English
Λογότυπο Επιτροπής Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

 

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση    

Μηνύματα/Ομιλίες της Επιτρόπου English
Πίσω
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Χαιρετισμός Επιτρόπου για το Εγχειρίδιο Εκπαιδευτικού για Αναγνώριση και Διαχείριση Περιστατικών Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών, 11/12/2017

11/12/2017
Λευκωσία, 11 Δεκεμβρίου 2017, 11 π.μ.
Αίθουσα Πολιτιστικών Υπηρεσιών - Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζω την παρουσίαση της έκδοσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με τίτλο «Εγχειρίδιο Εκπαιδευτικού για Αναγνώριση και Διαχείριση Περιστατικών Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών».

Συγχαίρω πρώτα τον φίλο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμoύ, Δρα Κώστα Καδή, για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία του Υπουργείου, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια υλοποίησης της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης 2016 – 2019 για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών.

Συγχαρητήρια αξίζουν, επίσης, στην επιστημονική ομάδα που εργάστηκε για την ανάπτυξη του Εγχειριδίου. Μέσα από μια ιδιαίτερα φροντισμένη και καλά επιμελημένη δουλειά, θέτουν, σήμερα, στη διάθεση των εκπαιδευτικών της Κύπρου ένα εύχρηστο εργαλείο που αναμένεται να αξιοποιήσουν, προκειμένου, αφενός, να ενδυναμώσουν τα παιδιά – με γνώσεις, στάσεις και συμπεριφορές που θα τα ενισχύσουν απέναντι στο ενδεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης – και, αφετέρου, να εντοπίσουν, να στηρίξουν και να βοηθήσουν παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή / και εκμετάλλευσης.

Φίλε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι
Αισθάνομαι, πλέον, συγκρατημένα αισιόδοξη, όσον αφορά τις προοπτικές καταπολέμησης στη χώρα μας, μιας από τις ειδεχθέστερες μορφές παραβίασης των δικαιωμάτων του παιδιού. Τα τελευταία χρόνια, η πολιτεία, με συντονισμένες και καλά σχεδιασμένες δράσεις και επιλογές, έχει καταφέρει να διαμορφώσει μια επαρκή και επιστημονικά τεκμηριωμένη, γενική εκτίμηση του προβλήματος. Αν και τα αποτελέσματα της σχετικής επιδημιολογικής έρευνας του Πανεπιστημίου Κύπρου ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά, αποτέλεσαν αφετηριακό σημείο για τη μελλοντική παρακολούθηση της εξέλιξης ενός προβλήματος, το οποίο, για χρόνια, επιλέγαμε να κρατάμε στη σιωπή. Ο εκσυγχρονισμός της σχετικής νομοθεσίας και η κύρωση, της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία του Παιδιού από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Σεξουαλική Εκμετάλλευση (Σύμβαση Λανζαρότε), έχουν ενισχύσει το νομικό μας οπλοστάσιο, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη μιας Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2016. Μέσα από την Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης, οι διάφοροι φορείς της πολιτείας αναλαμβάνουν, πλέον, να αναπτύξουν ένα απτό πλάνο δράσεων και παρεμβάσεων με συγκεκριμένους στόχους και πορεία υλοποίησης. Για πρώτη φορά, λοιπόν, τολμούμε να μιλήσουμε για το πρόβλημα, έχουμε μια γενική εκτίμηση των διαστάσεων του, διαθέτουμε το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπισή του και έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς να το πράξουμε. Αυτό που αναμένεται από όλες και όλους εμάς, είναι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να δράσουμε. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με τη συγκεκριμένη έκδοση, εμπράκτως, δηλώνει έτοιμο να το πράξει. Είμαι βέβαιη, ότι, αυτή την προσπάθεια, θα ενισχύσουν με επαγγελματικό ζήλο και οι εκπαιδευτικοί, αγκαλιάζοντας και αξιοποιώντας στο έπακρο το Εγχειρίδιο.Χαιρετισμός για Εγχειρίδιο - Δημοσιογραφική Διάσκεψη - 11.12.17.docx (Μέγεθος Αρχείου: 115 KB)


Αποστολή της σελίδας Αρχή
Οικογένεια

Δικαιώματα


© 2008 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία, Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας