Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Λευκωσία, 8 Ιανουαρίου 2014
Προς: Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων
Θέμα: Κόμιστρα λεωφορείου για μαθητές που διακινούνται με τις ειδικές μαθητικές διαδρομές από το νέο έτος 2014

Επανέρχομαι στο θέμα της επιβολής κομίστρων για τη χρήση λεωφορείου από μαθητές που διακινούνται με τις ειδικές μαθητικές διαδρομές από το νέο έτος 2014, σε σχέση με το οποίο είχαμε πρόσφατα κατ’ ιδίαν συνομιλίες, ενόψει και σειράς δημοσιευμάτων και δηλώσεων στο Τύπο τις τελευταίες ημέρες. Σχετική είναι και η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) που κοινοποιήθηκε σε όλα τα σχολεία της Μέσης Γενικής και της Τεχνικής Εκπαίδευσης, ημερομηνίας 9/12/2013, με το ίδιο θέμα.

2. Τη θέση μου αναφορικά με το θέμα σας έχω εκφράσει στις μεταξύ μας συνομιλίες, έχω καταθέσει γραπτώς σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας στις 29/10/2013 στην οποία παρευρέθηκε και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και έχω συζητήσει σε συνάντηση που είχα με τους εκπροσώπους της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) στις 12/12/2013.

3.1 Η δωρεάν μεταφορά με τα σχολικά λεωφορεία είναι ένα αγαθό που πρέπει να παρέχεται σε όλα τα παιδιά από την πολιτεία και είναι μια θέση την οποία υποστήριξα και προώθησα και στο παρελθόν, σε περίοδο, όπως θεωρείτο, οικονομικής ευμάρειας στον τόπο μας. Πρόκειται για μέτρο κοινωνικής πολιτικής που εξυπηρετεί το συμφέρον των παιδιών και ενισχύει τον παιδοκεντρικό προσανατολισμό της κοινωνίας μας.

3.2 Εν τούτοις, ενόψει της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας τη χρονική περίοδο που διανύουμε, τα δεδομένα επιβάλλουν αναθεώρηση της παραπάνω θέσης, με κριτήρια που να καθιστούν την παροχή του αγαθού αυτού στοχευμένη ενώ, ταυτόχρονα, να συνάδουν πλήρως με την διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού. Δεδομένης της ανάγκης για μείωση των δημοσίων δαπανών, η μη-στοχευμένη χορήγηση του μέτρου αυτού, δυνατόν να επηρεάσει δυσμενώς άλλες παροχές σε παιδιά που τις έχουν πραγματικά ανάγκη. Υπενθυμίζω ότι, από την έναρξη των επιβαλλόμενων μέτρων οικονομικής περισυλλογής, είχα τονίσει δημόσια και απερίφραστα ότι σε καμία περίπτωση αυτά δεν μπορεί να συνεπάγονται εκπτώσεις στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Επί του προκειμένου, θεωρώ ότι η απόφαση για παροχή του δικαιώματος της δωρεάν μεταφοράς με σχολικά λεωφορεία στα παιδιά οικογενειών ληπτών Δημοσίου Βοηθήματος, είναι εν μέρει ένα μέτρο ορθής κοινωνικής πολιτικής. Εν μέρει διότι, ενώ η εν λόγω ομάδα παιδιών αποτελεί όντως μια κοινωνικά ευάλωτη ομάδα, δεν είναι η μόνη. Συγκεκριμένα, παράγοντες όπως, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που καταμετρούνται το τελευταίο διάστημα και οι συνεχείς μειώσεις των απολαβών των εργαζόμενων γονέων, επηρεάζουν τον κοινωνικό ιστό, αφού αυξάνεται ο αριθμός των οικονομικά αδυνάτων και δημιουργούνται νέες κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στο μέτρο αυτό. Με βάση την εγκύκλιο του ΥΠΠ για τη λειτουργία του θεσμού του σχολικού λεωφορείου, παιδιά που οι οικογένειες τους δεν είναι λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος δεν είναι δικαιούχοι δωρεάν κομίστρων, παρά το ότι αδυνατούν να καλύψουν το κόστος των κομίστρων και εμπίπτουν σε ευάλωτες ομάδες παιδιών.

3.3 Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι η παροχή του αγαθού αυτού θα πρέπει να είναι στοχευμένη ώστε, το δικαίωμα της δωρεάν μεταφοράς με σχολικά λεωφορεία, να παρέχεται σε όλα τα παιδιά που η οικονομική κατάσταση της οικογένειας τους δεν τους επιτρέπει την κάλυψη των κομίστρων (ανεξάρτητα εάν είναι ή όχι λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος) και αφού έχει ήδη προηγηθεί διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους (ΥΠΠ, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οργανωμένα σύνολα γονέων και μαθητών), όπως άλλωστε με είχατε διαβεβαιώσει ότι προγραμματίζετο.

3.4. Να είστε βέβαιος ότι, δεν παραγνωρίζω το γεγονός πως δεν είναι καθόλου απλή η διαδικασία που απαιτείται για τον εντοπισμό όλων των παιδιών. Δεδομένου όμως ότι πρόκειται για μέτρο κοινωνικής πολιτικής και όχι απλά για θέμα συγκοινωνιών, θεωρώ ότι έπρεπε να είχε εξεταστεί και να είχε τύχει χειρισμού στα πλαίσια συνεργασίας των συναρμόδιων Υπουργείων, δηλαδή το ΥΠΠ, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και Υπουργείο Οικονομικών και να τύχει διαβούλευσης στα πλαίσια ανοικτού διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς και ιδιαίτερα τη ΠΣΕΜ και την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Οργανωμένων Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης.

4. Ως εκ των ανωτέρω, παρακαλώ όπως δώσετε οδηγίες για επανεξέταση του μέτρου αυτού, στη βάση των απόψεων που εκφράζονται στην παρούσα με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών.


Λήδα Κουρσουμπά
Επίτροπος Προστασίας των
Δικαιωμάτων του Παιδιού

Κοιν.: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού
Υπουργό Οικονομικών
    Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών
    Παγκύπρια Συνομοσπονδία Οργανωμένων Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης
    ΟΕΛΜΕΚ
    ΟΛΤΕΚΚατεβάστε το αρχείο Word ΓΕΠ 11.11.070 - 8-1-2014.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top