Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά σε εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Έτος Ενάντια στη Φτώχεια και τον Κοινωνικό Αποκλεισμό, στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα Β Κύκλος
21 Οκτωβρίου 2010, ώρα 10:00 π.μ.

Είναι μεγάλη η χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Ανδρέα Β Κύκλος, ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού αλλά και ως μια από τους Εθνικούς Πρεσβευτές της Κύπρου για το Ευρωπαϊκό Έτος Καταπολέμησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού.
Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμη και στη δική μας ήπειρο την Ευρώπη, απειλούνται από τη φτώχεια ή/και έλλειψη δυνατότητας για ουσιαστική συμμετοχή στην κοινωνία τους. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των ανθρώπων είναι παιδιά. Από την κατάσταση αυτή δεν εξαιρείται και η Κύπρος.
Τα πιο σημαντικά προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι όλοι αυτοί οι άνθρωποι σχετίζονται με, ή ξεκινούν από, την αδυναμία τους να απολαύσουν βασικά ανθρώπινά τους δικαιώματα και, ειδικότερα, το δικαίωμά τους να ζουν σε συνθήκες που προστατεύουν την αξιοπρέπειά τους. Και είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι για την κατάσταση αυτή δεν ευθύνονται οι ίδιοι, αλλά το κοινωνικό σύστημα που τους περιβάλλει.
Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι συχνά η αιτία αλλά και το αποτέλεσμα της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τούτο, η υποστήριξη και η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους με περιορισμένους οικονομικούς πόρους και αδυναμία να έχουν πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θέμα φιλανθρωπίας, αλλά, ως υποχρέωση διασφάλισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στα παιδιά, η διασφάλιση βασικών τους δικαιωμάτων είναι ισχυρή ασπίδα προστασίας που θα τους επιτρέψει να μεγαλώσουν μέσα σε ένα υγιές και ενισχυτικό για τα ίδια περιβάλλον. Ταυτόχρονα, θα τους δώσει βασικές δεξιότητες, γνώσεις και στάσεις ζωής που θα τους βοηθήσουν, ως ενήλικες, να είναι ικανοί να εργάζονται και να συμμετέχουν στην κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική ζωή της χώρας τους. Να είναι, δηλαδή, ενεργά μέλη της κοινωνίας τους.
Το σχολείο και, γενικότερα, η εκπαίδευση έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην προσπάθεια για καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε ένα σχολείο ανοιχτό στη διαφορετικότητα και ικανό να προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες και τις εκπαιδευτικές ανάγκες κάθε παιδιού. Χρειαζόμαστε, επίσης, ένα σχολείο που να προωθεί την αξία της κοινωνικής αλληλεγγύης, ένα σχολείο που να διαμορφώνει πολίτες με κοινωνική ευαισθησία, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και θέληση, αλλά και ικανότητα, λειτουργούν ως προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτό, γιατί η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν είναι μόνο πρόβλημα του κράτους αλλά και πρόβλημα που αφορά τον καθένα μας.
Απευθύνω, λοιπόν, σε όλες κι όλους πρόσκληση για δράση με στόχο την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που να αγκαλιάζει και να στηρίζει κάθε της μέλος, χωρίς καμιά διάκριση.
Με αυτά τα λόγια, θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την ευγενική τους πρόσκληση να είμαι εδώ σήμερα και να ευχηθώ σε όλους να απολαύσουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που έχουν ετοιμάσει τα παιδιά.Κατεβάστε το αρχείο Word Χαιρετισμός Κοινωνιικός Αποκλεισμός.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top