English
Λογότυπο Επιτροπής Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

 

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση    

Μηνύματα/Ομιλίες της Επιτρόπου English
Πίσω
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Χαιρετισμός Επιτρόπου, στο 16ο Παγκύπριο Συμπόσιο ΠΕΟΜ 2017, 11/2/2017

11/02/2017
Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

Αίθουσα εκδηλώσεων «Κονάτζιη», Τόχνη - 16:00


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα να απευθύνω σύντομο χαιρετισμό στο 16ο Παγκύπριο Ετήσιο Συνέδριο της ΠΕΟΜ.

Η Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Μαθητών μέσα από την πολύχρονη και ιδιαίτερα έντονη δράση της, παραμένει σταθερά, ανάμεσα στους πρωτοπόρους στο Κυπριακό πλαίσιο, της παιδικής συμμετοχής, θεμελιακού δικαιώματος των παιδιών. Ως μια από τις τέσσερις βασικές αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η συμμετοχή, το δικαίωμά των παιδιών να διαμορφώνουν και να εκφράζουν ελεύθερα και αβίαστα την άποψή τους για θέματα που τα αφορούν και αυτή η άποψη να λαμβάνεται υπόψη από όσους/ όσες λαμβάνουν τις αποφάσεις σε σχέση με αυτά, καλύπτει κάθε περιοχή δραστηριότητας των παιδιών, περιλαμβανομένης, φυσικά, αυτή της εκπαίδευσης. Η απόφασή σας, λοιπόν να συζητήσετε, στο φετινό Συμπόσιο της ΠΕΟΜ, την παρούσα κατάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων του παιδιού, αποκτά πλήρη σημασία.

Αγαπημένα μου παιδιά,

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν περιορίζεται στο θέμα της πρόσβασης των παιδιών στο σχολείο, αλλά αφορά και καλύπτει το περιεχόμενο της εκπαίδευσης που αυτά λαμβάνουν.

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε ένα δημοκρατικό και ανθρωποκεντρικό σχολείο. Ένα σχολείο το οποίο θεμελιώνεται, προάγει και καλλιεργεί το δημοκρατικό διάλογο στη βάση επιχειρημάτων και με πλήρη σεβασμό προς την αντίθετη άποψη σε αυτόν/αυτήν που τη πρεσβεύει. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε ένα παιδοκεντρικό σχολείο. Ένα σχολείο, το οποίο δίνει στον κάθε μαθητή και στην κάθε μαθήτρια, τα εργαλεία και τη γνώση για να διαμορφώνουν ελεύθερα, με κριτικό τρόπο, την άποψή τους για τα θέματα που τα αφορούν και το δίαυλο και τα μέσα για να την εκφράσουν.

Φίλες και φίλοι,

Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης αφορά πρωτίστως και κύρια τα παιδιά. Πρόσφατα έχω εκφράσει δημόσια τη λύπη μου και καταθέσει τον έντονό μου προβληματισμό, για το ότι ενώ η Κυπριακή πολιτεία, επιχειρεί, τα τελευταία, τουλάχιστο δέκα χρόνια, να μεταρρυθμίσει και να εκσυγχρονίσει το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας, δεν έχει καταφέρει, αλλά, δυστυχώς ούτε και έχει πραγματικά επιδιώξει, να εμπλέξει ουσιαστικά και ενεργά τα παιδιά στη διαδικασία αυτή.

Σε καμιά περίπτωση, δεν αναμένεται τα παιδιά να σχεδιάσουν τα νέα ωρολόγια ή τα νέα αναλυτικά προγράμματα. Ωστόσο, τα παιδιά κατέχουν, ως μαθητές και μαθήτριες, μια μοναδική εμπειρία την οποία, κανένας ειδικός και κανένας εμπειρογνώμονας δεν κατέχει. Προκειμένου να διαμορφώσουμε, ως κοινωνία, ένα σχολείο που να απαντά στις ανάγκες και τις συνθήκες, και να εξυπηρετεί το συμφέρον των παιδιών του σήμερα, οφείλουμε να αναζητούμε και να αξιολογούμε, σε διαρκή βάση, την εμπειρία αυτή των παιδιών. Αν, όντως, μας ενδιαφέρει, πρώτα και πάνω απ’ όλα, το συμφέρον των παιδιών μας, οφείλουμε να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουμε και προωθούμε πολιτικές που αφορούν τα παιδιά. Οφείλουμε να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε ότι καμιά πολιτική, όσο φιλόδοξη και εμπεριστατωμένη και αν είναι, δεν μπορεί να θεωρηθεί παιδοκεντρική, αν δεν ενσωματώνει μια κριτική αξιολόγηση της άποψης των παιδιών επί του θέματος που καλύπτει.

Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να ευχηθώ σε όλες και όλους σας, ένα δημιουργικό συμπόσιο. Συνεχίστε να λαμβάνετε ενημέρωση, να συζητάτε, να προβληματίζεστε. Να διαμορφώνετε κριτική άποψη και να διεκδικείτε, μέσα στα δημοκρατικά πάντα θέσμια, αυτή σας η άποψη να ακούγεται και να λαμβάνεται υπόψη.Χαιρετισμός Επιτρόπου ΠΕΟΜ 11.2.2017.odt (Μέγεθος Αρχείου: 133 KB)


Αποστολή της σελίδας Αρχή
Οικογένεια

Δικαιώματα


© 2008 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία, Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας