Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, σε εκδήλωση των Εταιρικών Σχολείων Unesco στα πλαίσια της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε»
Λύκειο Κολοσσίου
12 Δεκεμβρίου 2011, 10:00 π.μ.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση των Εταιρικών Σχολείων UNΕSCO να συμμετέχω στην όμορφη αυτή εκδήλωση με θέμα την εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, «Ένα στα Πέντε». Χαιρετίζω την παρουσία της Συμβούλου του Προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης «Κτίζοντας μια Ευρώπη για Παιδιά με τα Παιδιά» κας Tiina-Maria Levamo καθώς και του Πρέσβη Καλής Θέλησης της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε» στην Κύπρο, κου Γιώργου Θεοφάνους.

Αγαπητά μου παιδιά,
Φίλες και Φίλοι,

Μια από τις μεγαλύτερες και πιο ζοφερές προκλήσεις που διαχρονικά αντιμετωπίζουν όλες σχεδόν οι κοινωνίες, οι οποίες νοιάζονται για την προώθηση και προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, είναι η καταπολέμηση της βίας ενάντια στα παιδιά. Η βία ενάντια στα παιδιά, άμεσα συνδεδεμένη με τη φυσική τους αδυναμία και την κοινωνική και βιολογική τους εξάρτηση από τους ενήλικες, είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο, σε όλες τις περιπτώσεις, αποστερεί από τα παιδιά το δικαίωμά στην ευημερία. Ταυτόχρονα, κάθε μορφή βίας διαταράσσει την ικανότητά των παιδιών να μαθαίνουν και να κοινωνικοποιούνται φυσιολογικά, αφήνοντάς τους ανεξίτηλα ίχνη για την υπόλοιπη τους ζωή. Αναμφισβήτητα, η απεχθέστερη έκφραση του συγκεκριμένου κοινωνικού προβλήματος είναι η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.

Σήμερα, γίνεται περισσότερο σαφές από ποτέ ότι, η σεξουαλική βία κατά των παιδιών παραμένει ιδιαίτερα διαδεδομένη, σε μεγάλο βαθμό κεκαλυμμένη και, πολύ συχνά, μη αντιληπτή ούτε μέσα στα πλαίσια της ίδιας της οικογένειας. Η παγκόσμια κοινωνία αναλαμβάνει, κατά καιρούς, συντονισμένες δράσεις με στόχο την καταπολέμηση αυτής της φρικαλεότητας.

Η τελευταία τέτοια δράση έχει ως εμπνευστή το Συμβούλιο της Ευρώπης. Πρόκειται για την Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία για τον Τερματισμό της Σεξουαλικής Βίας ενάντια στα Παιδιά με τίτλο «Ένα στα Πέντε». Ο τίτλος της εκστρατείας αναδεικνύει ένα τρομακτικό γεγονός: Ένα στα πέντε παιδιά στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες θα βιώσει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, σεξουαλική βία. Η τρομακτική έκταση την οποία λαμβάνει σήμερα το απεχθέστατο αυτό φαινόμενο κατά των παιδιών μας είναι πλέον σαφής. Και η Κύπρος δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση.

Κύριος στόχος της Εκστρατείας είναι να προωθήσει, από τη μια, την υιοθέτηση, την κύρωση και την εφαρμογή από τα κράτη της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Σεξουαλική Εκμετάλλευση και, από την άλλη, την ενδυνάμωση των παιδιών, των γονιών, των επαγγελματιών και της κοινωνίας ως ολότητα, με την απαραίτητη γνώση και τα εργαλεία για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, να ενθαρρύνει την καταγγελία τέτοιων περιστατικών και να ενισχύσει το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού για το μέγεθος του προβλήματος γενικότερα.

Φίλες και φίλοι,
Αγαπητά μου παιδιά,

Η σεξουαλική βία ενάντια στα παιδιά δε συνιστά μόνο κατάφορη παραβίαση της αξιοπρέπειας και άλλων δικαιωμάτων των παιδιών. Υποσκάπτει, παράλληλα, τα ηθικά θεμέλια της κοινωνίας μας. Υπό την έννοια αυτή είναι ένα επαίσχυντο έγκλημα, το οποίο αφορά όλους, ως σύνολο, και τον καθένα ξεχωριστά, ως άτομο. Στα πλαίσια αυτά το Συμβούλιο της Ευρώπης μέσα από την Εκστρατεία «Ένα στα πέντε» στοχεύει να ενισχύσει τις κυβερνήσεις τα μέλη των Κοινοβουλίων τα επαγγελματικά σώματα, την τοπική αυτοδιοίκηση, την κοινωνία των πολιτών τους γονείς και τα παιδιά, δίνοντας τους τα εφόδια να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να σταματήσουν τη σεξουαλική βία ενάντια στα παιδιά. Είναι για τούτο, ακριβώς, το λόγο που, όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, έχουμε ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε σε αυτή την Εκστρατεία για το Τερματισμό της Σεξουαλικής Βίας ενάντια στα παιδιά.

Έχοντας την τιμή, αλλά και την ευθύνη να είμαι η πρώτη Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην Κύπρο, έχω θέσει ως κορυφαία προτεραιότητά μου την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή βίας και κακοποίησης, ιδιαίτερα στο οικογενειακό τους πλαίσιο. Για το σκοπό αυτό, έχω αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών και έχω εμπλακεί ενεργητικά σε διάφορες δραστηριότητες και δράσεις. Δράττομαι, λοιπόν, της ευκαιρίας να επαναβεβαιώσω την αφοσίωσή μου στο στόχο αυτό και, επιπρόσθετα, να διαβεβαιώσω ότι θα συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις για την επιτυχία της Εκστρατείας «Ένα στα Πέντε».

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ όλες και όλους όσοι είχαν την πρωτοβουλία και εργάστηκαν για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων Λανίτειο Λύκειο Α΄, το ΙΒ Λανίτειο Δημοτικό και το Ιδιωτικό Σχολείο Heritage που είχαν την ευθύνη της οργάνωσης της Εκδήλωσης και, φυσικά στις μαθήτριες, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, οι οποίοι μας φιλοξενούν σήμερα. Όλοι τους μπορούν να θεωρηθούν πρωτοπόροι στην υλοποίηση στην Κύπρο της Πανευρωπαϊκή αυτής Εκστρατείας για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά, και τους αξίζει ο κάθε έπαινος.

Συγχαίρω επίσης τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Hope for Children, η οποία μέσα από τις πλούσιες δράσεις της, δίνει ένα απτό παράδειγμα για το πόσα μπορεί και έχει να προσφέρει η Κοινωνία των Πολιτών γενικότερα στον τόπο μας και, ειδικότερα, για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, όπως είναι η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.

Τέλος, απευθύνω έκκληση να αναλογιστεί ο καθένας μας την ευθύνη του και να κινητοποιηθούμε όλοι μαζί και παράλληλα, προκειμένου να θέσουμε, επιτέλους, τέρμα στο επαίσχυντο αυτό έγκλημα, το οποίο αφορά όλους, ως σύνολο, και τον καθένα ξεχωριστά, ως άτομο.Κατεβάστε το αρχείο Word ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ-.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top