English
Λογότυπο Επιτροπής Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

 

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση    

Μηνύματα/Ομιλίες της Επιτρόπου English
Πίσω
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Χαιρετισμός Επιτρόπου στη Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση υπέρ του ΣΠΑΒΟ από την κα Άρτεμι Αντωνιάδου, Voice La Mode, Ακρόπολης, 25/11/2016

28/11/2016

Ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) είναι μια ΜΚΟ με σημαντικό ρόλο και έργο στην κυπριακή κοινωνία. Ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, διατηρώ σταθερή συνεργασία με τον ΣΠΑΒΟ.

Η βία μέσα στην οικογένεια είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο που εκδηλώνεται μεταξύ των μελών όλων των κοινωνικών ομάδων, ανεξάρτητα από το εισόδημα, την κοινωνική θέση, τη μόρφωση, την ηλικία, τη θρησκεία, το πολιτισμικό υπόβαθρο ή την εθνικότητα.

Η ενδοοικογενειακή βία εμφανίζεται μεταξύ των ανθρώπων σε μια οικεία σχέση. Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να πάρει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων της συναισθηματικής, σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης. Μπορεί να μην είναι εύκολο να εντοπιστούν αρχικά τα σημάδια ενδοοικογενειακής βίας. Ενώ κάποιες σχέσεις έχουν σαφώς καταχρηστικές συμπεριφορές από την αρχή, η κακοποίηση συχνά αρχίζει διακριτικά και χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.

Η ενδοοικογενειακή βία συνδέεται με τις σχέσεις ιεραρχίας/ κυριαρχίας εντός της κοινωνίας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι η ενδοοικογενειακή βία, πιο συχνά, κατευθύνεται προς τις γυναίκες. Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να συμβεί είτε σε ετερόφυλες είτε σε ομόφυλες σχέσεις.

Σε καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας δεν υποφέρουν μόνο οι γυναίκες, αλλά και τα παιδιά, είτε ως μάρτυρες σε σκηνές βίας, είτε ως θύματα της βίας. Έρευνες δείχνουν ότι, παιδιά, των οποίων η μητέρα κακοποιείται, είναι και τα ίδια θύματα λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής ή σεξουαλικής κακοποίησης. Εν πάση περιπτώσει, τα παιδιά μάρτυρες σε σκηνές βίας είναι τα ίδια θύματα ψυχολογικής κακοποίησης.

Οι κακοποιημένες γυναίκες διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να κακοποιήσουν και οι ίδιες τα παιδιά τους. Τα παιδιά- θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, συνήθως, εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, ψυχοσωματικά προβλήματα και άλλες διαταραχές, από νυχτερινή ενούρηση μέχρι και απόπειρες αυτοκτονίας. Είναι πιο ευάλωτα σε παραβατικότητα και, συχνά, από θύματα γίνονται τα ίδια δράστες.

Κομμάτια από τη συμπεριφορά των γονέων, φαίνεται, να μεταβιβάζονται και στις επόμενες γενιές, στην ενήλικη ζωή των παιδιών μέσα στο συζυγικό τους ρόλο. Γονείς, που ως παιδιά έχουν υπάρξει αυτόπτες μάρτυρες ή θύματα ενδοοικογενειακής βίας, έχουν τάση για βίαιη συμπεριφορά και δυσκολίες προσαρμογής στην οικογενειακή τους ζωή. Γονείς που συνεχίζουν τον κύκλο της κακοποίησης στα παιδιά τους, φαίνεται πως έχουν αποσυνδέσει τα συναισθήματά τους από τις αναμνήσεις της δικής τους κακοποίησης.

Η ενδο-οικογενειακή βία δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο βίας. Αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής της, προϋποθέτει το σπάσιμο αυτού του κύκλου. Αυτό μπορεί να γίνει, μόνο, μέσα από την έκθεση των δραστών και την ανοιχτή καταγγελία τους. Η ενδυνάμωση των θυμάτων, η στήριξη και η ενημέρωση του κοινού, είναι τα σημαντικότερα όπλα που διαθέτουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Και αυτό είναι η κύρια αποστολή του ΣΠΑΒΟ. Είναι για τούτο που θεωρώ ότι, κάθε στήριξη προς τον ΣΠΑΒΟ είναι όχι μόνο επιθυμητή, αλλά, και απαραίτητη. Tα τελευταία 18 χρόνια, ο ΣΠΑΒΟ παρείχε βοήθεια και στήριξη σε περισσότερες από 18.000 γυναίκες και παιδιά.


Το φετινό καλοκαίρι, ο ΣΠΑΒΟ εγκαινίασε, το πρώτο στην Κύπρο, καταφύγιο για θύματα ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο έχει σχεδιαστεί για τούτο το σκοπό. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τα Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου και της Νορβηγίας (ΕΕA & Norway Grants). Με το νέο κτήριο ο ΣΠΑΒΟ, αυξάνει τη δυνατότητα που έχουμε στην Κύπρο, να παρέχουμε στήριξη σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Το νέο καταφύγιο δημιουργεί, νέες, ακόμη μεγαλύτερες, προκλήσεις, για το ΣΠΑΒΟ, και, φυσιολογικά, νέες ανάγκες. Και, επομένως, κάθε βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε θα συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και αναγκών.

Κλείνοντας, συγχαίρω θερμά τη φίλη Άρτεμι Αντωνιάδου που, για τέταρτη συνεχή χρονιά, διοργανώνει αυτή τη Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση, στην οποία καλεί φίλες, με στόχο την συλλογή χρημάτων για στήριξη του Συνδέσμου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια. Της αξίζουν κάθε συγχαρητήρια.Xairetismos Xristougeniatio apogevma - ΣΠΑΒΟ 25-11-2016.docx (Μέγεθος Αρχείου: 664 KB)


Αποστολή της σελίδας Αρχή
Οικογένεια

Δικαιώματα


© 2008 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία, Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας