Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Εκφράζω δημόσια το συγκλονισμό μου για το τραγικό συμβάν που έλαβε χώρα χθες στη Λάρνακα το οποίο είχε ως κατάληξη τη δολοφονία ενός 9χρονου παιδιού με φερόμενο θύτη τον 13χρονο αδελφό της που φαίνεται να οδηγήθηκε στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας.

Δεδομένης της ηλικίας του φερόμενου δράστη οφείλουμε, να τον αντιμετωπίσουμε πρωτίστως και πάνω από όλα ως παιδί. Ένα παιδί που υπήρξε το ίδιο θύμα ενός αναποτελεσματικού, αν όχι αδιάφορου, συστήματος κοινωνικής προστασίας: Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα δύο παιδιά προέρχονται από μια οικογένεια, που ήταν ήδη γνωστή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Επιπρόσθετα, ο 13χρονος, μέλος της οικογένειας αυτής, φαίνεται να αντιμετώπιζε πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς και φοίτησης.

Για ακόμη μια φορά, στεκόμαστε μπροστά στην τραγωδία δυο παιδιών, με αμηχανία, να επαναλαμβάνουμε προβληματισμούς και διαπιστώσεις που αφορούν ένα αποτυχημένο σύστημα. Να διερωτόμαστε για τον τρόπο που η Πολιτεία ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της απέναντι στα παιδιά και τις οικογένειές τους. Κατά πόσο διαθέτει μηχανισμούς εντοπισμού περιπτώσεων με σημαντικά προβλήματα ή δυνατότητα συνεργασίας και συντονισμού των συναρμόδιων Υπηρεσιών ή/και εργαλεία για την παρακολούθηση και στήριξη αυτών των περιπτώσεων.

Η Πολιτεία οφείλει, επιτέλους, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να οικοδομήσει ένα ολοκληρωμένο, παιδοκεντρικό και συνάμα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας που να αρχίζει από την πρόληψη. Πέραν τούτου, η είσοδος ενός παιδιού, που με βάση την κείμενη νομοθεσία δεν έχει ποινική ευθύνη, στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, αναδεικνύει την αμεσότητα της ανάγκης για την ανάπτυξη ενός συστήματος ποινικής δικαιοσύνης φιλικού προς τα παιδιά. Ενός συστήματος που θα είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες των παιδιών που έρχονται σε σύγκρουση με το νόμο και που, μεταξύ άλλων, θα εγκαθιδρύει δομές και διαδικασίες πρόληψης και αποδικαστικοποίησης, που μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστες στο Κυπριακό νομικό σύστημα.

Ένα τέτοιο νομοσχέδιο έχω καταρτίσει, από το 2014, με τίτλο «Νόμος που εγκαθιδρύει ένα σύστημα ποινικής δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά που βρίσκονται σε σύγκρουση με το Νόμο και ρυθμίζει θέματα αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των παιδιών στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης». Αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και πρόνοιες για το χειρισμό παιδιών με ηλικία μικρότερη της ηλικίας ποινικής ευθύνης, στη βάση μιας διεπιστημονικής προσέγγισης.

Θεωρώ επιβεβλημένο όπως το νομοσχέδιο προωθηθεί σύντομα στη Βουλή και ψηφιστεί χωρίς καθυστέρηση.

Λευκωσία, 07 Νοεμβρίου 2018

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top