Είναι με ιδιαίτερη χαρά που ανταποκρίθηκα θετικά στην ευγενική πρόσκληση της Accept, να παραστώ και να χαιρετίσω, ως ένας από τους εταίρους της Αccept στο Δίκτυο Πρόληψης και Καταπολέμησης του Ομοφοβικού και Τρανσφοβικού Εκφοβισμού, τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη που γίνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος HOMBAT,

Φίλες και φίλοι,

Ο εκφοβισμός είναι ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα, που απασχολεί κάθε σύγχρονη κοινωνία. O δε σχολικός εκφοβισμός συνιστά, πιθανώς, ένα από τα πιο διαδεδομένα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στην εποχή μας. Χάρη σε ένα τεράστιο όγκο ερευνητικών δεδομένων, μπορούμε σήμερα να πούμε, με αρκετή βεβαιότητα, ότι ο εκφοβισμός και η θυματοποίηση είναι η αιτία σημαντικών ψυχολογικών προβλημάτων. Ευθύνονται δε, για την πρόκληση μεγάλης και έντονης ταλαιπωρίας, αναστάτωσης και πόνου, όχι μόνο ανάμεσα στα παιδιά, αλλά και τους γονείς τους και τους σημαντικούς άλλους, καθώς και τους επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά, περιλαμβανομένων των εκπαιδευτικών.


Ο ομοφοβικός και τρανσφοβικός εκφοβισμός στο χώρο του σχολείου, δεν είναι απλά μια ακόμη εκδοχή του προβλήματος. Αντίθετα, είναι μια από τις πλέον προβληματικές εκδοχές όσον αφορά την αναγνώριση και, πολύ περισσότερο, την αντιμετώπισή του. Και αυτό γιατί, η σεξουαλική ταυτότητα είναι ακόμα ταμπού για την κοινωνία, η οποία δεν μπορεί εύκολα να αποδεχτεί αυτή τη διαφορετικότητα. Ακόμα και αν, στην περίπτωση ενός παιδιού ή εφήβου, είναι προφανής και έκδηλη η έκφραση της διαφορετικής σεξουαλικής ταυτότητας, από αυτήν που βιολογικά έχει οριστεί, οι ενήλικοι, μάλλον, θα κάνουμε πως δεν το βλέπουμε. Κατά συνέπεια, και στο σχολικό περιβάλλον, συνήθως, οι εκπαιδευτικοί προσποιούνται πως δεν αντιλαμβάνονται αυτή τη μορφή εκφοβισμού ή υποβαθμίζουν τη σοβαρότητά της και τις επιπτώσεις στη ψυχή των εκφοβισμένων. Η απραξία είναι, δυστυχώς, μια από τις πλέον συνηθισμένες «αντιδράσεις».

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η απραξία απορρέει από την ανεπάρκεια ή/και ανικανότητα των ενήλικων να χειριστούν το πρόβλημα, την αμηχανία ή ακόμη και το φόβο για την αντίδραση των υπολοίπων. Υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις, όπου η απραξία των ενηλίκων διασυνδέεται με τις δικές τους ομοφοβικές και τρανσφοβικές στάσεις. Και αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό.

Φίλες και φίλοι,

Το δικαίωμα του κάθε παιδιού στη διαφορετικότητα και το δικαίωμά του να ζει και να αναπτύσσεται, σε ένα περιβάλλον, το οποίο σέβεται την εγγενή του αξιοπρέπεια και, κατ’ επέκταση, τα δικαιώματά του, ως μοναδική και ανεπανάληπτη ανθρώπινη ύπαρξη, συνιστά το κεντρικό και πλέον ουσιαστικό διακύβευμα της προσπάθειάς να καταπολεμήσουμε κάθε μορφή σχολικού εκφοβισμού, περιλαμβανομένου του ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού.

Με τις σκέψεις αυτές, θέλω να συγχαρώ την Accept, γιατί, έχει αναλάβει, με αφετηρία το πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών, πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή. Χάρη στην πλούσια δράση και επίμονη προσπάθεια της Accept, βλέπουμε σημαντικές αλλαγές, προς μια πιο ανοιχτή στη διαφορετικότητα και την έννοια της σεξουαλικής ταυτότητας, κοινωνία. Ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στηρίζω κάθε προσπάθεια της Accept, για μια κοινωνία που θα σέβεται και θα προασπίζεται τα δικαιώματα κάθε παιδιού. Ακριβώς για τούτο το λόγο, περήφανα δηλώνω ότι, συμμετέχω στο Δίκτυο Πρόληψης και Καταπολέμησης του Ομοφοβικού και Τρανσφοβικού Εκφοβισμού, και προσυπογράφω τη Διακήρυξη Αρχών και το Σχέδιο Δράσης του.Κατεβάστε το αρχείο Word Χαιρετισμός Accept - Καταπολέμηση του Ομοφοβικού και Τρανσφοβικού Εκφοβισμού στα Σχολεία. 6-3-2019 - final.docxΠίσω στην προηγούμενη σελίδα