Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Δικαιωμάτων του Παιδιού - Κύπρος


Αγαπητά μου παιδιά,

Η 20η Νοεμβρίου 1989, ημέρα υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, είναι ένας ακόμη σημαντικός σταθμός στην παγκόσμια ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Σύμβαση είναι ένα κείμενο ανθρωπίνων δικαιωμάτων με μοναδική αξία. Άλλαξε ουσιαστικά τη ζωή των παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού καθιέρωσε ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης και χειρισμού τους. Στα χρόνια που πέρασαν από την υιοθέτησή της, η Σύμβαση, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό, τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τα προγράμματα που αφορούν τα παιδιά, στην Κύπρο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι, πλέον, υποχρέωση όλων μας να θεωρούμε εσάς τα παιδιά ως ολοκληρωμένους ανθρώπους. Τα παιδιά μπορεί μερικές φορές να έχετε λιγότερες γνώσεις και ικανότητες από τους ενήλικες, οπωσδήποτε όμως αυτό δε σημαίνει ότι έχετε λιγότερα δικαιώματα ή λιγότερη αξιοπρέπεια.

Σίγουρα πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν μέχρι να φτιάξουμε έναν κόσμο στα μέτρα σας. Έναν κόσμο στον οποίο όλα τα παιδιά θα επιβιώνουν, θα αναπτύσσονται και θα προστατεύονται ενώ, την ίδια στιγμή, θα τα σεβόμαστε και θα έχουν ευκαιρίες να λένε την άποψή τους ελεύθερα. Η Σύμβαση είναι ο καλύτερος οδηγός για το πώς να το καταφέρουμε. Σύμφωνα με αυτή, θα πρέπει να σας προσφέρουμε προστασία, χωρίς όμως να σας στερούμε τη δυνατότητα να συμμετέχετε στις αποφάσεις για θέματα που σας αφορούν.

Αυτό ακριβώς τονίζει το σύνθημα «Προστατεύω την αυτονομία του, ενδυναμώνω τη φωνή του», που είναι και το θέμα των φετινών εκδηλώσεων της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Μέσα από αυτό, θέλω να τονίσω ότι, εσείς τα παιδιά μεγαλώνοντας, αποκτάτε περισσότερες ικανότητες και άρα χρειάζεστε λιγότερη προστασία. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται να έχετε τη στήριξη και την εμπιστοσύνη της οικογένειας, του σχολείου και όλων όσοι συμβάλλουν στην ανατροφή σας. Οι ενήλικες έχουν υποχρέωση να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε δική σας γνώμη και φωνή.

Όλοι όσοι νοιαζόμαστε για το καλό σας, και ιδιαίτερα οι γονείς και οι δάσκαλοι σας, αν θέλουμε πραγματικά να σας προστατέψουμε, θα πρέπει να προστατέψουμε πρώτα και πάνω από όλα τα δικαιώματά σας. Μόνο έτσι είμαστε σίγουροι ότι, μεγαλώνοντας θα γίνετε υπεύθυνα άτομα, ικανά να πάρετε τη ζωή σας στα χέρια σας με αυτοπεποίθηση.

Λήδα Κουρσουμπά

Επίτροπος Προστασίας

των Δικαιωμάτων του ΠαιδιούΚατεβάστε το αρχείο Acrobat Μήνυμα Επιτρόπου.pdf


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top