Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Σε συνέχεια σημειώματος που κατατέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ημερ. 10.2.2009, κατατίθεται το παρόν Σημείωμα προς απάντηση ερωτημάτων που τέθηκαν από Βουλευτές προς την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

2. Η Επίτροπος τοποθετήθηκε ήδη ενώπιον της Επιτροπής για τη σοβαρότητα του κοινωνικού φαινομένου των αμβλώσεων στην Κύπρο, που φαίνεται να επηρεάζει και ανήλικα παιδιά, τα οποία μη έχοντας στήριξη (ούτε και κατανόηση) στο πλαίσιο της οικογένειας, του σχολείου και της κοινωνίας γενικά καταφεύγουν στη λύση αυτή (πολλές φορές και, λόγω άγνοιας ή φόβου, με παράνομους τρόπους) κυρίως ως μέτρο αντισύλληψης. Αναγνωρίστηκαν οι κίνδυνοι και οι προεκτάσεις του φαινομένου τόσο σε ότι αφορά τη σωματική υγεία των κοριτσιών που υποβάλλονται σε μια τέτοια διαδικασία όσο και τις ψυχοσυναισθηματικές συνέπειες των κοριτσιών αλλά και των νεαρών αγοριών πατεράδων.

3. Η Επίτροπος επιμένει στη θέση που έχει ήδη εκφράσει καθόσον αφορά την υποχρέωση του Κράτους και της πολιτείας να εστιαστούν στον τομέα της πρόληψης με την εισαγωγή θεσμοθετημένων προγραμμάτων στο πλαίσιο της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, για θέματα που αφορούν τη σεξουαλική δραστηριότητα, τη σεξουαλική υγεία, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τις διαφυλικές σχέσεις, τις βιολογικές και ψυχολογικές διαστάσεις του θέματος και για τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και την πρόληψη τους.

4. Η απαιτούμενη εκπαίδευση δεν μπορεί να θεωρείται ότι καλύπτεται ικανοποιητικά στα πλαίσια μαθήματος που διδάσκεται μέσα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και το οποίο, εν πάση περιπτώσει, αφορά μόνο τη βιολογική πλευρά του θέματος. Τα προγράμματα αυτά (τα οποία είναι πολυθεματικά) πρέπει να παρουσιάζονται από κατάλληλα καταρτισμένα άτομα, και όχι τους καθηγητές ή δασκάλους των παιδιών με τους οποίους τα παιδιά δεν αισθάνονται την άνεση να συζητούν και να υποβάλλουν ερωτήματα τέτοιας φύσης.

5. Παράλληλα, κατάλληλα προγράμματα επιβάλλεται να παρέχονται και σε γονείς τα οποία θα τους βοηθήσουν ουσιαστικά στην επαφή, επικοινωνία και προσέγγιση με τα παιδιά τους για τα θέματα αυτά. Οι γονείς μέσα από τέτοια προγράμματα θα ενδυναμωθούν στο ρόλο τους ώστε να συμβάλλουν στην πρόληψη ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων αλλά και το χειρισμό της κατάστασης εκεί όπου προκύπτει ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη στο παιδί τους.

6. Σε πρόσφατη διαβούλευση με ομάδα παιδιών που έγινε στα πλαίσια άσκησης αρμοδιοτήτων της Επιτρόπου, διεφάνη ότι τα παιδιά επιθυμούν να συζητούν για τα θέματα αυτά με τους γονείς τους αλλά διαπιστώνουν ανετοιμότητα από πλευράς των γονιών να συζητήσουν γύρω από τα ζητήματα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Τα παιδιά ζητούν την εφαρμογή προγραμμάτων για τους γονείς τους. Επισημαίνουν ότι τα ίδια δεν έχουν πρόβλημα να συνομιλήσουν με γονείς αλλά αντίθετα οι ενήλικες φαίνεται ότι έχουν δυσκολία να συζητήσουν τέτοιας φύσεως θέματα με τα παιδιά. Αναφέρουν ότι έχουν ερωτήματα και απορίες για τα οποία πολλές φορές καταφεύγουν σε άλλα άτομα για να πάρουν τις απαντήσεις και πληροφόρηση, η οποία είναι ελλιπής και ίσως και λανθασμένη. Επεσήμαναν ότι, λόγω μη επικοινωνίας με τους γονείς καταφεύγουν σε συμμαθητές, το internet, δίνουν σημασία σε SMS αγνώστων και πληροφόρηση από άλλους συμμαθητές και/ή άγνωστα πρόσωπα. Είναι σημαντικό να επισημανθεί η ωριμότητα με την οποία τα παιδιά εκφράζονται και τοποθετούνται γύρω από αυτά τα θέματα.

7. Οργανωμένα σύνολα γονιών έχουν, επίσης, με πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις τους, επισημάνει την έλλειψη προγραμμάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για τα παιδιά αλλά και προγραμμάτων κατάρτισης των γονέων για τους τρόπους επικοινωνίας με τα παιδιά τους για διάφορα θέματα και, ειδικά, το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών.

8. Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι η έγκαιρη και σωστή ενημέρωση και ενδυνάμωση παιδιών και γονιών θα λειτουργήσει αποτρεπτικά όχι μόνο σε σχέση με ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες αλλά και σε σχέση με άλλα συναφή σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα που αφορούν την σεξουαλική και άλλων μορφών εκμετάλλευση των παιδιών.Κατεβάστε το αρχείο Word simioma gia vouli me thema amvlosis 2 final 24.02.2009.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top