Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Παράδοση της Ετήσιας Έκθεσης για το 2013 της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κας Λήδας Κουρσουμπά,
στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου
26 Ιουνίου 2014Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, παρέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου, την έκτη Ετήσια Έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, δυνάμει του άρθρου 7(1) των περί Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Νόμων του 2007 και 2014 [Ν.74(Ι)/2007 και Ν.44(Ι)/2014].
   Η Έκθεση είναι μια περιεκτική σύνοψη των σημαντικότερων δράσεων παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών που ανέπτυξε και εφάρμοσε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού στη διάρκεια του 2013 στα πλαίσια επιτέλεσης της θεσμικής της αποστολής, που δεν είναι άλλη από την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού.
    Κατά την παράδοση της Έκθεσης προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Επίτροπος δήλωσε περήφανη για την έκταση και ιδιαίτερα την ποιότητα του έργου που παρουσιάζεται στην Έκθεση σημειώνοντας ότι αυτό παρήχθη, παρά τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους, χάρη στη συλλογική δουλειά, της μικρής πλην όμως ιδιαίτερα αφοσιωμένης στην προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, ομάδας λειτουργών που εργάζονται μαζί της.
     Η Επίτροπος εξέφρασε την άποψη ότι, η ειλικρινής, ολόπλευρη και συνεχής υποστήριξη και αναγνώριση που ο Θεσμός απολαμβάνει από την πολιτεία έχουν σημαντική συνεισφορά στην προσπάθεια που η ίδια και οι συνεργάτες της καταβάλλουν. Εξέφρασε δε, την ιδιαίτερή της ικανοποίηση για τη συνεργασία που έχει οικοδομηθεί, ανάμεσα στο Θεσμό και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στα έξι χρόνια λειτουργίας του Θεσμού. Όπως σημείωσε, στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής, η Επίτροπος προσκαλείται – και ενίοτε ανταποκρίνεται θετικά – για να καταθέσει τις θέσεις και τις απόψεις της σε σχέση με κάθε θέμα το οποίο συζητείται σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών και αφορά παιδιά.

     Στη διάρκεια του 2013, η Επίτροπος κατέθεσε γραπτές απόψεις για αριθμό συγκεκριμένων προσχεδίων Νομοσχεδίων τα οποία συζητήθηκαν σε επίπεδο Kοινοβουλευτικών Eπιτροπών (συνολικά δέκα) - ανέφερε ενδεικτικά τα Νομοσχέδια του περί Προσφύγων, του περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών, του περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, του περί Κοινοτικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, του περί Εμπορίας Προσώπων - καθώς και σε αριθμό θεμάτων που απασχόλησαν τις Επιτροπές στο επίπεδο άσκησης νομοθετικού ελέγχου.
      Η Επίτροπος έδραξε την ευκαιρία, να ευχαριστήσει, στο πρόσωπο του Προέδρου της Βουλής, ένα σημαντικό αριθμό βουλευτών που στηρίζουν εμπράκτως τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Επιτρόπου, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, την προσπάθεια για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και την πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας όσον αφορά το σχολικό εκφοβισμό.

      Η Επίτροπος ευχαρίστησε προσωπικά τον ίδιο τον Πρόεδρο της Βουλής για την προσωπική στήριξη που παρέχει στο θεσμό της Παιδοβουλής, τον οποίο η ίδια ολόθερμα στηρίζει.
       Η Επίτροπος εξέφρασε ενώπιον του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων – όπως είχε πράξει και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας - τις ευχαριστίες της στα παιδιά, τον πολυτιμότερο, όπως σημείωσε, συνεργάτη της και πάντα πιστό συνοδοιπόρο στην προσπάθεια για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού. Η Επίτροπος σημείωσε ότι, ο δικός τους λόγος και άποψη, οι δικές τους εμπειρίες και η δική τους προοπτική έχουν πάντα ουσιαστικό ρόλο στα πλαίσια διαμόρφωσης της τελικής της θέσης σε σχέση με τα θέματα που τα αφορούν. Υπογράμμισε, ιδιαίτερα, τη σημαντική και πολύτιμη συνεργασία της με την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων (ΟΕΣ) της Επιτρόπου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «πέραν από τις πολύτιμες για μένα εμπειρίες και απόψεις τους, η ΟΕΣ, έχει ενεργή συμβολή στην προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού στην Κύπρο, μέσα από την οργάνωση και υλοποίηση πρωτοβουλιών. Σημειώνω ιδιαίτερα τη συνεισφορά τους στην προώθηση της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε» καθώς και των πρωτοβουλιών της Επιτρόπου σε σχέση με το σχολικό εκφοβισμό.
        Η Επίτροπος αφού σημείωσε την αυξημένη ευθύνη που έχουμε όλες και όλοι ως κοινωνία, και ειδικότερα οι νόμιμα εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της, απέναντι στα παιδιά που προέρχονται από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικοοικονομικά ομάδες του πληθυσμού και οι οποίες λόγω της κατάστασής τους έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, διαβεβαίωσε ότι, τόσο η ίδια προσωπικά όσο και η ομάδα των συνεργατών της, θα συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά για την προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων αυτών των παιδιών όπως και κάθε άλλου παιδιού που βρίσκεται στον τόπο μας γνωρίζοντας πολύ καλά και αποδεχόμενοι πλήρως ότι, αυτή τους η προσπάθεια, όπως και κάθε άλλη προσπάθεια με άξονα την προώθηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραμένει πάντα ανοιχτή σε νέες προκλήσεις.


       Λευκωσία, 26 Ιουνίου 2014       Κατεβάστε το αρχείο Word Παράδοση Ετήσιας Έκθεσης στον Πρόεδρο της Βουλής 26.6.2014.doc


       Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

       Back To Top