Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Μήνυμα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού,
κας Λήδας Κουρσουμπά,
για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού – 20/11/2011

Στις 20 Νοεμβρίου 2011, τιμούμε την 22η επέτειο από την υιοθέτηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Σύμβαση, ανατρέποντας την παραδοσιακή αντίληψη που προσεγγίζει το παιδί αποκλειστικά και μόνο ως ένα μη ολοκληρωμένο ενήλικα, θεμελιώνει μια νέα θεώρηση της παιδικής ηλικίας. Αναγνωρίζει και κατοχυρώνει το παιδί ως φορέα δικαιωμάτων και διαπραγματεύεται την παιδικότητα ως μια ιδιαίτερη και σημαίνουσας αξίας περίοδο της ζωής του ανθρώπου, όχι απλά ως ένα στάδιο προπαρασκευής για την ενήλική ζωή.


Η υιοθέτηση της Σύμβασης και η κύρωσή της από το σύνολο σχεδόν των Κρατών μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποτυπώνει έμπρακτα τη θέληση της παγκόσμιας κοινότητας, να κατοχυρώσει σε κάθε παιδί τη δυνατότητα να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον, που θα του παρέχει ασφάλεια και υγιή ανάπτυξη, θα του επιτρέπει να καλλιεργήσει το πλήρες πλέγμα των δυνατοτήτων και των ταλέντων του και θα του προσφέρει τις ευκαιρίες, ώστε να μεταβεί στην ενήλικη ζωή, πλήρως εφοδιασμένο με τις δεξιότητες, τις στάσεις και τις γνώσεις που χαρακτηρίζουν ένα δημοκρατικό πολίτη.

Τα παιδιά, είναι, μια από τις πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες και, ως εκ τούτου, ένας από τους κατ’ εξοχήν στόχους κοινωνικών διακρίσεων και προκαταλήψεων. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός παιδιών έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με πολλές άλλες κοινωνικές διακρίσεις και προκαταλήψεις τις οποίες καλλιεργεί η κοινωνία των ενηλίκων.


Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι το σημαντικότερο εργαλείο το οποίο διαθέτουμε σήμερα προκειμένου να διασφαλίσουμε, από τη μια, τα δικαιώματα όλων των παιδιών, ως διακριτής κοινωνικής ομάδας, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παιδικής ηλικίας, αλλά και κάθε παιδιού ξεχωριστά χωρίς καμιά διάκριση στη βάση της φυλής, του χρώματος, του φύλου, της γλώσσας, των πολιτικών ή άλλων απόψεων, εθνικών ή κοινωνικών καταβολών, ιδιοκτησίας, γέννησης ή άλλης κατάστασης.

Η Σύμβαση, θεμελιωμένη στην Αρχή της Μη Διάκρισης, δεσμεύει το Κράτος να διασφαλίζει ότι, τα παιδιά ως ομάδα, όπως και κάθε παιδί ή/και κάθε ομάδα παιδιών που βρίσκονται στην επικράτειά του, ανεξάρτητα από το καθεστώς παραμονής των ιδίων των παιδιών ή/ και των γονιών τους, θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες προκειμένου να απολαύσουν το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων τους.

Η ευθύνη της συντεταγμένης πολιτείας, δε σταματά στον περιορισμό των δυσμενών διακρίσεων και προκαταλήψεων. Επεκτείνεται στην υποχρέωσή της για ανάπτυξη πολιτικών οι οποίες να προλαμβάνουν τα συγκεκριμένα κοινωνικά φαινόμενα εν τη γενέσει τους. Το Κράτος έχει ευθύνη και νομική υποχρέωση να διαμορφώσει και να εφαρμόσει προτάσεις, προγράμματα και δράσεις που να προωθούν μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, ανοιχτή στη διαφορετικότητα και με έφεση στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Ωστόσο, οι ευθύνες του Κράτους δεν απαλλάσσουν τον καθένα και την καθεμιά από μας, από την προσωπική μας ευθύνη σε ότι αφορά την ανάπτυξη και την προώθηση μιας κοινωνίας θεμελιωμένης στα ανθρώπινα δικαιώματα και ανοιχτή στη διαφορετικότητα. Μιας κοινωνίας η οποία να σέβεται, να προασπίζεται και να προωθεί το δικαίωμα όλων των παιδιών και, γενικότερα, όλων των ατόμων και όλων των ομάδων, να είναι διαφορετικοί, να θεωρούν τους εαυτούς τους διαφορετικούς και να γίνονται αποδεχτοί ως τέτοιοι.Κατεβάστε το αρχείο Word ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - final 16-11-2011.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top