Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Νομικό Πλαίσιο:
1. Νόμος που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του Εγκλήματος Μέσω Διαδικτύου που Υπογράφηκε στη Βουδαπέστη στις 23.11.2001 (Ν.22(ΙΙΙ)/2004
2. Νόμος που κυρώνει το Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού Για την Πώληση Παιδιών, Παιδική Πορνεία και Παιδική Πορνογραφία Ν.6(ΙΙΙ)/2006
3. Νόμος που Αναθεωρεί το Νομικό Πλαίσιο που διέπει την Ειδική Προστασία των Προσώπων που είναι Θύματα Εμπορίας και Εκμετάλλευσης και για Συναφή Θέματα Ν. 87(Ι)/2007.

2 ΠΤΥΧΕΣ:
I. Παιδιά Θύματα:
Το φαινόμενο αυτό αφορά εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο (Unicef) από 8 μηνών μέχρι την ενηλικίωση τους. Αφορά υλικό που απεικονίζει παιδιά γυμνά, σε ερωτικές στάσεις ή σεξουαλικής τους δραστηριότητας με άλλα παιδιά ή ενήλικες, σεξουαλικής τους κακοποίησης μέχρι και σεξουαλική δραστηριότητα με ζώα.

Η διαδικασία με την οποία τα παιδιά προσελκύονται ή επιστρατεύονται είναι πολύπλοκή στην οποία σχεδόν πάντοτε ενέχονται ενήλικες συνεργοί που μπορεί σε κάποια περιπτώσεις να περιλαμβάνει τους ίδιους τους γονείς και μεγαλύτερα αδέλφια.

Τα θύματα είναι συνήθως παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες παιδιών και περιλαμβάνουν παιδιά που έχουν φύγει από μόνα τους από το οικογενειακό τους περιβάλλον στο οποίο βίωσαν σωματική ή/και σεξουαλική κακοποίηση. Κάποιες άλλες φορές πρόκειται για παιδιά με δύσκολη συμπεριφορά που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους όταν οι οικογένειες τους δεν μπορούν να τα χειριστούν. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται λεφτά για να συντηρούν τους εαυτούς τους και κάτω υπό τέτοιες περιστάσεις γίνονται θύματα εκμετάλλευσης σαν τρόπος επιβίωσης.

Μια άλλη ομάδα παιδιών θυμάτων είναι παιδιά τα οποία επιστρατεύονται με τη βία, με την πίεση από πλευράς των γονιών τους, με παραπλανητικές συμφωνίες μεταξύ των δραστών και των οικογενειών τους. Τα παιδιά απομακρύνονται από τις οικογένειες τους και απομονώνονται έτσι που να έχουν πάνω τους πλήρη έλεγχο οι δράστες.

Η φτώχεια, η οικονομική ανισότητα, δυσλειτουργία στην οικογένεια, μετανάστευση, φυλετικές διακρίσεις αποτελούν μια ομάδα παραγόντων που συντείνουν στο να καταστεί τελικά ένα παιδί θύμα.

Τα σημαντικότερα κέντρα διακίνησης πορνογραφικού υλικού είναι Αμερική, η Λατινική Αμερική και η Ρωσία ενώ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται και έξαρση στην Ευρώπη.

Δράστες: Είναι άτομα τα οποία είτε δημιουργούν ιστοσελίδες, είτε διακινούν φωτογραφικό υλικό και βίντεο. Πρόκειται για συνηθισμένου καθημερινούς ανθρώπους και συνήθως υπεράνω κάθε υποψίας.
Υπολογίζεται ότι ο τζίρος αυτής της βιομηχανίας κατασκευής, απαθανάτισης και διακίνησης του υλικού είναι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Επιπτώσεις: Πολύ λίγα παιδιά καταφέρνουν τελικά να ξεφύγουν από την κακοποίηση τους και όλα υποφέρουν μακροπρόθεσμα από σωματικά αλλά κυρίως ψυχικά τραύματα. Υπάρχει δε μεγάλος συσχετισμός μεταξύ της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και της εφηβικής εγκυμοσύνης , της πορνείας, της κατάχρησης ουσιών , της βίας και παραβατικής και εγκληματικής συμπεριφοράς στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή.

II. Παιδιά Χρήστες:
Μία άλλη σοβαρή πτυχή του θέματος είναι η πρόσβαση που έχουν τα παιδιά σε πορνογραφικό υλικό στο διαδίκτυο. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης είτε χωρίς τέτοια πρόθεση είτε με πρόθεση.
Στην πρώτη κατηγορία τα παιδιά τυχαία έρχονται σε επαφή με τέτοιο υλικό αφού οι σελίδες αυτές μπορεί να είναι προσβάσιμες με δημοφιλείς όρους ή και εντελώς αθώες λέξεις όπως π.χ. παιγνίδια, αγόρια, σκύλοι, Barbie, Disney κτλ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην Αγγλία 26 ονόματα δημοφιλών παιδικών ηρώων όπως Pokémon, My little Pony, Action Man αποκαλύπτουν χιλιάδες συνδέσεις με πορνογραφικές ιστοσελίδες.
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν πολλά παιδιά που παρά τη γονική καθοδήγηση έχουν την περιέργεια να δουν το υλικό αυτό. Αυτό μπορεί να συμβεί και στο σπίτι αλλά και στο σχολείο, σε σπίτια φίλων κλπ.

Επιπτώσεις: Η πρώιμη επαφή με πορνογραφικό υλικό οδηγεί σε ενασχόληση με αποκλίνουσες σεξουαλικές συμπεριφορές όπως βιασμό. Έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι η έκθεση σε πορνογραφία μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά να εκτονωθούν εναντίον μικρότερων παιδιών και ευάλωτων. Η έκθεση επίσης των παιδιών σε πορνογραφία επηρεάζει δραματικά την ενήλικη τους ζωή και πως οι άντρες αντιμετωπίζουν τη γυναίκα, τις σεξουαλικές τους σχέσεις και αναπτύσσουν αποκλίνουσες σεξουαλικές συμπεριφορές.

Δράσεις για προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση και την πρώιμη έκθεση τους σε πορνογραφικό υλικό.
1. Έμφαση στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στη δημιουργία περιβάλλοντος όπου όλα τα παιδιά θα απολαμβάνουν όλα τους τα δικαιώματα.

2. Αυξημένη κινητοποίηση όλων των φορέων στην προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και στην ενδυνάμωση των ιδίων των παιδιών και των οικογενειών τους για διασφάλισης του μέλλοντος τους.

3. Η υιοθέτηση πολύπλευρων, διεπαγγελματικών μέτρων περιλαμβανομένων πολιτικών, νομοθεσιών, προγραμμάτων, μηχανισμών, πηγών και διάδοσης των δικαιωμάτων του παιδιού, για να διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά μπορούν και πρέπει να μεγαλώνουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

4. Δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από σεξουαλική εκμετάλλευση και εφαρμογή νομοθεσιών που ποινικοποιούν το φαινόμενο.

5. Προώθηση πιο αποτελεσματικής εφαρμογής πολιτικών και νομοθεσιών που αφορούν το θέμα της παιδικής εκμετάλλευσης:

  • Εκστρατείες ευιασθητοποίησης, (ενημερωτικά t.v spots, διάδοση τρίπτυχων, προώθηση επιμόρφωσης, πληροφόρησης και εκπαίδευσης για την προστασία παιδιών στα ίδια τα παιδιά, στους γονείς και σε επαγγελματίες του χώρου όπως εκπαιδευτικούς, αστυνομία κλπ.
  • διασφάλιση καλύτερης πρόσβασης στην εκπαίδευση όλων των παιδιών,
  • υποστηρικτικά μέτρα για τις οικογένειες και παιδιά,
  • δράσεις ενάντια στη φτώχεια,
  • δράσεις ενάντια στην εγκληματικότητα,
  • δράσεις ενάντια στη ζήτηση για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και
  • ποινική δίωξη των δραστών.

    6. Μελέτη εις βάθος των αιτιολογικών παραγόντων του φαινομένου που θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο.

    7. Δράσεις πιο κοντά, φιλικές προς τα παιδιά όπως τηλεφωνικές γραμμές, και η εφαρμογή δικαστικών και διοικητικών διαδικασιών που να αποτρέπουν την παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών.

    8. Προγράμματα σωματικής και ψυχολογικής αποκατάστασης παιδιών θυμάτων και κοινωνικής επανένταξης τους

    9. Δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης του φαινομένου στην Κύπρο για έγκαιρη παρέμβαση και αξιολόγηση των υφιστάμενων πρακτικών και πολιτικών

    10. Συμμετοχή των παιδιών μέσα από τα οργανωμένα σύνολα για τις απόψεις τους σχετικά με τους τρόπους δημιουργίας ασφαλέστερου διαδικτύου



    25 Ιουνίου 2008







  • Κατεβάστε το αρχείο Word Διάδοση Παιδικού Πορνογραφικού Υλικού.docx


    Πίσω στην προηγούμενη σελίδα





    Back To Top