Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

  Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των μελών των επαρχιακών ΕΠΕΠ, έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται σε όλες τις πόλεις της Κύπρου ως μια γιορτή χαράς και διασκέδασης, για μικρούς και μεγάλους. Μια γιορτή που τιμά τα παιδιά και όλα όσα αυτά σημαίνουν για τον καθένα μας ξεχωριστά και την κοινωνία μας γενικότερα. Είναι για τούτο, ακριβώς, το λόγο, που το θεωρώ τιμή μου να συμμετέχω κι εγώ σε αυτή ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Kαι θέλω, για ακόμα μια φορά, να συγχαρώ την ΕΠΕΠ Λευκωσίας, και ιδιαίτερα τη Πρόεδρο Μαρίνα Κούκου, όχι μόνο για τη σημερινή διοργάνωση αλλά και για τις άοκνες προσπάθειες και δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου που στοχεύουν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών.
  Πριν μερικούς μήνες γιορτάσαμε την επέτειο της υιοθέτησης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η Σύμβαση είναι το ισχυρότερο εφόδιο που έχουμε σήμερα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και την προαγωγή του συμφέροντος κάθε παιδιού στην Κύπρο και σ΄ όλο τον κόσμο.
  Πολλά έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών στην Κύπρο, τόσο σε νομικό και θεσμικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των καθημερινών πρακτικών και διαδικασιών. Ωστόσο, πολλά χρειάζεται, ακόμη, να γίνουν μέχρι να κατορθώσουμε να οικοδομήσουμε μια πραγματικά φιλική προς τα παιδιά κοινωνία, μέσα από την εμπέδωση κουλτούρας σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα και των δικαιωμάτων του παιδιού πιο ειδικά.
  Η κυπριακή κοινωνία, αναμφισβήτητα, εμφανίζεται ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα που αφορούν τα παιδιά και τα δικαιώματά τους. Επιμένει όμως να τα προσεγγίζει, τις περισσότερες φορές, μέσα από τα μάτια των ενηλίκων και μόνο. Αυτό δε λειτουργεί πάντα προς όφελος των παιδιών. Οι ενήλικες στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν το μέλλον των παιδιά τους, κάποιες φορές, ξεχνούν ότι αυτά έχουν ανάγκη να χαρούν την παιδικότητά τους. Ως αποτέλεσμα, πολλά παιδιά, αν όχι τα περισσότερα, έχουν καθημερινά βαρυφορτωμένα ωράρια και ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Είναι με λύπη που διαπιστώνω ότι, πολλά παιδιά στην Κύπρο στερούνται, σε μεγάλο βαθμό, τη ξεγνοιασιά της ανάπαυσης, του παιχνιδιού και της ενασχόλησης με τον αθλητισμό και τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
  Κι όμως, οι δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού, ισότιμο και αλληλένδετο με τα υπόλοιπά δικαιώματα του.
  Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην αξία που το παιχνίδι έχει στη ζωή κάθε παιδιού. Τα παιδιά ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την κουλτούρα, το εθνικό, το κοινωνικό, το πολιτισμικό ή οικονομικό υπόβαθρο ή την όποια ιδιαιτερότητά τους, επιθυμούν κι έχουν ανάγκη και δικαίωμα το παιχνίδι.
  Το παιχνίδι, η πιο αγαπημένη, ίσως, δραστηριότητα των παιδιών έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξή τους, καθώς συμβάλλει στη ψυχική και σωματική τους υγεία. Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα και να δημιουργήσουν, να φτιάξουν φίλους, να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να εξερευνήσουν τον κόσμο. Το παιχνίδι είναι για τα παιδιά κίνηση, δράση, χαρά και ανεμελιά. Είναι πραγματική πηγή ζωής.
  Για να μπορέσουν τα παιδιά να χαρούν πραγματικά το παιχνίδι, είναι απαραίτητο να έχουν στη διάθεσή τους αρκετό χρόνο και κατάλληλους, ασφαλείς και φιλικούς προς αυτά, ανοιχτούς χώρους για παιχνίδι. Αυτό είναι μια παράλληλη ευθύνη της οικογένειας και του κράτους.
  Ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού θέλω, με την ευκαιρία της Παγκόσμια Ημέρας Παιδιού, να διαβεβαιώσω όλα τα παιδιά που ζουν στην Κύπρο, για ακόμη μια φορά, ότι βασική μου προτεραιότητα είναι η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων τους, περιλαμβανομένου και του δικαιώματός τους στο παιχνίδι και τις άλλες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.Κατεβάστε το αρχείο Word Xairetismos Epitropou.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top