Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού επιθυμεί να συγχαρεί δημόσια τη μαθήτρια Γιαγκώ Μαυροκωσταντή από τη Λευκωσία για την άσκηση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης, μέσω επιστολής της στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 28/5/2008, με στόχο τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της για ελευθερία γνώμης στο σχολείο και δωρεάν εκπαίδευση.

Η ενέργεια αυτή της μαθήτριας Γιαγκώς Μαυροκωνσταντή να διεκδικήσει, με μεστό λόγο και επιχειρήματα εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις της, τα δικαιώματα της τα οποία θεωρεί ότι παραβιάζονται, όπως το δικαίωμα να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη της μέσα από δημοκρατικό διάλογο με τη Διεύθυνση του σχολείου καθώς και το δικαίωμα σε δωρεάν εκπαίδευση, αποτελεί έμπρακτη άσκηση από ένα παιδί του δικαιώματος που διασφαλίζεται από το Άρθρο 13 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Συνιστά ουσιαστικά την πραγματοποίηση της αντιμετώπισης του παιδιού ως ενεργό υποκείμενο των δικαιωμάτων και, για τούτο, είναι άξια συγχαρητηρίων.

Η αναγνώριση του δικαιώματος των παιδιών για ελευθερία της έκφρασης αποτελεί εχέγγυο της Δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν γένει καθώς και τον ακρογωνιαίο λίθο για την πραγμάτωση όλων των άλλων δικαιωμάτων τους μέσω της ενεργούς διεκδίκησης τους.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, με αφορμή τα θέματα που θίγει η Γιαγκώ Μαυροκωσταντή στην επιστολή-παρέμβασή της, επιθυμεί να επιστήσει την προσοχή της πολιτείας, των θεσμών και της κοινωνίας στο δικαίωμα του παιδιού να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του σε θέματα που το αφορούν ανάλογα με την ηλικία και το βαθμό της ωριμότητάς του.
Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού εκφράζει την επιθυμία της να δεχτεί τη μαθήτρια Γιαγκώ Μαυροκωσταντή στο Γραφείο της και να συζητήσει μαζί της τα θέματα που την απασχολούν, εφόσον και η ίδια το επιθυμεί και επικοινωνήσει μαζί της.

11 Ιουνίου 2008Κατεβάστε το αρχείο Word 11-6-2008 - Filelefthero.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top