Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά στην εκδήλωση του ΚΕΝΘΕΑ «Έφηβοι στην Πρόληψη»
Μετόχιο Κύκκου, 19/6/2014, 18:30


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι και φέτος μαζί σας για να απευθύνω χαιρετισμό, στην εκδήλωση του ΚΕΝΘΕΑ «Έφηβοι στην Πρόληψη». Η μάχη κατά των εξαρτήσεων είναι κοινός αγώνας της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και του ΚΕΝΘΕΑ. Για τούτο ακριβώς το λόγο, έχουμε αναπτύξει μια ιδιαίτερα στενή και αρκετά, θα έλεγα, παραγωγική συνεργασία. Σημαντική συμβολή για την οικοδόμηση της συνεργασίας αυτής έχει, τόσο ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΝΘΕΑ, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού κ.κ. Ησαΐας, όσο και ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΝΘΕΑ Δρ. Κυριάκος Βερεσιές, τους οποίους και από καρδιάς ευχαριστώ και συγχαίρω.

Φίλες και φίλοι

Η ουσιο-εξάρτηση είναι στις μέρες μας ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα, πρώτιστα κοινωνικό. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται, σε διεθνές επίπεδο, η αντιμετώπισή του παραμένει προβληματική και ανεπαρκής. Παραμένει, λοιπόν, ως μέγιστο ζήτημα δημόσιας υγείας που επηρεάζει συνεχώς, όλο και περισσότερους ανθρώπους, ιδιαίτερα νέους, με τεράστιες επιπτώσεις σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Τα παιδιά και, ειδικότερα, οι έφηβοι, είναι μια από τις ομάδες υψηλότατου κινδύνου όσον αφορά την έκθεσή τους στον κίνδυνο των εξαρτήσεων.

Η εμπειρία, τόσο διεθνώς όσο και σε εθνικό επίπεδο, έχει αποδείξει ότι, το πρόβλημα με τις ουσίες εξάρτησης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την ενεργό εμπλοκή της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολιτικές που η φιλοσοφία τους στηρίζεται μόνο στην καταστολή. Η επιτυχής αντιμετώπιση του προβλήματος επιβάλλει την ανάπτυξη ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης και ενίσχυσης των αντιστάσεων ενάντια στα ναρκωτικά και, βέβαια, στήριξης στα εξαρτημένα άτομα, ειδικά νέους και παιδιά.

Πρώτιστη υποχρέωση της πολιτείας είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης με κύριο στόχο και προσανατολισμό την ενδυνάμωση των παιδιών, προκειμένου αυτά να παραμείνουν μακριά από κάθε μορφής εξάρτηση. Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντική είναι η συμβολή του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου. Εδώ θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερα αναφορά στον Πρόεδρο του Αντιναρωτικού Συμβουλίου, Δρ. Χρύσανθο Γεωργίου, με τον οποίο έχουμε αναπτύξει μια εποικοδομητική συνεργασία προς την επίτευξη του κοινού στόχου.

Στην προσπάθειά που καταβάλλει η πολιτεία για την πρόληψη και καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, καλείται να αξιοποιήσει κάθε δυνατή βοήθεια που προέρχεται από το χώρο της κοινωνίας των πολιτών. Το πρόγραμμα «Έφηβοι στην Πρόληψη» είναι μια τέτοια βοήθεια, μακρόπνοης μάλιστα διάρκειας, για την οποία το ΚΕΝΘΕΑ και οι επιστημονικοί του συνεργάτες αξίζουν κάθε επαίνου, αλλά και κάθε βοήθειας και στήριξης από την πολιτεία.

Φίλες και φίλοι,

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που γίνονται στον τομέα της πρόληψης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΥΚΑΝ, ο αριθμός των ανήλικων χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών στη χώρα μας, παρουσιάζει μια σταθερή αύξηση. Το Δεκέμβριο του 2013, με δημόσια παρέμβασή μου, κατέθεσα τον έντονό μου προβληματισμό για την εξέλιξη αυτή και κάλεσα την πολιτεία να αναθεωρήσει και να ενισχύσει τα προγράμματα πρόληψης, αλλά και τα προγράμματα στήριξης των εξαρτημένων ατόμων και ιδιαίτερα των παιδιών.

Αφορμή της παρέμβασής μου ήταν η έκδηλη αδυναμία της πολιτείας και, ειδικότερα, των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις θεραπευτικές ανάγκες δύο εφήβων με οξύ πρόβλημα ουσιο-εξάρτησης. Ενώ υπήρξε έντονη κινητοποίηση των αρμόδιων Υπηρεσιών και ενώ ανελήφθη αριθμός ενεργειών για την παροχή ενός θεραπευτικού πλαισίου στα δύο παιδιά, το αποτέλεσμα υπήρξε άκρως απογοητευτικό. Όπως αποδείχτηκε, οι ανάγκες των παιδιών δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένων δομών, οι οποίες να είναι σε θέση να παρέχουν τόσο εντατικά ημερήσια θεραπευτικά προγράμματα όσο και, κυρίως, κλειστού τύπου θεραπευτικά προγράμματα, σε εφήβους, με σοβαρά προβλήματα ουσιο-εξάρτησης.

Η έλλειψη τέτοιων δομών αφήνει εκτεθειμένη την πολιτεία καθώς, ενίοτε, οδηγεί τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους σε θεραπευτικές επιλογές οι οποίες, όχι μόνο δεν εξυπηρετούν κατά τον καλύτερο τρόπο το συμφέρον των εξαρτημένων παιδιών, καθότι αναποτελεσματικές και, οπωσδήποτε, όχι οι πλέον ενδεδειγμένες στην περίπτωσή τους, αλλά και οι οποίες δυνατόν να εκθέτουν σε ποικίλους κινδύνους άλλα παιδιά. Πάνω από όλα, η έλλειψη τέτοιων δομών θέτει σε σοβαρό και άμεσο κίνδυνο εκείνα τα παιδιά που χωρίς ένα αυστηρά ελεγχόμενο και κλειστό θεραπευτικό πρόγραμμα δεν θα μπορέσουν ποτέ, ίσως, να ξεφύγουν από την εξάρτηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους. Θεωρώ λοιπόν, ότι η δημιουργία της συγκεκριμένης δομής είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας από το οποίο εξαρτάται η δυνατότητά μας, ως κοινωνία και ως πολιτεία, να σώσουμε τη ζωή αριθμού παιδιών τα οποία σήμερα, λόγω του βαθμού ουσιο-εξάρτησής τους, βρίσκονται αντιμέτωπα με το θάνατο. Εδώ θέλω να σημειώσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι, ο νέος Υπουργός Υγείας, δεσμεύτηκε απέναντί μου ότι θα εντάξει το συγκεκριμένο θέμα στις άμεσες προτεραιότητές του. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίζω να ασκώ πίεση προς την πολιτεία. Στην προσπάθειά μου αυτή έχω τη δεδηλωμένη στήριξη του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου και θεωρώ τη στήριξη του ΚΕΝΘΕΑ ως δεδομένη.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τους έφηβους που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα «Έφηβοι στην Πρόληψη». Είμαι βέβαιη ότι, με βάση την κατάρτισή τους αυτή, όχι μόνο θα καταφέρουν να κρατηθούν οι ίδιοι μακριά από κάθε είδους εξάρτηση, αλλά και ότι, θα μπορούν να στηρίξουν φίλους και φίλες τους, προκειμένου να είναι σε θέση να απολαύσουν τη ζωή που απλώνεται μπροστά τους, χωρίς εξαρτήσεις.







Κατεβάστε το αρχείο Word Χαιρετισμός Επιτρόπου - ΚΕΝΘΕΑ - 19-6-2014 - final.docx


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα





Back To Top