Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ ανάμεσα σε εκατοντάδες παιδιά από όλες τις επαρχίες της Κύπρου, για να ενώσω τη δική μου φωνή μαζί σας, ώστε, όλοι μαζί, να στείλουμε ένα πολύ τρανταχτό μήνυμα ενάντια στην Εξάρτηση του Καπνίσματος.
Θέλω, πρώτα, να συγχαρώ τον ΚΕΝΘΕΑ και την ΠΟΕΔ που, για 14η συνεχή χρονιά, διοργανώνουν το Παγκύπριο Παιδικό Φόρουμ Ενάντια στην Εξάρτηση του Καπνίσματος. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η ικανοποίηση μου που φέτος, μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, έχω, μαζί με τον Υπουργό Παιδείας, θέσει το Φόρουμ, υπό την αιγίδα μου και με την παρουσία μου εδώ, συνεισφέρω και εγώ με το δικό μου τρόπο στο στόχο αυτής της Εκδήλωσης. Συγχαίρω, επίσης, το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Νάπας για την έμπρακτη υποστήριξή τους στην διοργάνωσή του Φόρουμ.
Υποστηρίζω ανεπιφύλακτα κάθε εκδήλωση που στόχο έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος. Ακόμη περισσότερο, τέτοιες εκδηλώσεις όπως τη σημερινή, που έχει και ψυχαγωγικό και παιδοκεντρικό χαρακτήρα. Με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση αντικαπνιστικής στάσης στα παιδιά. Για αυτό και η συμμετοχή όλων εσάς των εκπαιδευτικών, που βρίσκεστε εδώ, είτε συμμετέχοντας στην διοργάνωση του Φόρουμ, είτε έχοντας αναπτύξει δράσεις στο σχολείο σας, είτε απλά συνοδεύοντας τους μαθητές σας στη σημερινή Εκδήλωση, είναι ανεκτίμητη. Και για τούτο σας συγχαίρω.
Πάνω από όλους, όμως θέλω να συγχαρώ εσάς παιδιά μου, γιατί η μαζική παρουσία σας σήμερα εδώ δείχνει ότι γνωρίζετε για τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία σας, αλλά, και ότι θέλετε να αντισταθείτε σε αυτή τη βλαβερή συνήθεια. Αυτή η διαπίστωση, μου δίνει θάρρος και όρεξη για να συνεχίσω να αγωνίζομαι για το δικαίωμά σας να μεγαλώνετε σε ένα υγιές περιβάλλον χωρίς καπνό.
Πιστεύω ότι έχετε ακούσει για τη νέα νομοθεσία που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ήμουν ένθερμος υποστηρικτής της ψήφισης αυτού του νέου Νόμου, ακριβώς, γιατί διάφορες πρόνοιες της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού κατοχυρώνουν το δικαίωμα του παιδιού σε ένα υγιές περιβάλλον και, επομένως, ένιωθα ότι είχα υποχρέωση, ως Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, να συμβάλω σε αυτή την κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, η Σύμβαση επιβάλλει στα κράτη να αναγνωρίζουν το δικαίωμα κάθε παιδιού στη ζωή, να εξασφαλίζουν, στο μέτρο του δυνατού, την επιβίωση και την ανάπτυξη του παιδιού (Άρθρο 6), να αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να απολαμβάνει το καλύτερο επίπεδο υγείας, προσφέροντας, τόσο προς τους γονείς όσο και τα ίδια τα παιδιά, όλα τα κατάλληλα προληπτικά και ενημερωτικά μέτρα, για τρόπους διασφάλισης της υγείας τους (Άρθρο 24). Τούτο σημαίνει και προώθηση αντικαπνιστικών προγραμμάτων επιμόρφωσης προς εσάς τα παιδιά.
Παραμένω εξίσου ένθερμα στρατευμένη σε όλες τις προσπάθειες για την σωστή εφαρμογή του Νόμου. Η εφαρμογή του νέου Νόμου προσφέρει προστασία σε πολλές ομάδες πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων και εσάς των παιδιών, από τις επιβλαβείς συνέπειες του παθητικού καπνίσματος, στο οποίο υποβάλλεστε χωρίς τη θέλησή σας. Επομένως, ήταν και είναι υποχρέωση όλων μας, να σας προστατεύσουμε από το παθητικό κάπνισμα θέτοντας, και επιμένοντας σθεναρά, με βάση το Νόμο, στις ενδεικνυόμενες απαγορεύσεις στους καπνιστές.
Εσείς, τα νέα παιδιά, με τις αντικαπνιστικές δραστηριότητές τις οποίες διοργανώνετε στα σχολεία σας, αλλά, και με τη συμμετοχή σας στη σημερινή Εκδήλωση, στέλνετε ένα δυνατό μήνυμα στους ενήλικες που προβάλλουν εμπόδια και δικαιολογίες για να μην σας παρέχουμε το υγιές περιβάλλον που δικαιούστε. Έτσι, και εγώ σήμερα θα αντλήσω από τη ζωντάνια, τη θέληση και τη δύναμη που σας χαρακτηρίζει, γιατί αυτά είναι που χρειαζόμαστε, εμείς οι μεγαλύτεροι, για να δουλέψουμε ακόμα πιο δυναμικά για να σας προσφέρουμε, όχι απλά μια κοινωνία απαλλαγμένη από καπνό, αλλά μια κοινωνία που να σας προστατεύει, να σας φροντίζει, να σας ακούει και να σας ενδυναμώνει.
Με τις σκέψεις αυτές, σας εύχομαι να έχετε μια πολύ ξεχωριστή ημέρα και είμαι βέβαιη ότι, επιστρέφοντας πίσω στα σπίτια σας, θα μεταφέρετε το αντικαπνιστικό μήνυμα στους γονείς, τα αδέλφια και τους φίλους σας.Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Xairetismos Epitropou.pdf


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top