Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Συμμετοχή της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, στη 12η Συνάντηση του Δικτύου Κοινοβουλευτικών του για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά Συμβουλίου της Ευρώπης, Βερολίνο 14 Μαρτίου 2013.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, προσκλήθηκε να συμμετάσχει, υπό την ιδιότητα της ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για το Παιδί (ENOC), ως Εισηγήτρια, στη 12η Συνάντηση του Δικτύου Κοινοβουλευτικών για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 14 Μαρτίου 2013, με θέμα “National strategies to fight sexual violence against children”. Η Συνάντηση διοργανώθηκε μέσα στα πλαίσια της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά. Κατά την τελετή έναρξης χαιρετισμό απεύθυναν ο κος Norbert Lammert, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, ο κος Valeriu Ghiletchi, πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Σχέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο κος Markus Löning, ο Γερμανός Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ανθρωπιστικής Βοήθειας.

Η κα Κουρσουμπά ανέπτυξε σχετικό θέμα, στα πλαίσια συζήτησης με το γενικότερο τίτλο «H σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ διαφόρων αρμοδίων φορέων για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών». Αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να έχουν οι ανεξάρτητοι εθνικοί θεσμοί προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού / Επίτροποι για τα Δικαιώματα του Παιδιού στα πλαίσια μιας ολιστικής, διαθεματικής, εθνικής προσπάθειας κατά της σεξουαλικής βίας εναντίων των παιδιών. Η Επίτροπος, υπογράμμισε ότι, η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση (Λανζαρότε), παρέχει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο στη βάση του οποίου είναι δυνατόν να αναπτυχθεί αυτή η προσπάθεια. Η κα. Κουρσουμπά ανέπτυξε τη θέση ότι, η δημιουργία, σε εθνικό επίπεδο, συντονιστικού σώματος με τη συμμετοχή κυβερνητικών Υπηρεσιών και εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών, θα μπορούσε να υποστηρίξει την αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης, στη βάση μιας Εθνικής Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης. Η Επίτροπος κάλεσε τους Κοινοβουλευτικούς να προωθήσουν τη θέση αυτή σε εθνικά πλαίσια.

Το Δίκτυο Κοινοβουλευτικών για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ένας θεσμός που συστάθηκε στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης με στόχο την ενεργότερη εμπλοκή των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης στην εκστρατεία «Ένα στα Πέντε» για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά. Η 12η Συνάντηση του Δικτύου είχε στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών που αποσκοπούν στην προώθηση πολιτικών και νομικών δράσεων για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών, την ενημέρωση των γερμανών αρμοδίων για τη σημασία της υιοθέτησης της Σύμβασης Λανζαρότε και για άλλα μέτρα που χρειάζεται να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο, μέσα από την παρουσίαση πρακτικών που εφαρμόζονται με επιτυχία στην Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τέλος, την προώθηση των προτύπων και των δραστηριοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.Κατεβάστε το αρχείο Word Berlin 14.03.2013.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top