Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


H Παγκόσμια Κοινωνία τιμά και γιορτάζει σήμερα την 20η επέτειο της υιοθέτησης, από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η 20η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σηματοδοτεί την αναγνώριση στα παιδιά δικαιωμάτων τα οποία τους παρέχουν τη δυνατότητα και τα ενδυναμώνουν ώστε να αναπτυχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Με την υιοθέτηση της Σύμβασης πριν από δύο δεκαετίες, η διεθνής κοινότητα ομόφωνα αναγνώρισε ότι τα παιδιά δεν αποτελούν ιδιοκτησία των γονιών τους αλλά είναι κάτοχοι δικών τους δικαιωμάτων. Τα παιδιά είναι άνθρωποι με αισθήματα, απόψεις, εμπειρίες, ανάγκες και δικαιώματα. Είναι πρωταγωνιστές στη δική τους ανάπτυξη, ως ανθρώπινες υπάρξεις και όχι ως ανθρώπινα όντα υπό δημιουργία. Για τούτο ακριβώς το λόγο, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού δίνει μεγάλη έμφαση το παρόν του παιδιού να είναι γεμάτο με ευκαιρίες για την ανάπτυξή του. Αναγνωρίζει στο παιδί το δικαίωμα να τυγχάνουν απόλυτου σεβασμού οι εμπειρίες, η ατομικότητα, η διαφορετικότητα και η υπόστασή του.

Η Σύμβαση έτυχε οικουμενικής αποδοχής και κυρώθηκε από όλα σχεδόν τα Κράτη, τα οποία, με τον τρόπο αυτό, έχουν δεσμευτεί να αποδεχτούν και να διασφαλίσουν την εφαρμογή της. Παρά όμως τις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν στα 20 αυτά χρόνια, η εφαρμογή στην πράξη των προνοιών της δεν είναι ακόμη πάντα αυτονόητη. Τα παιδιά παραμένουν από τα πλέον ευάλωτα άτομα. Εξακολουθούν να παρουσιάζονται σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους. Η άσκηση βίας, η σεξουαλική κακοποίηση, η οικονομική εκμετάλλευση και η εμπορία παιδιών εμφανίζονται, λιγότερο ή περισσότερο, σχεδόν σε κάθε σημείο του πλανήτη. Επιπρόσθετα, συγκεκριμένες ομάδες παιδιών, όπως τα κορίτσια, τα παιδιά με αναπηρίες, τα παιδιά μειονοτήτων, τα παιδιά που βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης, τα παιδιά μεταναστών και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διάφορες μορφές δυσμενούς διάκρισης.

Η 20η επέτειος της Σύμβασης παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να γιορτάσουμε την πρόοδο που επιτεύχθηκε και, παράλληλα, να εξετάσουμε το βαθμό συμμόρφωση των Κρατών. Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθέτησε ως θέμα της φετινής επετείου το τρίπτυχο «Αξιοπρέπεια, Ανάπτυξη, Διάλογος», τρεις ενότητες που είναι και οι μεγάλες προκλήσεις για την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης. Το θέμα αυτό υιοθετήσαμε και εμείς φέτος, με δεδομένη τη δέσμευσή μου να αφιερώσω όλες μου τις προσπάθειες σε κάθε μία από τις προκλήσεις αυτές: Διασφάλιση της αξιοπρέπειας του παιδιού, παροχή ευκαιριών ανάπτυξης του παιδιού και προώθηση του συμμετοχικού διαλόγου.

Η αξιοπρέπεια απορρέει από την ανθρώπινη υπόσταση του παιδιού, το οποίο είναι κάτοχος δικαιωμάτων και όχι αντικείμενο δικαιωμάτων. Πολλά χρειάζεται να γίνουν όσον αφορά την αναγνώριση στο παιδί δικαιωμάτων και, παράλληλα, την ανάγκη, για προστασία του, λόγω της σωματικής και πνευματικής του ανωριμότητας.

Το δικαίωμα ανάπτυξης του παιδιού δεν αφορά μόνο τη φυσική του ανάπτυξη αλλά επεκτείνεται στη νοητική, ψυχική, ηθική, ψυχολογική και κοινωνική του ανάπτυξη. Για τούτο, η ανάπτυξη δικαιολογεί τα μέτρα που κάθε Κράτος οφείλει να λαμβάνει στην εφαρμογή όλων των προνοιών της Σύμβασης, αφού όλες θεωρούνται σημαντικές σε σχέση με την ανάπτυξη του παιδιού.

Ο διάλογος αποτελεί διαδικασία όπου τα μέρη συμμετέχουν αποτελεσματικά και απαιτεί καλή ακρόαση και ελεύθερη έκφραση απόψεων. Από την υιοθέτηση της Σύμβασης, έχει επιτευχθεί πρόοδος στην προώθηση της εφαρμογής του άρθρου 12, το οποίο διασφαλίζει το δικαίωμα του παιδιού στη συμμετοχή σε αποφάσεις που το αφορούν. Η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι να μεταφραστεί το δικαίωμα αυτό σε αποτελεσματικό και συμμετοχικό διάλογο μεταξύ του Κράτους, της κοινωνίας, των γονιών, των επαγγελματιών που ασχολούνται με παιδιά και των ίδιων των παιδιών, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή του παιδιού, όχι περιστασιακά και συμβολικά, αλλά σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε απόφαση, που αφορά τα παιδιά, σε καθημερινή βάση. Όπως τα ίδια τα παιδιά χαρακτηριστικά συχνά υπογραμμίζουν «Είμαστε υπεύθυνοι, εμπιστευτείτε μας».

Ας μην ξεχνούμε ότι, τα παιδιά δεν είναι μικροί άνθρωποι με μικρά δικαιώματα.
Λευκωσία, 20 Νοεμβρίου 2009Κατεβάστε το αρχείο Word Μήνυμα για Ημέρα Παιδιού 20.11.09.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top