Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Στις 18 Μαΐου, 2016 η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πολεμιδιών ΚΔ’- Αποστόλου Βαρνάβα στα πλαίσια του προγράμματος «Δώσε φωνή στην άποψή σου». Στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος το γραφείο της Επιτρόπου διοργάνωσε βιωματικό εργαστήρι για 27 εκπροσώπους των τάξεων Δ’, Ε’ και Στ’ με θέμα την ειρήνη. Τα παιδιά που το παρακολούθησαν είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να προβληματιστούν γύρω από διάφορες έννοιες που έχουν σχέση με την έκφανση της ειρήνης στην καθημερινή ζωή και την επικράτηση ενός πολιτισμού ειρήνης σε όλα τα επίπεδα και πεδία.

Με το πέρας του εργαστηρίου τα παιδιά που συμμετείχαν στο εργαστήρι είχαν την ευκαιρία να διαβουλευτούν με την Επίτροπο και να εκφράσουν τις απόψεις τους, όσον αφορά στο δικαίωμα των παιδιών στην ειρήνη. Όπως τα ίδια τα παιδιά ανάφεραν στην Επίτροπο, η ειρήνη είναι κάτι που πρέπει να έχουμε και να εφαρμόζουμε κάθε μέρα στη ζωή μας. Για το λόγο αυτό, όπως τα ίδια τα παιδιά ανέφεραν, θα πρέπει σταματήσει ο εκφοβισμός, θα πρέπει τα παιδιά να είναι χαρούμενα και να λύνουν τα προβλήματά τους με τη λογική και την ομιλία, να μην υπάρχουν διακρίσεις και να βοηθά ο ένας άνθρωπος τον άλλο. Τα παιδιά δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στην ευθύνη που έχει το κράτος για την επικράτηση της ειρήνης στις ζωές των ανθρώπων. Μίλησαν για την κατανομή των λεφτών σε πράγματα που βοηθούν τους ανθρώπους και που οι άνθρωποι χρειάζονται, αντί στο στρατό. Όπως χαρακτηριστικά είπε ένα παιδί «Πρέπει να ασχολούνται περισσότερο με τα σχολεία και όχι με τα όπλα». Άλλα παιδιά τόνισαν την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας του σχολείου με τα παιδιά, την ανάγκη ύπαρξης εκδηλώσεων για γονείς, την ανάγκη να δίνεται περισσότερη έμφαση στα δικαιώματα του παιδιού και να δίνεται χώρος και δύναμη στα παιδιά για να κάνουν πράγματα. Τα παιδιά αναφέρθηκαν και στο δικό τους ρόλο και είπαν ότι θα πρέπει να μιλήσουν στα άλλα παιδιά για την ειρήνη, να μάθουν να σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών και να κάνουν πράξη τα όσα λένε, αλλά και να αποδέχονται τη διαφορετικότητα του άλλου. Παράλληλα, έδωσαν έμφαση και στην ανάγκη να κάνουν τα ίδια τα παιδιά καλές πράξεις, ώστε να μπορέσει και ο/η διπλάνός/ή τους να κάνει το ίδιο. Τέλος, τα παιδιά αναφέρθηκαν και στο δικό τους σχολείο και τόνισαν την ανάγκη μείωσης των αντιπαραθέσεων μεταξύ των παιδιών, την ανάγκη σεβασμού των διαφορών των άλλων και την ανάγκη για εμπλοκή όλων των παιδιών στο παιχνίδι.

Κατά την επίσκεψή της, η Επίτροπος συζήτησε τόσο με το μαθητικό συμβούλιο του σχολείου για τα θέματα που το απασχολούν, όσο και με την εκπαιδευτική κοινότητα στην οποία αφού παρέθεσε εν συντομία τη βασική ερμηνεία του πολιτισμού ειρήνης, συζήτησε για τα στοιχεία που βοηθούν και εμποδίζουν τη σχολική μονάδα στην προώθηση ενός πολιτισμού ειρήνης. Οι εκπαιδευτικοί ανέφεραν ως θετικό στοιχείο την ενσωμάτωση των κοινωνικών ομάδων μέσα στο σχολικό περιβάλλον, ενώ ως παράγοντα που παρεμποδίζει την προώθηση της ειρήνης ανέφεραν την αντίδραση των ενηλίκων με τους οποίους το σχολείο συνεργάζεται.

Η επίσκεψη της Επιτρόπου ολοκληρώθηκε με μια μαθητική συγκέντρωση κατά την οποία η Επίτροπος επιβράβευσε τόσο τα παιδιά, όσο και τους/τις εκπαιδευτικούς για την έντονη και παραγωγική εργασία που επιτελούν για την προώθηση του πολιτισμού ειρήνης μέσα στο σχολείο τους. Απρόσμενη έκπληξη αποτέλεσε η συγκινητική εκδήλωση που παρουσίασαν τα παιδιά με θέμα την ειρήνη και με αφορμή τα εικαστικά έργα που δημιούργησαν και εξέθεσαν στο χώρο του σχολείου. Με την εκδήλωση αυτή, τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Πολεμιδιών ΚΔ απέδειξαν ότι η νέα γενιά έχει στη διάθεσή της όλα τα εφόδια για να φτιάξει έναν κόσμο καλύτερο, έναν κόσμο πιο όμορφο, έναν κόσμο όπου η κοινωνική δικαιοσύνη, ο σεβασμός τον ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η συμπόνια, ο διαπολιτισμικός σεβασμός και η εσωτερική γαλήνη θα είναι τα μόνα στοιχεία που θα επικρατούν.

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top