Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

  Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια της Ομαδικής – Αναδρομικής Έκθεσης Ζωγραφικής των παιδιών που φοιτούν στο εργαστήριο ζωγραφικής Liana, που διοργανώνεται από το Liana’s Art Studio.

  Η ενασχόληση των παιδιών με καλλιτεχνικές δραστηριότητες είναι από μόνη της δικαίωμα που κατοχυρώνει η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ταυτόχρονα, παρέχει στα παιδιά μια μοναδική δυνατότητα πραγμάτωσης άλλου δικαιώματος αυτού της ελεύθερης έκφρασης και ενεργούς συμμετοχής στα πλαίσια της κοινωνίας.

  Η ενασχόληση των παιδιών με καλλιτεχνικές δραστηριότητες προσφέρει σημαντικά στην υγιή, ισορροπημένη και ολόπλευρη ανάπτυξή της προσωπικότητας τους. Μέσα από την τέχνη, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να απελευθερώσουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις, να καλλιεργήσουν τη γνώση τους για τον κόσμο και τη σχέση τους με αυτόν. Ειδικότερα, μέσα από τη ζωγραφική, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τον αυθορμητισμό και τη δημιουργικότητά τους. Η παιδική ζωγραφική, πλούσια σε σχήματα και χρώματα, αποτυπώνει, πολλές φορές, με γλαφυρότητα, το συναισθηματικό κόσμο των παιδιών δίνοντας διέξοδο στον ψυχισμό και τα συναισθήματά τους. Με τον τρόπο αυτό, η ζωγραφική λειτουργεί ως μέσο έκφρασης, αλλά, και ως όχημα ανάπτυξης της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους.

  Η τέχνη, πέραν από την ατομική ολοκλήρωση του ανθρώπου μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά και σε κοινωνικό επίπεδο. Ως ένα μοναδικό και, παράλληλα, οικουμενικό πολιτιστικό αγαθό, η τέχνη λειτουργεί ως γέφυρα που ενώνει τους ανθρώπους και σμίγει τους λαούς, συμβάλλοντας έτσι στην οικοδόμηση μιας ειρηνικής και ανθρωποκεντρικής κοινωνίας.

  Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στη Λιάνα Σπανού - Ζαντή, για την πρωτοβουλία της να διοργανώσει τη σημερινή έκθεση, αλλά και, κυρίως, για όλη τη δουλειά της με, και για, τα παιδιά. Το γεγονός και μόνο ότι διοργανώνει εργαστήρια στα οποία φοιτούν παιδιά, αποδεικνύει τον πλούτο των δικών της συναισθημάτων, ως καλλιτέχνη η οποία δεν αρκείται στο να εκφράζεται μέσα από τη δική της δουλειά, αλλά, και αναλώνεται στην προσφορά στα παιδιά μας, στα οποία παρέχει τη μοναδική ευκαιρία να εκφραστούν με τη ζωγραφική, αναπτύσσοντας έτσι το δικό τους ταλέντο και αντλώντας μέσα από τη δική τους δημιουργικότητα. Αυτό καταξιώνει τη Λιάνα, ακόμα περισσότερο, ως καλλιτέχνη με πλούσιο ψυχικό κόσμο και, στέλλει ένα δυνατό μήνυμα στην κοινωνία μας ότι όλοι πρέπει να επενδύσουμε στα παιδιά μας.

  Πιο θερμά, όμως, συγχαρητήρια αξίζουν στα ίδια τα παιδιά, που εργάστηκαν σκληρά και με κέφι για να ολοκληρώσουν τα έργα τους, και να μας εκφράσουν με αυτό τον υπέροχο τρόπο τις δικές τους σκέψεις και συναισθήματα.

  Με τις σκέψεις αυτές σας καλώ να απολαύσουμε αυτά τα υπέροχα δημιουργήματα των παιδιώνΚατεβάστε το αρχείο Word xairetismos.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top