Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Θερινό Εργαστήριο για Παιδιά με θέμα:

«Δικαιώματα του Παιδιού»Διοργανώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά το θερινό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 13-17 ετών, με θέμα «Δικαιώματα του Παιδιού» από το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Το εργαστήρι διεξήχθηκε από τις 7 – 11 Ιουλίου 2014 από τις 9 π.μ. – 1 μ.μ. στο Γραφείο της Επιτρόπου και σε αυτό συμμετείχαν 20 παιδιά. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στο εργαστήρι ήταν δωρεάν και στα παιδιά δόθηκε πιστοποιητικό συμμετοχής.Το θερινό εργαστήρι συμπεριελάμβανε τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορούσε την ενημέρωση των παιδιών για τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η δεύτερη ενότητα επικεντρωνόταν σε θέματα που αφορούν την εκφοβιστική συμπεριφορά στο σχολικό περιβάλλον ενώ η τρίτη ήταν αφιερωμένη στην προώθηση της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε» κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών.

Το εργαστήρι περιελάμβανε ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα στις οποίες τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να αλληλεπιδράσουν και παράλληλα, να πληροφορηθούν για τα δικαιώματά τους και άλλα συναφή θέματα που τους ενδιαφέρουν. Στην πρώτη ενότητα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν τη σημασία των δικαιωμάτων τους και να συσχετίσουν τα δικαιώματά τους με δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην καθημερινή τους ζωή. Δόθηκε, επίσης, η ευκαιρία στα παιδιά να κατανοήσουν τις βασικές αρχές που διέπουν την εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και να εξετάσουν την εφαρμογή τους σε ρεαλιστικά σενάρια στα οποία παρατηρείται σύγκρουση δικαιωμάτων.

Στη δεύτερη ενότητα τα παιδιά ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για διάφορες πτυχές της εκφοβιστικής συμπεριφοράς. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν την παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού από τη συγκεκριμένη συμπεριφορά και να αναγνωρίσουν το ρόλο τους ως θεατές ή/και ως μέλη της σχολικής κοινότητας. Τα παιδιά συζήτησαν τις εμπειρίες τους και κατέθεσαν τις προτάσεις τους όσον αφορά την αντιμετώπιση της εκφοβιστικής συμπεριφοράς από το σχολείο.
Στη τρίτη ενότητα τα παιδιά ασχολήθηκαν με θέματα που αφορούν στη σεξουαλική κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Μέσα από διάφορες δραστηριότητες διέκριναν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και εντόπισαν τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά θύματα. Αναγνώρισαν τις ανάγκες και τις συνέπειες που πιθανόν να έχει ένα παιδί θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή/και σεξουαλικής εκμετάλλευσης και τις συνέδεσαν με τις πρόνοιες της Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του παιδιού και της εθνικής νομοθεσίας. Επιπλέον, στην ενότητα αυτή τα παιδιά συζήτησαν μέτρα πρόληψης και κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους αναφορικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου σε επίπεδο παιδιού, οικογένειας, σχολείου, κοινωνίας και πολιτείας και ενημερώθηκαν σχετικά με την εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε».

Στην αξιολόγηση που διεξήχθηκε μετά το πέρας των δραστηριοτήτων του εργαστηρίου τα παιδιά εκφράστηκαν με πολύ θετικά σχόλια. Στη συνέχεια παρατίθενται αποσπάσματα από σχόλια που διατυπώθηκαν από τα παιδιά που συμμετείχαν στο εργαστήριο:
«Είχα την εντύπωση πως θα ήταν βαρετό αλλά τελικά πέρασα πολύ ωραία, έμαθα πολλά πράγματα που δε γνώριζα και έκανα φίλους.»
«Το πιο σημαντικό για μένα ήταν ότι εδώ υπήρχαν άτομα που πραγματικά ήθελαν να ακούσουν την άποψή μου.»
«Ήταν ένας πολύ ωραίος τρόπος για να μάθουμε πράγματα που μας αφορούν. Θα το συστήσω και σε φίλους μου.»
«Ήρθα στο εργαστήρι με διαφορετικές προσδοκίες και φεύγω με τις καλύτερες εντυπώσεις και τις καλύτερες εμπειρίες. Μακάρι να διαρκούσε περισσότερο.»
Το εργαστήριο έληξε με ενημέρωση από την Επίτροπο σχετικά με τις αρμοδιότητες και το έργο που επιτελεί ο θεσμός της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.Κατεβάστε το αρχείο Word Θερινό εργαστήρι 2014.doc


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top