English
Λογότυπο Επιτροπής Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

 

Αρχική Σελίδα | Συνήθεις Ερωτήσεις | Χάρτης Πλοήγησης | Συνδέσεις | Επικοινωνία

Αναζήτηση:

Αναζήτηση

Ειδική Αναζήτηση    

Μηνύματα/Ομιλίες της Επιτρόπου English
Πίσω
ΕκτύπωσηΕκτύπωση


Χαιρετισμός Επιτρόπου στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος GEAR against IPV “Χτίζοντας Υγιείς Σχέσεις ανάμεσα στα δύο Φύλα», Παιδαγωγικό Ινστιτούτου Κύπρου 21/6/2016,

21/06/2016
Χαιρετισμός Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος GEAR against IPV “Χτίζοντας Υγιείς Σχέσεις ανάμεσα στα δύο Φύλα»
Παιδαγωγικό Ινστιτούτου Κύπρου 21 Ιουνίου 2016,

Είναι με ιδιαίτερα χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση του Μεσογειακού Κέντρου Μελετών, της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου να συμμετέχω και να χαιρετίσω το τελικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «GEAR IPV II – Gender Equality Awareness against Intimate Partner Violence”, το οποίο υλοποιήθηκε από το 2014 μέχρι το 2016 και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα «Daphne III» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μελετώντας την περιγραφή και τους στόχους του προγράμματος, όπως καταγράφονται στο σχετικό υλικό που μου έχει αποσταλεί με την πρόσκληση, έχω διαπιστώσει ότι αυτό διακρίνεται για την επιστημονική του τεκμηρίωση, τον παιδαγωγικό και ιδιαίτερα τον παιδοκεντρικό του προσανατολισμό και το ολοκληρωμένο και καλά δομημένο πλάνο.

Πάνω από όλα, αυτό το πρόγραμμα επικεντρώνει σε ένα καίριο ζήτημα που απασχολεί τις σύγχρονες κοινωνίες και το οποίο παραβιάζει και ακυρώνει κάθε προσπάθεια οικοδόμησης κουλτούρας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ), η βία κατά των γυναικών – ειδικότερα η σεξουαλική βία και η βία μεταξύ ερωτικών συντρόφων – είναι σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και μια από τις σημαντικότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών. Με βάση πρόσφατες έρευνες, σε παγκόσμια επίπεδο, περίπου μια στις τρεις γυναίκες (35%), έχουν βιώσει είτε σωματική ή/και σεξουαλική βία από τον ερωτικό τους σύντροφο, είτε σεξουαλική βία από άτομο άλλο από τον ερωτικό τους σύντροφο.

Ανατρέχοντας σε συγκεκριμένα ειδεχθή εγκλήματα που συγκλόνισαν την κυπριακή κοινωνία, τα τελευταία χρόνια, καθίσταται σαφές ότι, η βία κατά των γυναικών γενικά, και, ειδικότερα στα πλαίσια ερωτικών σχέσεων, εξακολουθεί να συνιστά παθογένεια και της κυπριακής κοινωνικής πραγματικότητας.

Φίλες και φίλοι,

Η βία κατά των γυναικών είναι άμεσα συνυφασμένη με κυρίαρχες πατριαρχικές δομές και στερεότυπα του φύλου βαθιά ριζωμένα στο κοινωνικό φαντασιακό. Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα το οποίο θεμελιώνεται στον τρόπο με τον οποίο, εδώ και αιώνες, άντρες και γυναίκες, αντιλαμβάνονται τον κόσμο και την «φυσική τάξη των πραγμάτων». Για τούτο, ακριβώς το λόγο, ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών, προϋποθέτει και απαιτεί, πέραν από ένα ισχυρό και συγκροτημένο προστατευτικό θεσμικό/ νομικό πλαίσιο, την αποδόμηση των στερεοτύπων και την ανατροπή των αντιλήψεων που την κυοφορούν, στο επίπεδο της κοινωνίας. Και τούτο μέσα στα πλαίσια μιας ευρύτερης προσπάθειας καλλιέργειας κουλτούρας μη βίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος στηρίζεται στη συνολική δέσμευση της κοινωνίας και, πρωτίστως, και, πάνω από όλα, της πολιτείας, η οποία έχει την ευθύνη, από τη μια να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό και από την άλλη, να αναπτύξει και να εφαρμόσει, ολοκληρωμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις και προγράμματα, τα οποία να καλύπτουν το πλήρες φάσμα των εγκύκλιων σπουδών των παιδιών.

Το Πρόγραμμα «Ευαισθητοποίηση για την Ισότητα των δύο Φύλων ενάντια στη Βία μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων», ως μια ολοκληρωμένη, παιδαγωγικά σχεδιασμένη, δράση πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης της βίας στις σχέσεις των εφήβων, μέσω παρεμβάσεων στο σχολικό ή άλλο πλαίσιο, μπορεί να θεωρηθεί ως μια τέτοια παρέμβαση. Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που είδα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και, ειδικότερα, τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτου να αγκαλιάζουν και να υποστηρίζουν το πρόγραμμα. Θέλω να πιστεύω ότι, αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα επέκτασης και περαιτέρω εφαρμογής του προγράμματος, αλλά και παρόμοιων προγραμμάτων και δράσεων στο χώρο του δημόσιου σχολείου. Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ το Μεσογειακό Κέντρο Μελετών Κοινωνικού Φύλου για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά και για τη σταθερή και διαχρονική του συνεισφορά, στην προσπάθεια οικοδόμησης μιας κοινωνίας που να θεμελιώνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν, επίσης, στους/στις εκπαιδευτικούς και τα παιδιά που συμμετείχαν στην εφαρμογή των δράσεων του προγράμματος. Είμαι βέβαιη ότι, αυτοί, όχι μόνο θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές του προγράμματος, αλλά και θα έχουν σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας που να θεμελιώνεται σε υγιείς σχέσεις απαλλαγμένες από κάθε μορφής βία.Χαιρετισμός Επιτρόπου για ΦΥΛΟ-Παιδ.Ινστιτούτο 21.06.2016.odt (Μέγεθος Αρχείου: 48 KB)


Αποστολή της σελίδας Αρχή
Οικογένεια

Δικαιώματα


© 2008 - 2018 Κυπριακή Δημοκρατία, Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου | Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας