Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Είναι με ιδιαίτερη ευχαρίστηση που συμμετέχω στο 9ο Φεστιβάλ Παιδιού Μεσόγης που διοργανώνουν το Κοινοτικό Συμβούλιο και η Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιερού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα Μεσόγης.
Η Επιλογή σας να αφιερώσετε το φετινό Φεστιβάλ στη μνήμη του τέως Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού αείμνηστου Άκη Κλεάνθους, ενός εμπνευσμένου ανθρώπου που, παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που υπηρέτησε ως Υπουργός, άφησε το στίγμα του, σας τιμά ιδιαίτερα. Η δε επιλογή του Συνθήματος της σημερινής Εκδήλωσης «Κατά της Σεξουαλικής Κακοποίησης των Παιδιών» δείχνει, ακριβώς, πως η Κοινότητα και οι Αρχές της Μεσόγης έχουν θέσει τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων σε ένα τόσο καίριο θέμα που αφορά τα παιδιά μας.

Μακαριότατε,
Κυρίες και κύριοι,

Μια από τις μεγαλύτερες και πιο ζοφερές προκλήσεις που διαχρονικά αντιμετωπίζουν όλες σχεδόν οι κοινωνίες, οι οποίες νοιάζονται για την προώθηση και προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, είναι η καταπολέμηση της βίας ενάντια στα παιδιά. Η βία ενάντια στα παιδιά, άμεσα συνδεδεμένη με τη φυσική τους αδυναμία και την κοινωνική και βιολογική τους εξάρτηση από τους ενήλικες, είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο, σε όλες τις περιπτώσεις, αποστερεί από τα παιδιά το δικαίωμά στην ευημερία. Ταυτόχρονα, κάθε μορφή βίας διαταράσσει την ικανότητά των παιδιών να μαθαίνουν και να κοινωνικοποιούνται φυσιολογικά, αφήνοντάς τους ανεξίτηλα ίχνη για την υπόλοιπη τους ζωή. Αναμφισβήτητα, η απεχθέστερη έκφραση του συγκεκριμένου κοινωνικού προβλήματος είναι η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.
Σήμερα, γίνεται περισσότερο σαφές από ποτέ ότι, η σεξουαλική βία κατά των παιδιών παραμένει ιδιαίτερα διαδεδομένη, σε μεγάλο βαθμό κεκαλυμμένη και, πολύ συχνά, μη αντιληπτή ούτε μέσα στους κόλπους της ίδιας της οικογένειας. Η παγκόσμια κοινωνία αναλαμβάνει, κατά καιρούς, συντονισμένες δράσεις με στόχο την καταπολέμηση αυτής της φρικαλεότητας.
Η τελευταία τέτοια δράση έχει ως εμπνευστή το Συμβούλιο της Ευρώπης. Πρόκειται για την Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία για τον Τερματισμό της Σεξουαλικής Βίας ενάντια στα Παιδιά με τίτλο «Ένα στα Πέντε». Ο τίτλος της εκστρατείας αναδεικνύει ένα τρομακτικό γεγονός: Ένα στα πέντε παιδιά στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες θα βιώσει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, σεξουαλική βία. Η τρομακτική έκταση την οποία λαμβάνει σήμερα το απεχθέστατο αυτό φαινόμενο κατά των παιδιών μας είναι πλέον σαφής. Και η Κύπρος δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση.
Κύριος στόχος της Εκστρατείας είναι να προωθήσει, από τη μια την υιοθέτηση, την κύρωση και την εφαρμογή από τα κράτη της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Σεξουαλική Εκμετάλλευση και, από την άλλη, την ενδυνάμωση των παιδιών, των γονιών, των επαγγελματιών και της κοινωνίας ως ολότητα, με την απαραίτητη γνώση και τα εργαλεία για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, να ενθαρρύνει την καταγγελία τέτοιων περιστατικών και να ενισχύσει το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού για το μέγεθος του προβλήματος γενικότερα.
Μακαριότατε,
Κυρίες και κύριοι,
Η σεξουαλική βία ενάντια στα παιδιά δε συνιστά μόνο κατάφορη παραβίαση της αξιοπρέπειας και άλλων δικαιωμάτων των παιδιών. Υποσκάπτει, παράλληλα, τα ηθικά θεμέλια της κοινωνίας μας. Υπό την έννοια αυτή είναι ένα επαίσχυντο έγκλημα, το οποίο αφορά όλους ως σύνολο και τον καθένα ξεχωριστά ως άτομο. Στα πλαίσια αυτά το Συμβούλιο της Ευρώπης μέσα από την Εκστρατεία «Ένα στα πέντε» στοχεύει να ενισχύσει τις κυβερνήσεις τα μέλη των Κοινοβουλίων τα επαγγελματικά σώματα, την τοπική αυτοδιοίκηση, την κοινωνία των πολιτών τους γονείς και τα παιδιά, δίνοντας τους τα εφόδια να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να σταματήσουν τη σεξουαλική βία ενάντια στα παιδιά. Είναι για τούτο, ακριβώς, το λόγο που, όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, έχουμε ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε σε αυτή την Εκστρατεία για το Τερματισμό της Σεξουαλικής Βίας ενάντια στα παιδιά.
Έχοντας την τιμή, αλλά και την ευθύνη να είμαι η πρώτη Επίτροπος για την Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην Κύπρο, έχω θέσει ως κορυφαία προτεραιότητά μου την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή βίας και κακοποίησης, ιδιαίτερα στο οικογενειακό τους πλαίσιο. Για το σκοπό αυτό, έχω αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών και έχω εμπλακεί ενεργητικά σε διάφορες δραστηριότητες και δράσεις. Δράττομαι, λοιπόν, της ευκαιρίας να επαναβεβαιώσω την αφοσίωσή μου στο στόχο αυτό και, επιπρόσθετα, να διαβεβαιώσω ότι θα συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις για την επιτυχία της Εκστρατείας «Ένα στα Πέντε».
Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές του φετινού Φεστιβάλ Παιδιού Μεσόγης για την επιλογή του θέματός του. Αποδεικνύουν ότι βρίσκονται πρωτοπόροι στην Πανευρωπαϊκή αυτή Εκστρατεία για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά. Ταυτόχρονα, απευθύνω έκκληση, σε όλους, να αναλογιστεί ο καθένας την ευθύνη του και να κινητοποιηθούμε όλοι μαζί και παράλληλα, προκειμένου να θέσουμε, επιτέλους, τέρμα στο επαίσχυντο αυτό έγκλημα, το οποίο αφορά όλους, ως σύνολο, και τον καθένα ξεχωριστά, ως άτομο.Κατεβάστε το αρχείο Word ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top