Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού,
Λήδας Κουρσουμπά, για τη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου
Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011, η ώρα: 20:30, Θέατρο ΠαλλάςΕίναι με ιδιαίτερη χαρά που δέχθηκα να θέσω υπό την αιγίδα μου τη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου. Και τούτο για δύο βασικούς λόγους: Πρώτο, γιατί η μουσική θρέφει το πνεύμα, θεραπεύει την ψυχή, εκπαιδεύει το μυαλό, διαμορφώνει τη διάθεση, ψυχαγωγεί, εκτονώνει και καλλιεργεί κάθε ίντσα της ανθρώπινης υπόστασης και, ειδικά, των παιδιών. Και δεύτερο, διότι η συγκεκριμένη συναυλία παρουσιάζεται από νέα ταλαντούχα παιδιά που αγαπούν τη μουσική και αφιερώνουν πολύ χρόνο και προσπάθεια για να εκπαιδευτούν στο συγκεκριμένο είδος.

Η μουσική είναι μια πανανθρώπινη μορφή τέχνης που αγγίζει την ψυχή και το πνεύμα όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από θρησκεία, πολιτισμό, καταγωγή ή κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Η έκφραση μέσω της μουσικής, εξάλλου, συναντάται σε όλους τους πολιτισμούς από τα πανάρχαια χρόνια. Σύμφωνα με μια πολύ εύστοχη ρήση, η οποία αποδίδεται στον Πλάτωνα: «Η μουσική είναι νόμος ηθικός. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στο νου, ανέβασμα στη φαντασία, ευχαρίστηση στην κακοκεφιά, φαιδρότητα στη ζωή στο κάθε τι. Είναι η ουσία της τάξεως και οδηγεί σε ότι είναι καλό, δίκαιο και ωραίο, των οποίων η μουσική, είναι η αόρατη αλλά εκθαμβωτική, παθητική και αιώνια μορφή...».

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού καθορίζει τις υποχρεώσεις των ενηλίκων για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στην εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, την ολόπλευρη ανάπτυξη και τη διασφάλιση του καλύτερου δυνατού επιπέδου ζωής. Η μουσική είναι μια μορφή τέχνης που έχει πολυδιάστατη επίδρασή στη ζωή των παιδιών και μπορεί να συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στη διασφάλιση των δικαιωμάτων αυτών.

Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να συγχαρώ το «Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου» για τη συμβολή του στην ανάπτυξη και βελτίωση του επιπέδου αλλά και τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων. Έτσι προσφέρεται στα ταλαντούχα παιδιά η δυνατότητα να διδάσκονται τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας με επαγγελματική προσέγγιση. Συγχαίρω όλους τους υπεύθυνους και, ιδιαίτερα, τον καλλιτεχνικό Διευθυντή κο Άγι Ιωαννίδη για τη διοργάνωση της αποψινής συναυλίας, η οποία συνιστά μια εξαιρετική πολιτιστική και καλλιτεχνική δραστηριότητα με πρωταγωνιστές τα παιδιά.

Τέλος, αλλά σίγουρα όχι έσχατα, συγχαίρω τα παιδιά μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, πρώτα και κύρια, για τη συστηματική ενασχόληση τους με τη μουσική και για την εξαιρετική δουλειά τους που θα απολαύσουμε σε λίγο. Εύχομαι πάντα οι νότες και οι μελωδίες να τους συντροφεύουν στη ζωή.Κατεβάστε το αρχείο Word XAIRETISMOS EPITROPOY.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top