Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

  Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά στην πρόσκληση του ICFFCY προκειμένου να θέσει υπό την αιγίδα της το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Κύπρου.

  Το γεγονός ότι το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα 20 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί τιμή για τους διοργανωτές του φεστιβάλ. Με τον τρόπο αυτό αποτυπώνουν έμπρακτα το ειλικρινές τους ενδιαφέρον για την ευημερία του παιδιού και γενικότερα για τα δικαιώματά του.

  Η Σύμβαση θεωρείται σταθμός στην ιστορία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θεμελιώνει μια νέα αντίληψη για την παιδικότητα αναγνωρίζοντας το παιδί ως διακριτή προσωπικότητα με εγγενή αξιοπρέπεια και αναφαίρετα δικαιώματα.

  Οι κινηματογραφικές παραγωγές αποτελούν ένα από τους πλέον αγαπητούς τρόπους ψυχαγωγίας. Η επίσκεψη στο κινηματοθέατρο αλλά και η παρακολούθηση μιας ταινίας, μιας τηλεοπτικής σειράς, ενός ντοκιμαντέρ στον τηλεοπτικό μας δέκτη, στη ζεστασιά του σπιτιού, αποτελούν, για τους περισσότερους από μας, τόσο ενήλικες όσο και τα παιδιά, εξόδους φυγής από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

  Ευθύνη όλων και πάνω από όλα του Κράτους, είναι να μεριμνήσουμε ώστε τα παιδιά, των οποίων το δικαίωμα στην αναψυχή και την ψυχαγωγία κατοχυρώνεται από τη Σύμβαση, να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν φιλικές προς τα ίδια κινηματογραφικές παραγωγές. Παράλληλα, ευθύνη μας είναι, να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας, μια αισθητική άποψη για τον κινηματογράφο, όπως και για κάθε άλλη μορφή τέχνης, και να τα οπλίσουμε με την κριτική ικανότητα να είναι σε θέση να επιλέγουν με βάση αισθητικά, κι όχι μόνο, κριτήρια τις ταινίες που θα παρακολουθήσουν.

  Κατά τον τρόπο αυτό οι κινηματογραφικές παραγωγές, πέραν της ψυχαγωγίας την οποία προσφέρουν, είναι δυνατόν να έχουν ένα παιδαγωγικό χαρακτήρα. Μια προσεκτικά γυρισμένη ταινία είναι δυνατόν να είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της φιλίας ανάμεσα στους λαούς, της αποδοχής της διαφορετικότητας, της ειρήνης και της αλληλοκατανόησης και γενικότερα κάθε αξίας η οποία διασυνδέεται με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  Η Επίτροπος αναγνωρίζει ότι το Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου πιστεύει, σέβεται και προωθεί, ανάμεσα σε πολλά άλλα, και τα πιο πάνω. Είναι για τούτο που το θεωρεί μια ποιοτική παρέμβαση στην πολιτιστική ζωή της χώρας μας και, παράλληλα, ουσιαστική συμβολή στην προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών στην Κύπρο.Κατεβάστε το αρχείο Word ICFFCY.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top