενόψει του θεσμικού ρόλου, που η ίδια η εκστρατεία εναποθέτει στους εθνικούς Επιτρόπους για τo Παιδί, έθεσα ως θεσμική, αλλά και προσωπική μου, προτεραιότητα την προώθηση, τόσο της κύρωσης της Σύμβασης Λανζαρότε από την Κύπρο, όσο και της υιοθέτησης, από μέρους της Πολιτείας, πολιτικών δράσεων και προγραμμάτων τα οποία θα στοχεύουν στην ενδυνάμωση, με γνώση και δεξιότητες, των παιδιών, των οικογενειών τους και της ευρύτερης κοινωνίας, ώστε να καταπολεμηθεί η σεξουαλική βία ενάντια στα παιδιά.

Ταυτόχρονα, υπό την ιδιότητά μου ως Πρόεδρος του Δικτύου Ευρωπαίων Επιτρόπων για το Παιδί, συμμετείχα σε πανευρωπαϊκά φόρα που οργανώθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας, ενώ ήμουν Εισηγήτρια, στη 12η Συνάντηση του Δικτύου Κοινοβουλευτικών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο τον περασμένο Μάρτιο, με θέμα “National strategies to fight sexual violence against children”.

Σταθερό σημείο αναφοράς των δικών μου ενεργειών και πρωτοβουλιών, δεν μπορούσε παρά να είναι, όπως σε κάθε περίπτωση, η άποψη των ίδιων των παιδιών. Η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου, μια θεσμοθετημένη ομάδα παιδιών, στην οποία μετέχουν έφηβοι από όλη την Κύπρο, και από όλα τα κοινωνικά στρώματα και πλαίσια, με την οποία διαβουλεύομαι στο πλαίσιο τακτικών συναντήσεων στο Γραφείο μου, κρίθηκε ότι, ήταν η πιο κατάλληλη για το σκοπό αυτό.

Μέσα από ένα ειδικό τριήμερο εκπαιδευτικό εργαστήρι, τα παιδιά της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και ευαισθητοποιηθούν σε ότι αφορά το πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, με τρόπο που να συνάδει με την ηλικία τους. Στη συνέχεια, συζητήσαμε μαζί τους μέτρα και δράσεις πρόληψη, και πώς θα μπορούσαμε να προωθήσουμε την εκστρατεία, ανάμεσα στα παιδιά και τις οικογένειές τους, πιο αποτελεσματικά.

Με τον ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητα που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τη νεανική ηλικία, και, συνάμα, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, θεμελιωμένη στη γνώση και την απαραίτητη σχετική ευαισθητοποίηση, τα παιδιά θέλησαν να συμμετέχουν ενεργά στην προώθηση της εκστρατείας. Αντλώντας από τα όσα βίωσαν και έμαθαν, εργάστηκαν, στο πλαίσιο των εργαστηρίων και των συζητήσεων που ακολούθησαν, για την ετοιμασία του Ψηφίσματος που διαβάστηκε πριν από λίγο. Παράλληλα, αξιοποιώντας μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους, και δουλεύοντας με πολλή όρεξη και μεράκι, διοργάνωσαν, το περασμένο Σάββατο, εκδήλωση (Street Event) στην Οδό Λήδρας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Επιβεβαίωσαν, έτσι, για ακόμη μια φορά, ότι, ο σεβασμός του δικαιώματός τους να συμμετέχουν σε θέματα που τα αφορούν αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Επισημαίνω, παράλληλα, ότι, η ενεργός συμμετοχή των παιδιών, που είναι η ομάδα του πληθυσμού την οποία αφορά άμεσα η μάστιγα της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών, ενισχύει την αποτελεσματικότητα της εκστρατείας, εμπλουτίζοντας τα εργαλεία και διευρύνοντας τους ορίζοντες της επικοινωνιακής της στρατηγικής.

Τόσο το εκπαιδευτικό ενημερωτικό εργαστήρι όσο και η Εκδήλωση Ενημέρωσης του κοινού (Street Event) της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων, υλοποιήθηκαν με χρηματοδότηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο του Προγράμματος για την Κύπρο «Ενίσχυση της εθνικής πολιτικής για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών». Για τούτο εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Ας μου επιτραπεί να ευχαριστήσω ειδικά το «Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντης», και ιδιαίτερα τον σημερινό Πρόεδρό του, κο Αναστάσιο Παύλο Λεβέντη, που χρηματοδοτεί, μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης, αυτό το εξαιρετικά σημαντικό Πρόγραμμα για την Κύπρο. Εξάλλου, η ευαισθησία και η στήριξη του «Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντης», καθώς και των μελών της ευρύτερης οικογένειας Αναστάση Γ. Λεβέντη, σε θέματα που αφορούν τα παιδιά και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, είναι πολύ γνωστή στην Κύπρο. Για τούτο, ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, νιώθω τη θεσμική αλλά και προσωπική υποχρέωση και ανάγκη να εκφράσω ιδιαίτερη εκτίμηση και πολλές ευχαριστίες.

Τελειώνοντας, σας καλώ να εργαστούμε όλοι, με ζήλο, ο καθένας στα πλαίσια των δικών του αρμοδιοτήτων και δράσεων, για την επίτευξη των στόχων της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε», και στην Κύπρο, σεβόμενοι, ταυτόχρονα, το δικαίωμα των παιδιών να ακουστεί η φωνή τους στην προσπάθεια αυτή, αφού το θέμα τα αφορά άμεσα.

Ας θέσουμε όλοι ως προσωπικό μας στόχο να κάνουμε πραγματικότητα το σύνθημα των παιδιών: « Ένα στα Πέντε – μέχρι το ένα να γίνει κανένα ! ».Κατεβάστε το αρχείο Word Χαιρετισμός One in Five on 14 10 2013 - 14 10 2013 final.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top