Είναι με ιδιαίτερη χαρά που ανταποκρίθηκα στην ευγενική πρόσκληση των Δημοτικών Σχολείων Αγίου Κασσιανού, Φανερωμένης και Β΄ Καϊμακλίου, να τελέσω τα εγκαίνια της Έκθεσης Έργων, των μαθητών και μαθητριών των σχολείων αυτών, με τίτλο «Οι Ιστορίες μας, οι Διαδρομές μας…».

Μέσα από την Έκθεση έχουμε την ευκαιρία να χαρούμε, από τη μια, το ταλέντο και τη δημιουργική έκφραση των παιδιών και, συνάμα, τους όμορφους καρπούς της συνεργασίας, η οποία κτίστηκε, με πολύ μεράκι, από τα παιδιά και το προσωπικό των τριών σχολείων τη φετινή σχολική χρονιά. Η εξαιρετική ιδέα οικοδόμησης σχέσεων ανάμεσα στα παιδιά που φοιτούν στα τρία γειτονικά ακριτικά σχολεία της Λευκωσίας, δεν μπορούσε να συμπληρωθεί καλύτερα, παρά μέσα από την κοινή αυτή Έκθεση με έργα τέχνης των παιδιών.

Η πρωτοβουλία των Διευθύνσεων και του διδακτικού προσωπικού των τριών σχολείων να φέρουν τα παιδιά των σχολείων τους μαζί, μέσα από κοινές δραστηριότητες, δράσεις, προγράμματα και επισκέψεις, ανταποκρίνεται σε μια σύγχρονη αντίληψη της εκπαίδευσης, η οποία προάγει και υπηρετεί την οικοδόμηση ολοκληρωμένων και υγειών προσωπικοτήτων. Μια εκπαίδευση, που δεν εξαντλείται στη μετάδοση γνώσεων, αλλά προωθεί και ενισχύει την καλλιέργεια στάσεων και δεξιοτήτων, λειτουργώντας παιδοκεντρικά και με ευαισθησία απέναντι στα ταλέντα, τις έλξεις και τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας εκπαίδευσης, οι τέχνες αναμένεται να έχουν ένα κεντρικό και ουσιαστικό ρόλο. Η τέχνη διαθέτει στα παιδιά μια οικουμενική γλώσσα, μέσα από την οποία μπορούν να εκφράσουν τις βιωματικές τους εμπειρίες και τα συναισθήματά τους, ακόμη και όταν, είτε λόγω του πλαισίου που βρίσκονται, είτε λόγω της ηλικίας ή της κατάστασής τους, δε διαθέτουν επαρκή γλωσσικά εργαλεία για να το πράξουν. Η δημιουργική έκφραση των παιδιών, μέσα από την τέχνη, παρέχει σε εμάς τους ενήλικες, πρόσβαση στις βαθύτερες σκέψεις των παιδιών, κάτι που μπορεί μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες και τα θέλω τους. Είμαι βέβαιη, ότι η Έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, όχι μόνο θα μας ικανοποιήσει αισθητικά, αλλά και θα μας βοηθήσει να ταξιδέψουμε στις όμορφες ιστορίες και τις όμορφες διαδρομές των παιδιών από τα δημοτικά σχολεία Φανερωμένης, Αγίου Κασσιανού και Β΄ Καϊμακλίου.

Με τις σκέψεις αυτές, εκφράζω θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά – καλλιτέχνες, το διδακτικό προσωπικό και τις διευθύνσεις των τριών δημοτικών σχολείων. Θέλω να πιστεύω ότι, η πρωτοβουλία τους αυτή θα βρει μιμητές και σε άλλα σχολεία. Εγκαινιάζοντας την έκθεση, σας καλώ να απολαύσουμε μαζί τα έργα των παιδιών.
Κατεβάστε το αρχείο Word Χαιρετισμός Επιτρόπου στα εγκαίνια της Έκθεσης Έργων Τέχνης Δημοτικών - 11.04.2019.docxΠίσω στην προηγούμενη σελίδα