Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος

Δημόσια Τοποθέτηση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα Πολίτης το οποίο συνοδεύουν φωτογραφίες κακοποιημένου παιδιού οι οποίες αποκαλύπτουν απόκρυφα μέρη του σώματός του

Ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού εκφράζω την έντονή μου απογοήτευση γιατί είμαι υποχρεωμένη να παρέμβω δημόσια, για ακόμη μια φορά, μετά από δημοσίευση στον καθημερινό τύπο, φωτογραφιών κακοποιημένου παιδιού οι οποίες αποκαλύπτουν απόκρυφα μέρη του σώματός του. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα “Πολίτης” με τίτλο “Το μπούλινγκ έχει μορφή”, το οποίο καλώ την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας να εξετάσει στα πλαίσια των δικών της αρμοδιοτήτων.

Η επιλογή της δημοσιογράφου να συνοδεύσει το ρεπορτάζ της με το συγκεκριμένο φωτογραφικό υλικό δεν είναι μόνο αχρείαστη, αλλά και προβληματική καθότι, όπως επισημαίνω και σε δημόσια παρέμβαση μου στις 18/09/2009 για το ίδιο θέμα, σε σχέση με άλλο περιστατικό, “όχι μόνο δεν προστατεύει και δεν διασφαλίζει το συμφέρον του [παιδιού], αλλά απεναντίας συνιστά περαιτέρω κακοποίησή του αφού προσβάλλεται η αξιοπρέπειά του, κατά παράβαση του άρθρου 16 της Σύμβασης που επιβάλλει ότι κανένα παιδί δεν αποτελεί αντικείμενο αυθαίρετων ή παράνομων παρεμβάσεων στην ιδιωτική του ζωή ούτε παράνομων προσβολών της τιμής και της υπόληψής του.”

Η βία κατά των παιδιών, απ’ όποιον και αν εκδηλώνεται και όπου και αν αυτή λαμβάνει χώρα συνιστά κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού. Ειδικότερα σε ότι αφορά τη βία κατά των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον, υπογραμμίζω την ευθύνη και υποχρέωση της κάθε σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών αρχών γενικότερα, να ενεργούν πρωτίστως κατά τρόπο προληπτικό, προκειμένου να διασφαλίζουν ένα σχολικό περιβάλλον ασφαλές για κάθε παιδί και απαλλαγμένο από κάθε μορφής βία. Η λειτουργία του Δικτύου ενάντια στη βία στο σχολείο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στο οποίο συμμετέχει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, λειτουργεί ακριβώς προς την κατεύθυνση αυτή. Φυσικά χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολύ περισσότερα, ειδικότερα σε ότι αφορά τη δημιουργία μιας σχολικής – και όχι μόνο – κουλτούρας, μηδενικής ανοχής στη βία.

Επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά ότι, τα ΜΜΕ είναι σημαντικοί συνεργάτες του Θεσμού που υπηρετώ όσον αφορά την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Η επισήμανση περιστατικών βίας κατά των παιδιών ή άλλων παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους, από τα ΜΜΕ, όχι μόνο συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αλλά και συνεπικουρούν τις προσπάθειες των αρμοδίων για παρέμβαση και χειρισμό τέτοιων περιστατικών. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, είναι αναγκαίο τα ΜΜΕ να λαμβάνουν υπόψη το συμφέρον του παιδιού στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για προβολή περιστατικών κακοποίησης, με απόλυτο σεβασμό στην εγγενή του αξιοπρέπεια και με άξονα πρωτίστως και πάνω απ’ όλα του συμφέροντός του.

Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι το υπό αναφορά δημοσίευμα, παραμένει εκτεθειμένο, όχι μόνο ως προς το φωτογραφικό υλικό που το συνοδεύει αλλά και για το ότι ο τρόπος παρουσίασης του περιστατικού μάλλον δεν εξυπηρετεί την όποια προσπάθεια καταβάλλει το σχολείο για να το χειριστεί.


Λευκωσία, 22/01/2015Κατεβάστε το αρχείο Word ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ εφημερίδα Πολίτης φωτο κακοποιημένου παιδιού 22 01 2015.doc

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top