Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Τις δύο νέες της εκδόσεις παρουσίασε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κα Λήδα Κουρσουμπά, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 12/12/2017, στη Δημοσιογραφική Εστία. Ο «Οδηγός για επαγγελματίες και γονείς για τη Συμμετοχή παιδιών σε οπτικοακουστικές και καλλιτεχνικές παραγωγές» και η εκδοχή του που απευθύνεται σε παιδιά και έχει τίτλο «ΣυΜΜΕτέχω. Οδηγός για παιδιά που συμμετέχουν σε τηλεοπτικές και καλλιτεχνικές παραγωγές», είναι μια συμβολή στη διασφάλιση του συμφέροντος των παιδιών που συμμετέχουν ή θέλουν να συμμετάσχουν σε οπτικοακουστικές ή/ και καλλιτεχνικές παραγωγές. Στην εκδήλωση, πέραν της παρουσίασης του Οδηγού από την Επίτροπο, τοποθετήθηκαν και η Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, κα Ρόνα Πετρή Κασάπη και ο κος Σταύρος Κυριακίδης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, εκ μέρους του Προέδρου, κου Γιάννη Τουμαζή.

Και οι δύο αυτές εκδόσεις εστιάζουν στο παιδί πρωταγωνιστή σε οπτικοακουστικές και καλλιτεχνικές παραγωγές. Η ανάπτυξη των Κατευθυντήριων Γραμμών για τη συμμετοχή του παιδιού, που περιλαμβάνονται στον Οδηγό, έγιναν με σημείο αναφοράς το θεσμικό πλαίσιο των δικαιωμάτων του παιδιού και, ως εκ τούτου, έχουν καθολική ισχύ. Ο Οδηγός λειτουργεί έτσι, ως ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για όσες και όσους θα ήθελαν να διασφαλίσουν ότι οι συνθήκες οποιασδήποτε παραγωγής, στην οποία θα συμμετάσχουν παιδιά, θα σέβονται τα δικαιώματά του και θα υπηρετούν το συμφέρον του.

Παράλληλα, ο Οδηγός αποκτά ιδιαίτερη, πρόσθετη αξία στο κυπριακό συγκείμενο, δεδομένου ότι για την ανάπτυξή του η Επίτροπος έχει αντλήσει από τη συσσωρευμένη σχετική εμπειρία του Θεσμού, από την εμπειρογνωμοσύνη αρμόδιων Αρχών, Κύπριων επαγγελματιών στο χώρο των ΜΜΕ και του θεάματος και από τις βιωματικές εμπειρίες παιδιών που έχουν στο παρελθόν συμμετάσχει σε οπτικοακουστικές και καλλιτεχνικές παραγωγές στην Κύπρο. Για τούτο, η Επίτροπος σχεδίασε και υλοποίησε δύο εργαστήρια για παιδιά με εμπειρίες σε επαγγελματικές παραγωγές στο χώρο των ΜΜΕ ή/και παραγωγές στο χώρο της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας. Το πρώτο εργαστήριο απευθυνόταν σε παιδιά Δημοτικής Εκπαίδευσης και το δεύτερο σε παιδιά Μέσης Εκπαίδευσης. Υπό την έννοια αυτή, ο Οδηγός δεν αποτελεί μια θεωρητική άσκηση, αλλά πρακτικό εργαλείο, τόσο για κάθε επαγγελματία, φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στους συγκεκριμένους χώρους στην Κύπρο, όσο και σημείο αναφοράς/ενημέρωσης για γονείς και για παιδιά τα οποία θέλουν να συμμετέχουν ή συμμετέχουν σε παραγωγές.


Μπορείτε να δείτε τους οδηγούς εδώ:Για να δείτε την παρουσίαση της Επιτρόπου, πατήστε ΕΔΩ
Κατεβάστε το αρχείο Word Δελτίο Τύπου Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού -final.docx


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top